„Pleistriukų sezonas“: vasaros traumos ir ką daryti susižeidus | Diena.lt

„PLEISTRIUKŲ SEZONAS“: VASAROS TRAUMOS IR KĄ DARYTI SUSIŽEIDUS

  • 0

Vaistininkai vasarą vadina „pleistriukų sezonu“. Daug laiko būnant gamtoje, daugelis laiką leidžia aktyviau, o dėl to dažniau  patiria smulkių ir didesnių traumų – galimos žaizdos, mėlynės, blogiausiu atveju – lūžę kaulai. Vaistininkai sako, kad nuo visų nelaimių geriausiai saugo atsargumas, tačiau kiekvienu atveju yra priemonių, kurios gali padėti įveikti traumas.

Tiek vaistininkai, tiek draudimo ekspertai pastebi, kad vasarą daugiausiai traumų ištinka lauke. „Gjensidige“ Sveikatos, kelionių ir asmens žalų skyriaus vadovė Ana Taraitienė sako, kad vasarą, pasibaigus mokslo metams vaikams ir prasidėjus atostogoms tėvams, net 76 proc. traumų patiriamos už namų sienų.

Išskiriamos dvi amžiaus grupės – 10–15 m. ir 55–60 m. amžiaus žmonės, jie statistiškai vasarą susižeidžia dažniausiai.

Geriausiai gydo žaismingi pleistrai

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jelena Deksnienė sako ir pati pastebinti, kad vasarą vaistinėje padaugėja klientų, kuriems skubama padėti nesunkiai susižeidus. „Vasarą juokais vadiname „pleistriukų sezonu“. Būtent pleistrų visada rekomenduojame turėti savo namų vaistinėlėje. Jų vaistinėse turime pačių įvairiausių – atsparių vandeniui, su piešinėliais (pastarieji ypač efektyviai veikia vaikams), purškiamų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad oda galėtų kvėpuoti. Jeigu žaizda nėra gili, ją rekomenduojame dezinfekuoti ir saugioje aplinkoje, pavyzdžiui, namuose, palikti be pleistro“, – sako vaistininkė. Vasarą dažnai traumos ištinka ir dėl dabar ypač išpopuliarėjusių elektrinių paspirtukų.

Taip pat namuose svarbu turėti ir dezinfekcinę priemonę, kuri padėtų išvalyti žaizdas. Nuo to pirmiausias ir reikėtų pradėti susižeidus. Nuvalius žaizdą ją saugiai užklijuoti. J. Deksnienė pataria konsultuotis su vaistininkais, šie patars, kaip išsirinkti geriausiai tinkamą, jų galima rasti įvairių – purškiamų, nesukeliančių skausmo, negraužiančių.

Vasarą susižeidus gali likti ne tik žaizda, bet ir sumušimas ar mėlynė. „Tokie sumušimai ne tik skausmingi, bet ir tikrai nepuošia, todėl norint, kad greičiau išnyktų, vaistinėje galima įsigyti specialių tepalų. Svarbu vos tik susimušus uždėti šaltą kompresą“, – sako vaistininkė ir priduria, kad ledo negalima dėti tiesiogiai ant odos, tam naudoti rankšluostį ar kitą audinį, kad neperšaldytumėte tos kūno dalies. Pasak J. Deksnienės, jeigu skausmas ilgai nedingsta, vertėtų kreiptis į gydytojus.

Rimtas traumas nedelsdami gydykime specialistų pagalba

Tiesa, jeigu mėlynės ir nedidelės žaizdelės gali pagyti ir be specialistų pagalbos, rimtesnes traumas, pasak J. Deksnienės, verčiau visada patikėti specialistams. „Gjensidige“ asmens žalų ekspertė A. Taraitienė atkreipia dėmesį, kad kaulo lūžiai yra dažniausiai pasitaikanti problema – 45 proc. visų sužalojimų sudaro būtent jie.

Apie kaulo lūžį įspėjantis skausmas, patinimas, mėlynė yra ženklai, kurie turėtų paskatinti patiems neužsiimti savigyda, o kuo skubiau kreiptis į specialistus. „Dažnai pasitaiko, kad žmonės nejaučia, kaip lūžta, pavyzdžiui, kojos pirštas, todėl jeigu kyla abejonių, verčiau jau kreiptis į specialistus ir pasitikrinti“, – pataria vaistininkė.

Taip pat vasarą dažniau nei įprastai ištinka ir traumos sportuojant. Pasak vaistininkės, to išvengti galima, pradėjus sportuoti pamažu, tinkamai atliekant apšilimą, krūvius didinti pamažu, renkantis tinkamą avalynę. „Jeigu sportuojant užklupo skausmas, gali būti, kad pasitempėte raiščius, todėl vertėtų skaudančią vietą mobilizuoti. Po tokios traumos negalima sportuoti, kol skausmas visiškai nepraeis, nebent jus apžiūrėjęs gydytojas ar treneris patartų kitaip“, – sako J. Deksnienė.

Vis dėlto nuo visų traumų, J. Deksnienės teigimu, geriausiai saugo atsargumas, tad leidžiant laiką gamtoje visada svarbu pamatuoti savo galimybes ir nesistengti padaryti daugiau nei iš tiesų galima.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS