Plintant erkių pernešamoms ligoms, gyventojai labiau rūpinasi gyvūnais nei savimi | Diena.lt

PLINTANT ERKIŲ PERNEŠAMOMS LIGOMS, GYVENTOJAI LABIAU RŪPINASI GYVŪNAIS NEI SAVIMI

Šiemet iki birželio erkiniu encefalitu jau užsikrėtė 20 žmonių, o Laimo liga – daugiau nei 350. Suaktyvėjus erkėms nukenčia ne tik žmonės, bet ir gyvūnai. Pasak specialistų, savo augintiniais šeimininkai paprastai stengiasi pasirūpinti iš anksto, apie save dažnai nepagalvodami.

Pasak specialistų, šiais metais dėl vėlyvo pavasario erkių suaktyvėjimo sezonas prasidėjo vėliau nei įprastai – balandį, tačiau įsibėgėjus šiltam sezonui besiskundžiančių dėl erkių įsisiurbimo padaugėjo.

„Laikotarpis nuo erkės įsisiurbimo, jeigu ji užkrėtė, iki kol žmogui pasireiškia kažkokie simptomai yra klasikinis dviejų savaičių intervalas. Nors jis gali svyruoti – gali trumpėti, gali ilgėti, ir registruojami pirmieji atvejai“, – paaiškina epidemiologė dr. Milda Žigutienė.

Veterinarų teigimu, dėl naminių augintinių apsaugos žmonės kreipiasi vis dažniau, negailėdami nei laiko, nei pinigų.

„Anksčiau taip būdavo, kai įkanda erkė arba suserga gyvūnas, tada kreipdavosi informacijos, kaip apsisaugoti nuo erkių. Dabar vis daugiau žmonių kreipiasi iš anksto ir vis daugiau žmonių renkasi įvairias priemones, ne vienos rūšies, bet kelių rūšių priemones nuo erkių“, – pasakoja veterinarijos klinikos gydytojas Arvydas Galminas.

Epidemiologė sako, kad išgaudyti erkių praktiškai neįmanoma. Jų naikinimas cheminiais preparatais pakenktų aplinkai, vienintelė efektyvi ir nekenksminga priemonė – neleisti žolei užaugti aukščiau nei 10 centimetrų. Na, o išsiruošusiems į gamtą svarbu nepamiršti atitinkamai apsirengti – mūvėti kelnes, vilkėti viršutinius drabužius ilgomis rankovėmis, patartina šviesesnius, nes erkės lengviau pastebimos ant drabužių, o ne ant odos.

Išsamiau – reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS