Plyšus aortai, retas kuris išgyvena: norint sumažinti riziką, ragina išsitirti | Diena.lt

PLYŠUS AORTAI, RETAS KURIS IŠGYVENA: NORINT SUMAŽINTI RIZIKĄ, RAGINA IŠSITIRTI

Minint Pasaulinę aortos dieną, penktadienį Vilniuje, Katedros aikštėje, bus įrengta speciali palapinė, kur kiekvienas norintis galės pasitikrinti, ar neturi išsiplėtusios pilvo aortos. Tyrimas echoskopinis, neinvazinis. Taip norima atkreipti dėmesį į itin pavojingą ligą ir paskatinti žmones tikrintis.

Aneurizma – arterijos išsiplėtimas daugiau kaip 50 proc. nuo normalaus spindžio. Dažniausiai išsiplečia pilvo aorta, rečiau pasitaiko kojų, pilvo organų, smegenų arterijų aneurizmos.

Pasak medikų, aneurizma yra grėsmingesnė už infarktą ar insultą – žmogus netikėtai užgęsta per kelias valandas. Didžiausią grėsmę kelia plyšusi pilvo aortos aneurizma, mirštamumas – apie 60 proc. Tai daugiau vyrų liga. Vyrai Lietuvoje gyvena vieni iš trumpiausiai Europoje.

Riziką didina ir rūkymas, plaučių ligos, blogai reguliuojamas didelis kraujospūdis.

Pasak specialistų, pilvo aortos aneurizma – klastinga kraujagyslių liga be jokių įspėjimo signalų, todėl ją diagnozuoti įmanoma tik ištyrus echoskopuojant. Laiku diagnozavus, gydymo rezultatai yra labai geri.

Tačiau tyrimų situacija mūsų šalyje nėra patenkinama. Lietuvoje diagnozuojama keturis kartus mažiau plyšusių ir neplyšusių pilvo aortos aneurizmų, nei turėtų būti pagal gyventojų skaičių – šie žmonės tiesiog miršta be diagnozės, nesulaukę tinkamo gydymo.

Daugelyje Vakarų Europos šalių pilvo aortos aneurizmos tyrimas ultragarsu yra nemokamas. Lietuvoje, deja, to nėra.

Kraujagyslių chirurgas Tomas Janušauskas sako, kad, jei 60 metų žmogui nė karto gyvenime nėra atliktas tyrimas ultragarsu, reikėtų jį padaryti. Jeigu aorta nėra išsiplėtusi, tokį tyrimą reikėtų kartoti kas metus ar dvejus. O jei nustatoma išsiplėtusi aorta, tyrimą būtina kartoti bent kas pusę metų ir stebėti, kiek ji plečiasi.

„Jei aortos spindis padidėja daugiau nei centimetru per metus, būtina operacija. Operuojama ir tuomet, kai randama 5,5 ir daugiau centimetrų skersmens aortos aneurizma. Kuo ji didesnė, tuo didesnė rizika suplyšti. Šią riziką didina ir rūkymas, plaučių ligos, blogai reguliuojamas didelis kraujospūdis“, – Vilniaus miesto klinikinė ligoninė cituoja kraujagyslių chirurgą T. Janušauską.

Pirmoji pilvo aneurizmos perrišimo operacija pasaulyje buvo atlikta 1817 metais. Pirmoji operacija, kai aorta buvo protezuota, – 1951 metais. Lietuvoje pirmąją tokią operaciją 1965 metais atliko profesoriaus Algimanto Marcinkevičiaus vadovaujama gydytojų komanda.

Pilvo aortos aneurizma buvo diagnozuota buvusiam Prancūzijos prezidentui Šarliui de Goliui, amerikiečių vesternų aktoriui Džeimsui Garneriui, fizikui Albertui Einšteinui, aktoriui Rojui Rodžersui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Būtent,kad echoskopija parodo daug daugiau,nei daktarų ir laboratorijų taip mėgstami kraujo tyrimai.Kuo toliau,tuo labiau daugėja žmonių,kurie darėsi reguliarius kraujo tyrimus ir vėžio žymenis,bet buvo apšaukti simuliantais.Ir tik atsitiktinės arba privačios echiskopijos ar magnetinio metu buvo rasti augliai.Nors pagal daktarų vadovėlinius įsitikinimus kraujas ligos nerodė ir žmogus anot jų buvo sveikas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS