Prabilo apie „kontrpaketą“: opozicija siūlo apsaugoti mažesnių miestų ligonines nuo panaikinimo | Diena.lt

PRABILO APIE „KONTRPAKETĄ“: OPOZICIJA SIŪLO APSAUGOTI MAŽESNIŲ MIESTŲ LIGONINES NUO PANAIKINIMO

Valdantiesiems skubant įteisinti gydymo įstaigų tinklo pertvarką, opoziciniai socialdemokratai reikalauja garantijų, kad būtų apsaugotos mažesnių miestų gydymo įstaigos, kurias Vyriausybė numatė naikinti. Nesulaukę atsakymų iš ministro Arūno Dulkio, socialdemokratų Seimo frakcijos nariai prabilo apie pataisų „kontrpaketą“.

Valdantiesiems skubant įteisinti gydymo įstaigų tinklo pertvarką, opoziciniai socialdemokratai reikalauja garantijų, kad būtų apsaugotos mažesnių miestų gydymo įstaigos, kurias Vyriausybė numatė naikinti. Nesulaukę atsakymų iš ministro Arūno Dulkio, socialdemokratų Seimo frakcijos nariai prabilo apie pataisų „kontrpaketą“.

Socialdemokratai siūlo įstatymu įtvirtinti aiškius pertvarkos kriterijus ir individualiai įvertinti kiekvieno rajono poreikius ir padėtį.

„Kiekvienas rajonas, miestelis, miestas turi būti vertinamas atskirai ir atsakingai. Pertvarka negali būti grindžiama tik ekonominiais išskaičiavimais ir noru sutaupyti pinigų ligonių sąskaita. Reformos kriterijai turi būti taikomi individualiai. Kriterijų numatymas įstatyme garantuotų sistemos stabilumą ir užkirstų galimybę ardyti tinklą pagal ministerijos norus. Seimas turėtų nustatyti konkrečius gydymo įstaigų tinklo kriterijus, kad užtikrintų įstaigų veiklos stabilumą, investicijas į gydymo paslaugų gerinimą, sudarytų sąlygas pritraukti naujų darbuotojų“, – pabrėžia Seimo narys Eugenijus Sabutis.

Anot parlamentaro, valdantieji ignoruoja Seimo Sveikatos reikalų komitete ne kartą pateiktus susirūpinusių medikų, pacientų atstovų ir savivaldybių argumentus, šių suinteresuotųjų šalių pasiūlymai „stringa“ komiteto stalčiuose.

Kaip pacientams pasiekti vis labiau tolstančias paslaugas? Ministerija žada „pavėžėti“, bet tik vėliau, neaišku kada, o įstaigos naikinamos jau šiandien.

Vyriausybės planuose socialdemokratai pasigenda garantijų šalies regionuose gyvenantiems žmonėms, kad gydymo paslaugos bus prieinamos ir pasiekiamos.

„Regionai patiria didžiulį spaudimą naikinti arba mažinti ligonines. Reformos projektai jau pasiekė Seimą, bet ministras A. Dulkys demonstratyviai ignoruoja klausimus apie masinius gydytojų atleidimus ar perkraustymą į kitas ligonines. Kaip pacientams pasiekti vis labiau tolstančias paslaugas? Ministerija žada „pavėžėti“, bet tik vėliau, neaišku kada, o įstaigos naikinamos jau šiandien“, – įspėja socialdemokratų Seimo frakcijos seniūno pavaduotojas Eugenijus Sabutis.

Valdančiųjų elgesį parlamentaras apibūdina kaip „beatodairišką“. Pasak E. Sabučio, valdantieji nepaiso savivaldybių argumentų ir savo ligoninių reformą „agresyviai stumia“.

„Mūsų principinė nuostata nesikeičia – ligoninių tinklo reforma yra diskriminacinė regionų atžvilgiu ir kelia sumaištį visuomenėje, ji atitolina pacientą nuo sveikatos paslaugų. Todėl reikėtų sustoti ir pradėti kalbėtis, tik šįkart – nuodugniai ir atvirai. Kodėl vis dar nėra atsakymų į klausimus dėl pertvarkos tikslų? Savivaldybės žeminamos, dialogo su regionų politikais ir medikais nėra“, – piktinasi E. Sabutis.

Parlamentarą stebina valdančiosios daugumos noras įtvirtinti nuostatą, pagal kurią ligoninių tinklo kriterijus vienasmeniškai nustatytų sveikatos apsaugos ministras savo įsakymais.

„Tai reiškia, kad gydymo įstaigų tinklas, paslaugų kokybė ir prieinamumas priklausytų nuo sveikatos apsaugos ministro valios ir norų. Tai labai pavojingas sumanymas“, – įspėja E. Sabutis.

Jis primena, kad socialdemokratų iniciatyva ligoninių reformą įvertino nepriklausomi ekspertai. Jų išvadoje konstatuojama, kad gydytojų darbo vietų skaičius bus sumažintas 338 etatais, slaugytojų – net 1001 etatu, o slaugytojų padėjėjų – 370 etatų. Labiausiai nuo reformos nukentės akušerijos, pediatrijos, chirurgijos, psichiatrijos, reanimacijos ir intensyviosios terapijos sritys.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Cha

Lygtais tie iškrypę daugumos pridurkai klausys? Jie net nesukdami galvos atmeta viską iš eilės ką siūlo valstiečiai. Čia toks Tabu :D) Karbauskiniams reikėtų daugiau ir konkrečiau konslibervatas prie sienos remt - ,,mušt" kuo tik gali kiekviena proga

Stebėtojas

Buvo LKP-persikrikštijo į LDDP...dar kartą paersikrikštijo į SOCDEMUS. Daba kelią sumaišrį Kaip jie nusibodo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS