Profesorius apie COVID-19: gruodis Lietuvai toli gražu ne šventiškas | Diena.lt

PROFESORIUS APIE COVID-19: GRUODIS LIETUVAI TOLI GRAŽU NE ŠVENTIŠKAS

  • 0

Profesorius Saulius Čaplinskas feisbuke pasidalijo įžvalgomis ne tik apie mutavusią koronaviruso atmainą ir jos plitimą kitose šalyse, bet ir apžvelgė COVID-19 situaciją Lietuvoje.

„Lietuva turi (?) (turėjo?) modernią virusologijos laboratoriją, tačiau koronavirusų sekvenavimo tyrimų neatlieka, nors pasaulyje daugėja koronavirusų variantų ir plečiasi jų geografija. Pirmą kartą Jungtinėje Karalystėje (JK) nustatytas ir šioje šalyje sparčiai plintantis 70 proc. didesniu užkrečiamumu pasižymintis naujojo SARS-CoV-2 koronaviruso B117 variantas jau nustatytas Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Italijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Danijoje, Olandijoje, Belgijoje, Izraelyje, Islandijoje, Airijoje, Libane, Japonijoje, Honkonge, Singapūre, Kanadoje ir Australijoje. Diagnozavus mutavusį variantą eksponentiškai išaugo naujų užsikrėtimo atvejų Portugalijoje, o Brazilijoje sparčiai auga sugebančių išvengti neutralizuojančių antikūnų SARS-CoV-2  viruso B1128 varianto atvejų“, – apie situaciją kitose šalyse rašė profesorius.

Feisbuko nuotr.

Per pastarąsias septynias dienas 100 tūkst. gyventojų pasiekėme 97,4 COVID-19 atvejų ir pagal šį rodiklį pirmaujame.

Pasak S. Čaplinsko, mutavusio viruso plitimo spartumą galima iliustruoti aiškiais skaičiais. „Naujo viruso varianto plitimo greitį gerai iliustruoja tas faktas, kad lapkričio pradžioje Londone jis sudarė 28 proc. diagnozuotų SARS-CoV-2 infekcijos atvejų, o  gruodžio 9 d. pasibaigusią savaitę jau 62 proc. naujų atvejų buvo  B117 variantas, sukaupęs išskirtinai daug – 23 mutacijas. 5–10 proc. JK diagnozuotų koronaviruso infekcijos atvejų yra tiriama genų sekos metodu. Kitaip sakant, analizuojama, koks tai virusas, kokia jo struktūra, kinta jis ar ne. Taip galima pasakyti, kas nuo ko užsikrėtė, kur virusas cirkuliuoja. Netirsi, tai ir nežinosi... Pietų Afrikoje nustatytas ir sparčiai plinta kitas, dideliu užkrečiamumu pasižymintis 501.V2 koronavirusų variantas. Manoma, kad jis atsirado mėnesiu vėliau už JK koronaviruso variantą. Kuris iš jų yra labiau užkrečiamas ir sukelia sunkesnę COVID-19 ligos eigą dar pilnai neaišku“, – teigė S. Čaplinskas. 

„JK yra šeštoje, o Pietų Afrika aštuonioliktoje vietoje tarp labiausiai COVID-19 ligos paveiktų šalių pasaulyje. Gruodis Lietuvai – toli gražu ne šventiškas. Per pastarąsias septynias dienas 100 tūkst. gyventojų pasiekėme 97,4 COVID-19 atvejų ir pagal šį rodiklį pirmaujame“, – apie situaciją šalyje rašė profesorius.

Primename, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1773 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė dar penkiolika žmonių. Taip pat praėjusią parą pasveiko 305 sirgusieji.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 132 tūkst. 369 asmenys, 68 tūkst. 370 – tebeserga, 62 tūkst. 98 – pasveiko. Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 1269 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 632 užsikrėtusieji.

Praėjusią parą ištirti 5293 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 587 tūkst. 999.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS