Profesorius apie COVID-19: kiek žmonių mirtų, jei virusas plistų nevaržomai? | Diena.lt

PROFESORIUS APIE COVID-19: KIEK ŽMONIŲ MIRTŲ, JEI VIRUSAS PLISTŲ NEVARŽOMAI?

  • 12

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas feisbuke pasidalijo įžvalgomis apie tai, kiek Lietuvos gyventojų mirtų, jei koronavirusas plistų nekontroliuojamai.

„Ar tikrai mirtų 90 tūkst. Lietuvos gyventojų, jei mes neblokuotume naujojo koronaviruso plitimo? Vakar spaudoje pasirodė kolegos iš Vilniaus universiteto tokia mintis: „Jeigu mes neblokuotume to viruso, tai mes aiškiai matome, kad mūsų mirtų apie 3 procentai visos visuomenės. Tai būtų 90 tūkst. Lietuvoje“. Vis tik norėčiau paprieštarauti ir pateiksiu savo argumentus“, – rašė M. Stankūnas.

Mes puikiai suprantame, kad realiai sergančiųjų yra daugiau nei oficialiai diagnozuojama.

Profesorius pasidalijo skaičiavimais, kuriais remiantis gali numatyti, kada COVID-19 plitimas turėtų sustoti. „Pirmiausia reikėtų pasakyti, kad Lietuvoje praktiškai neįmanomas toks dalykas, kad visi 2,792 mln. mūsų šalies gyventojų užsikrėstų šia infekcija. Jei „bandos imunitetas“ tikrai veikia (aš tuo visiškai neabejoju), tai reiškia, kad virusas plistų iki tol, kol užkrėstų tam tikrą dalį populiacijos. Tai gana nesunku apskaičiuoti pasitelkiant formulę 1 – (1/R0). Jei mes laikome, kad R0=2,5, tai atlikus skaičiavimus gauname 0,6. Arba tai reiškia, kad užtenka persirgti 60 proc. populiacijos, kad susiformuotų „bandos imunitetas“ ir daugiau virusas neplistų. Tokiu atveju tikėtina, kad Lietuvoje užsikrėtus 60 proc. arba 1 675 200 gyventojų virusas toliau nebeplis“, – teigė profesorius.

Pasak M. Stankūno, akivaizdu, kad užsikrėtusiųjų yra daugiau nei oficialiai diagnozuojama. „Sekantis klausimas, kiek iš jų gali mirti? Dažnai pateikiami mirštamumo rodikliai (tą daro ir „Worldmeters“) yra apskaičiuojami mirčių skaičių dalinant iš oficialiai diagnozuotų atvejų. Tačiau mes puikiai suprantame, kad realiai sergančiųjų yra daugiau nei oficialiai diagnozuojama. Todėl tikrasis mirštamumo rodiklis nuo COVID-19 yra gerokai mažesnis. Pavyzdžiui, Ženevoje (Šveicarija) buvo paskaičiuotas mirštamumo rodiklis remiantis seroepidemiologinių tyrimų duomenimis. Buvo nustatyta, kad visų amžiaus grupių mirštamumo rodiklis siekia 0,64 proc. Tad, sakykime, kad panašus rodiklis yra Lietuvoje ir atlikime nesudėtingą veiksmą 1 675 200 gyv. * 0,64 proc. Atsakymas – 10 721 gyventojas“, – skaičiavimo rezultatus aptarė M. Stankūnas

Jei Lietuvoje mes tikrai nekontroliuotume viruso ir jam būtų sudarytos tobulos sąlygos plisti, tai dėl šios ligos galėtų mirti 10 721 gyventojas.

Shutterstock nuotr.

Profesorius pateikė ir konkrečius skaičius, kiek Lietuvos gyventojų mirtų, jei virusas plistų nevaržomai. „Taigi, jei Lietuvoje mes tikrai nekontroliuotume viruso ir jam būtų sudarytos tobulos sąlygos plisti, tai dėl šios ligos galėtų mirti 10 721 gyventojas. Tačiau tokia tobulo plitimo sąlyga yra realiai sunkiai įmanoma ir šis aukų skaičius yra sunkiai tikėtinas“, – sakė profesorius.

Primename, kad per praėjusią parą patvirtinti 26 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius siekia 2309, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 532 asmenų, pasveiko – 1683.

Nuo COVID-19 mirė 81 asmuo, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 137 įvežtiniai atvejai.

Izoliacijoje šiuo metu yra 3016 žmonių. Per praėjusią parą laboratorijose ištirti 3898 ėminiai, iš viso iki šiol ištirti 561 tūkst. 555 ėminiai.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 saviizoliacija, Mindaugas Stankūnas, viruso plitimas, mirtys nuo koronaviruso
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Med.

Žmones dūsta su tomis kaukėmis ant snukio.Per tokius karščius parduotuvėse neįmanoma išbūti ,nors esi sveikas.Kaukes trukdo gauti deguonies, žmonės gadina plaučius ir širdį..Todėl ne viruso antra banga bus o susirgimų padugės nuo kaukių devejimo, taip pat nuo to ,kad žmones nevenge pleżu ,kaitinimosi saulėje, nuo to irgi bus baisios pasekmes. Ar susimąstė sveikatos ministras A. Veryga ? Žmonės pabuskite ,ka darote ,žudote save guledami neaiškiose papludymiuose ,kurių švarumas neaiškus, maudotes neaiškiose vandenyse.Nežinote kokį užkratą turi žmogus, kuris deginasi šalia jūsų.

Faktas

Dar daug bus tokių straipsnių. Gandragalviams „krvj s nosu“ būtina įrodyti, kad jų draudimai ir kiti veiksmai išgelbėjo nuo mirties dešimtis tkstančių gyventojų. Kitaip juos reikia teisti. Skaičiai iškalbingi – per pusmetį nuo koronaviruso mirė 81 žmogus, o dėl draudimų nesulaukę būtinos medicininės pagalbos, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, mirė 324 žmonėmis daugiau. Ir tai nepilni duomenys. Kas už tą atsakys?

matematikas

Čia daugmaž realiai paskaičiuota, bet neįvertinta, ligoninių talpa ir medikų kiekis. Jei susirgtų dauguma per trumpą laiką neužtektų vietų ir įrangos todėl mirtingumas didėtų kartais. Plius susirgtų dalis medikų ir mažėtų dirbančių. Tai jei 10m prasirgtų visi tai realu, kad tik 10 tūkst. mirčių, bet jei vienu metu tai ir 100 tūkstančių galėtų būti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS