Profesorius apie COVID-19 vakcinos sudėtį: yra cukraus, kuriuo saldiname kavą ar arbatą | Diena.lt

PROFESORIUS APIE COVID-19 VAKCINOS SUDĖTĮ: YRA CUKRAUS, KURIUO SALDINAME KAVĄ AR ARBATĄ

  • 13

„Šiandien vienas dažniausiai užduodamų klausimų – kokia yra „Pfizer“ ir „BioNTech“ COVID-19 vakcinos sudėtis? – rašo profesorius Saulius Čaplinskas. – Tai yra sintetinė vakcina.“

Feisbuke profesorius išdėstė sudedamąsias vakcinos dalis ir jų funkcijas.

Veiklioji dalis

Sintetinė modifikuota informacinė RNR molekulė (iRNR), koduojanti SARS-CoV-2 viruso spyglio glikoproteino (S) analogą. „iRNR neša žinutę žmogaus ląstelėms, kokius specifinius viruso baltymus jai reikia gaminti, kad šie baltymai sukeltų imuninį atsaką į koronavirusą (SARS-CoV-2). iRNR – nestabili molekulė, todėl vakcinos transportavimui ir laikymui reikia -70 °C šaldiklių“, – antradienio rytą rašė profesorius.

Lipidai

(4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis (ALC-3015)

(2- hexyldecanoate),2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159)

1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine (DPSC)

Cholesterolis

„Tai – keturi skirtingų vandenyje netirpių riebalų molekulių (lipidų) pavadinimai. iRNR molekulė nestabili ir lengvai suardoma organizmo fermentų, todėl ji inkapsuliuota (įterpta) į lipidines nanodaleles. Lipidų sudėtis gerai apgalvota: vieni iš jų dėl priešingo krūvio stipriai suriša iRNR molekulę, kiti sudaro liposomos erdvinę struktūrą, kurioje ir yra iRNR. Vakcinai lipidai suteikia balsvą atspalvį, jie padeda pernešti ir apsaugoti iRNR. Ši sudedamoji dalis alerginę reakciją sukelia itin retai“, – aiškino S. Čaplinskas.

Druskos

Kalio chloridas

Vienbazis kalio fosfatas

Natrio chloridas

Bazinis natrio fosfato dihidratas

„Tai – vakcinos sudėtyje esančių keturių druskų pavadinimai. Šių druskų mišinys formuoja fosfatinį buferinį druskos tirpalą (PBS – „phosphate-buffered saline“), palaikantį fiziologinį vakcinos pH. Jis plačiai naudojamas įvairiose injekciniuose preparatuose“, – rašė profsorius.

Cukrus

sacharozė

„Tai – tas pats cukrus, kuriuo saldiname kavą ar arbatą. Čia jis tarnauja kaip krioprotektorius, užtikrinantis, kad ypač šaltai saugomos lipidinės nanodalelės nesuliptų ir neprisikabintų prie įpakavimo paviršiaus, – rašė profesorius. – Vakcinoje nėra: gyvo ar susilpninto viruso, žmogaus embiono ląstelių, DNR, antibiotikų, kraujo produktų, konservantų, gliuteno, kiaušinio baltymo, kiaulienos produktų, mikroschemų.“

„Facebook“ nuotr.

Primename, kad pirmadienį Lietuvą pasiekė antroji kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos nuo koronaviruso siunta.

Šios vakcinos bus naudojamos antrajam paskiepytų medicinos darbuotojų skiepui.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

pavojinga kvailiams

ši vakcina...

Neziniuke

Jei nežinote kas tai yra lipidai nerasinekit ir negasdinkit zmoniu, juokinga skaityt lipidus prilygina cipams

Mi

Profesorius priestarauja pats sau! Lipidai, ar nanorobotai- leudiskai vadinami cipais! Butent sitie lipidai ir ira mirti nesanti nano medziaga! Lipidai organizme jungiasi tarpusavyje ir pasilieka jame amzinai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS