Profesorius – apie šviečiančias veido kaukes ir omikron atmainos užkrečiamumą | Diena.lt

PROFESORIUS – APIE ŠVIEČIANČIAS VEIDO KAUKES IR OMIKRON ATMAINOS UŽKREČIAMUMĄ

  • 0

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas pasidalijo įžvalgomis koronaviruso tema ir naujausiais tyrimų rezultatais.

Feisbuke profesorius citavo dar nerecenzuotą mokslinę publikaciją, kad SARS-CoV-2 gali pasislėpti riebalų ląstelėse ir sukelti uždegiminį atsaką, padidindamas sunkios ir ilgos COVID-19 ligos riziką turintiems antsvorio ar nutukusiems koronavirusu sergantiems pacientams.

Taip pat skelbiama, kad Japonijos mokslininkai, naudodami iš stručio kiaušinių išskirtus antikūnus, sukūrė naują veido kaukę, kuri, jeigu asmuo iškvepia koronaviruso daleles, šviečia ultravioletinėje šviesoje. Dešimt dienų trukę eksperimentai su 32 COVID-19 pacientais parodė gerus rezultatus. Tikimasi, kad jau kitais metais tokios kaukės gali atsirasti Japonijos ir kitų šalių rinkoje.

Pasaulio sveikatos organizacija sekmadienį pranešė, kad koronaviruso omikron variantas yra labiau užkrečiamas nei delta padermė ir sumažina vakcinos veiksmingumą. Remiantis pirminiais duomenimis, ši atmaina sukelia ne tokius sunkius simptomus.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas vakar pranešė, kad mažiausiai vienas žmogus Jungtinėje Karalystėje mirė nuo fenomenaliu greičiu plintančios (kas dvi–tris dienas užsikrėtusiųjų dvigubai daugėja) omikron atmainos.

Naujas Japonijoje atliktas tyrimas parodė, kad omikron variantas ankstyvosiose stadijose gali būti 4,2 karto labiau užkrečiamas nei delta variantas 

„Jeigu tai pasitvirtins ir ši koronaviruso atmaina įsitvirtins žmonių populiacijoje, tai reikš, kad omikron yra labiausiai užkrečiamas virusas. Labiau užkrečiamas nei vėjaraupiai, parotitas ir tymai. Jeigu taip, tai prisiminkime, kas iš mūsų nesame sirgę šiomis vaikiškomis ligomis, ypač kol dar nuo jų nebuvo skiepų“, – rašė užkrečiamųjų ligų specialistas.

S. Čaplinsko feisbuko nuotr.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS