Profesorius apie šalyje fiksuojamus rekordinius užsikrėtimų skaičius: tai jokia riba | Diena.lt

PROFESORIUS APIE ŠALYJE FIKSUOJAMUS REKORDINIUS UŽSIKRĖTIMŲ SKAIČIUS: TAI JOKIA RIBA

  • 7

Šeštadienį, prieš vidurdienį, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) pranešus apie per parą užfiksuotus 205 naujus COVID-19 užsikrėtimus, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius įsitikinęs – pastarieji skaičiai Lietuvoje dar nėra dideli palyginus su kitomis šalimis pasaulyje. Tačiau įvardijo, kokia taktika leistų geriau kontroliuoti ligos plitimą.

Viskas priklauso nuo susirgusiųjų skaičiaus

„Daug ginčų, ar tie 205 atvejai per dieną Lietuvoje yra riba. Aišku, kad tai jokia riba. Realybėje tai dar labai nedideli tie mūsų skaičiai palyginus su Izraeliu, Argentina, Čekijos Respublika ir Ispanija. Bet žiemai artėjant infekcijos plitimas intensyvėja. Didžiausias naujų COVID-19 atvejų ES šuolis yra Čekijoje. Šalyje daugiau kaip 10 mln. gyventojų ir jau registruota 111 tūkstančių COVID-19 susirgimų. Čekijoje per paskutinį mėnesį dėl COVID-19 hospitalizuotų pacientų skaičius išaugo nuo 200 iki 1 300, o intensyvios terapijos skyriuose šiuo metu gydoma jau 412 COVID-19 sergančių. Tris su puse karto mažesnei negu Čekija Lietuvai 100 papildomų COVID-19 pacientų intensyvios terapijos skyriuose būtų tikrai nemažas iššūkis“, – įsitikinęs profesorius, turima informacija pasidalijęs socialiniame tinkle „Facebook“.

Realybėje tai dar labai nedideli tie mūsų skaičiai.

V. Kasiulevičius savo įraše taip pat pabrėžia ir skeptiškai koronaviruso atžvilgiu nusiteikusių mūsų šalies žmonių nuomonę, t. y. tai, jog kai kurie lietuviai sako,  kad COVID-19 nėra pavojingesnis už gripą. Pasak jo, viskas esą priklauso nuo susirgusiųjų skaičiaus.

„Kai situaciją valdai, gali į  tas kalbas nekreipti dėmesio  – keliais pacientais intensyvioje terapijoje daugiau ar mažiau, bet kai kontrolė išslysta iš rankų, o per dieną keli šimtai naujų susirgimų, viskas pasikeičia iš esmės“, – pabrėžia profesorius.

Svarbiausia – kiek atsakymų teigiamų

Kalbėdamas apie testavimą dėl koronaviruso, V. Kasiulevičius teigia, jog Lietuva testuoja daug, tačiau ją lenkia Ispanija ir Izraelis. Tačiau užvis svarbiausia esą yra, kokia teigiamų PGR testų dalis tarp visų ištirtų. Jo turimais duomenimis, išskiriami tokie skaičiai: Izraelyje – 13 proc., Ispanijoje – 9 proc., Lietuvoje – 2 proc., Vokietijoje – 1,3 proc.

„Dar gegužės mėnesį PSO rekomendavo šalims nutraukti karantiną tik tuomet, kai teigiami PGR testai per 14 dienų sudarys ne daugiau kaip 5 proc. nuo visų tyrimų. Reikia prisiminti, kad tuomet testavimo apimtys  pasaulyje buvo reikšmingai mažesnės. Vėliau, jau vasarą, daug šalių laikėsi principo, kad idealu, kai teigiami PGR testai neviršija 1 proc. nuo visų atliktų tyrimų. Nors tai ir susitarimo dalykas, bet blogai, kai teigiamų PGR testų dalis tokia didelė kaip Argentinoje – net 60 proc., ir dar blogai, kai ta dalis greitai auga, nes tai rodo intensyvų infekcijos plitimą ir poreikį didinti testavimo apimtis“, – pastebi jis.

Pasak V. Kasiulevičiaus, Lietuvoje teigiamų PGR testų dalis nuo visų atliktų – vos 2 proc. Tačiau esą reikia nepamiršti, kad prieš mėnesį teigiamų testų dalis mūsų šalyje sudarė tik 0,8 proc.

„Tuo tarpu geriausiai su COVID-19 besitvarkančioje Vokietijoje teigiamų PGR testų dalis per mėnesį nuo 0,8 proc. ūgtelėjo iki 1,3 proc. Vokietijoje teigiamų testų dalis per mėnesį išaugo 1,6 karto, Lietuvoje – 2,8 karto. Tai logiška, nes infekcija pastarąjį mėnesį Lietuvoje plinta irgi greičiau negu Vokietijoje. Labai svarbu siekti, kad teigiamų PGR testų dalies didėjimas būtų lėtesnis negu naujų COVID-19 atvejų augimo greitis šalyje. Valdžia turi nepamiršti, kad testavimo apimčių didinimas reaguojant į augantį infekcijos atvejų skaičių leidžia geriau kontroliuoti ligos plitimą“, – akcentavo profesorius.

Primename, jog spalio 10 d. NVSC duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 205 nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai. Bendras jų skaičius per visą laikotarpį – 5963 atvejai. 2751 koronavirusu užsikrėtę žmonės – pasveiko ir 103 mirė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tulpes@lrpk.lt

O prie ko cia dabar izraelis ir riba. Jeigu kazkokie neadekvatus daunai ir debilai amrikosai , arba svedai isdvasino puse savo salies gyventoju, tai cia ir mes dabar turime isdvasinti puse Lietuvos gyventoju????

Anonimas

Netikiu nei vienu šito žąsino žodžiu.

Pilietis

Labai norėčiau paklausti sito prifesoriaus, kiek visi tokie gauna iš farmacijos mafijos už reklamą? Taip pat ar skaitė ka ruošėsi pasaulio teisininkai daryti ?Labai Įdomu, kaip bus atlyginta žmonėms, kurie buvo nubausti už kaukių nedevejima? Uz atimtą teise laisvai judėti ,moralę ir pažeminimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS