Profesorius apie vakcinaciją nuo COVID-19: reikia nuleisti kartelę | Diena.lt

PROFESORIUS APIE VAKCINACIJĄ NUO COVID-19: REIKIA NULEISTI KARTELĘ

  • 4

Kalbėdamas apie vakcinacijos procesą, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, infektologas Alvydas Laiškonis pabrėžia, kad šiuo metu būtina žeminti vakcinacijos kartelę. „Reikia pradėti skiepyti jau 60-mečius, 50-mečius, nes tai yra karta, kurioje yra daugiausiai dirbančiųjų, daugiausiai kontaktuojančių“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo specialistas.

Pasak infektologo A. Laiškonio, šiuo metu situacija karantino laisvinimui nėra itin palanki. „Aš manau, kad dabartinė situacija yra nelabai palanki, tačiau tas ribojimas kelionių tarp savivaldybių yra tikrai labai sunkus ir turbūt jau išsisėmė. Žmonės randa begalę visokių priežasčių apeiti šį ribojimą. Tą mes matėme per Velykas. Čia turbūt didžiulis krūvis tenka mūsų policijai, kuri dirba. Tačiau vis dėlto pagrindinis, mano manymu, dalykas turėtų būti testavimas, vakcinavimas ir pats didžiausias dalykas – žmonių sąmoningumas. Žmonės, ar mes dedame vienas pastangas, ar kitas, mūsų žmonių atsipalaidavimas dabartiniu metu yra tikrai labai didelis, tą rodo ir visa epidemiologinė situacija“, – teigė profesorius.

Komendanto valanda – už ar prieš?

Problema didžiausia, kad nesame tikri, kiek ir kada, kokių skiepų gausime. Dėl to susidaro toks stūmtraukio efektas.

„Dėl komendanto valandos – tai kaip pulsuojanti banga. Šalys jau ne kartą bandė tai daryti, praeina kuris laikas – sumažina tą griežtumą, kuris laikas praeina (padidina, – red. past.). Praktiškai tai paskutiniu metu didelės reikšmės ir neduoda. Vis dėlto, pagrindinis dalykas, ko mes laukiame ir ko tikrai tikimės, yra vakcinacija. Kuo mes galėsime greičiau paskiepyti kuo daugiau žmonių ir jeigu jie supras, kad skiepai tikrai labai reikalingi, tuo mes greičiau artėsime prie galimų atlaisvinimų“, – vakcinacijos svarbą akcentavo A. Laiškonis.

„Jei mes kasdien turėtume vakcinos ir po 14-15 tūkst. piliečių paskiepytume, mes tikrai labai greitai galėtume artėti prie tos ribos, kuri yra mums reikalinga. Dar prisiminkime, kad dalis mūsų gyventojų yra persirgę ir jie taip pat turi imunitetą. Mums tai būtų labai didelis palengvinimas. Problema didžiausia, kad nesame tikri, kiek ir kada, kokių skiepų gausime. Dėl to susidaro toks stūmtraukio efektas“, – mintimis dalijosi profesorius.

T. Biliūno / Fotobanko nuotr.

Premjerė tvirtino, kad šį mėnesį turėtume gauti apie pusę milijono vakcinų, t. y. po 100 tūkst. per savaitę. „Taip, aš tą girdėjau. Jeigu mes tikrai gausime tokį kiekį, ir jeigu mes visus sugebėsime paskiepyti, tai bus labai ženklus žingsnis į priekį ir tikrai mes galėsime pradėti kalbėti apie tai, kad sergamumas pas mus yra žymiai mažėjantis. Bet kuo galime pasidžiaugti, kad mas mus mirčių dabar yra mažiau. Čia yra irgi jau geras dalykas“, – kalbėjo A. Laiškonis.

„Daugiau problemų kelia, mano galva, rajonuose gyvenantys senjorai, iki kurių skiepas labai sunkiai ateina, nes jie neturi nei mobiliųjų telefonų, apskritai susisiekimo priemonės yra gana sudėtingos. Apie juos reikia pagalvoti ir, be abejo, žeminti kartelę, pradėti skiepyti jau 60-mečius, 50-mečius, nes tai yra karta, kurioje yra daugiausiai dirbančiųjų, daugiausiai kontaktuojančių“, – teigė profesorius.

Kada verta pradėti ruoštis imuniteto pasui?

Seimo vicepirmininko, Laisvės partijos atstovo Vytauto Mitalo teigimu, judėjimo ribojimų priemonė yra išsisėmusi. „Situacija, mano supratimu, išlieka sudėtinga, bet atskiri ribojimai turi būti matuojami ir pagal tai, kiek jie konkrečios naudos sukuria, kiek gyventojai jų laikosi. Kalbant apie judėjimo apribojimus, mes matėme tikrai didelį mobilumo sumažėjimą tada, kai tie ribojimai buvo įvesti rudens pabaigoje ir žiemos pradžioje, bet dabar matome – tą patvirtina ir epidemiologai, ir Sveikatos apsaugos ministerija – kad išsisėmusi ši priemonė ir verta ieškoti kitų. Nematyčiau čia didesnės intrigos“, – teigė V. Mitalas.

Norėčiau matyti šviesą tunelio gale, kad, kalbant apie švietimą, moksleiviai galėtų bent trumpam grįžti į mokyklas dar nesibaigus šiems mokslo metams atskiromis klasėmis, kažkokiu persidengiančiu scenarijumi.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen nuomone, nereikia skubėti įvesti imuniteto paso ir rimtai svarstyti visus su tuo susijusius aspektus. Tą patį sako ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis – pasas pradėtų veikti tada, kai vakcina bus prieinama visiems gyventojams, tada būtų logiška turėti imuniteto pasą. Rizika paprasta – kadangi neturime laisvo priėjimo prie vakcinos, tai įtvirtintų žmonių segregaciją, diskriminaciją – vieni turi privilegiją, kiti ne. Kita pozicija – kodėl žmonės turi kentėti ir laukti, jeigu jau yra gavę skiepą?

„Man atrodo, kad mes imuniteto pasą turėsime neišvengiamai. Klausimas, ar dabar mes jam pradedame ruoštis, susidėliojame visas tvarkas, kaip matome, kad jis Lietuvoje galėtų veikti, visus klausimus apsvarstome ir ruošiamės jo įvedimui, ar tiesiog laukiame, kol kažkas už mus padarys tą juodą darbą ir tikriausiai padarys vėliau – turiu omenyje Europos Sąjungos iniciatyvą tokią sistemą sukurti ir neaišku, kiek ji atlieps Lietuvos lūkesčius. Ruoštis reikia jau dabar ir pilnu greičiu. Yra Izraelio pavyzdys, kuris skiriasi nuo Lietuvos tuo, kad ten yra daugiau vakcinuotų žmonių. Bet yra ir Danijos pavyzdys, kuri yra panašaus dydžio kaip Lietuva ir vakcinavimo tempas yra panašus ir su imuniteto pasu gyvena jau kurį laiką. Tiesa, ten testavimo apimtys yra gerokai didesnės. Manau, kad ne tik masinis vakcinavimas gali būti papildoma pavara jungiantis imuniteto pasui, bet taip pat ir testavimo apimčių didėjimas“, – teigė V. Mitalas.

„Man labiausiai širdį skauda dėl dviejų dalykų, dviejų didelių sektorių: švietimo ir kultūros. Norėčiau matyti šviesą tunelio gale, kad, kalbant apie švietimą, moksleiviai galėtų bent trumpam grįžti į mokyklas dar nesibaigus šiems mokslo metams atskiromis klasėmis, kažkokiu persidengiančiu scenarijumi. To reikia, kaip ir praėjusį karantiną, kuris buvo kiek trumpesnis, pradėti ruoštis sėkmingai rudeniui, tikėkimės, normaliems mokslo metams, apibendrinti šiuos mokslo metus, kurie įvyko ir siekti pagerinti psichologinę vaikų savijautą yra būtinas dalykas. Labai norėčiau, kad visuose atlaisvinimo planuose švietimo sektorius būtų įtrauktas į vieną iš tų sektorių, kuris turi prioriteto tvarka būti atlaisvintas kažkada šį pavasarį“, – teigė V. Mitalas.

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Lija

Jei skiepas galios tik pusę metų, tai kiek tas pasas galios. Paskiepytas žmogus, kiek skaičiau, tai taip pat gali sirgti lengva forma, tai reiškia gali būti viruso nešiotojas nuo kurio galima užsikrėsti. Per anksti dar kalbėt apie imuniteto pasus. Ir kiek milijonų jie biudžetui kainuos

r

Teisingai elgiasi ,nes vakcina labai reikalinga tiems ,kurie vakcinuojami antrą kartą .Taip ,kad nerašinėkite nesąmonių

Vietinis

Kaune Comirnaty 4234 laisvos vakcinos doziu yra,bet nuvažiavus į Ledo areną durys užrakintos,paskambinus INFO LINIJA: tel. 8 37 401 420 iš kokio 10karto ir palaukus kokią 1val. kol sujungs sužinai ,kad vakcinos dozės baigėsi praeitą savaitę......Kažkaip nėra aiškumo ir bedravimo su žmonėmis noro atsakyti į klausimus,žurnaliūgos tik mulkina žmones pagal Kauno valdžios užsakymą,vakcinos yra,bet iš tikro nėra....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS