Protiniai dantys: šalinti ar palikti? (2 dalis) | Diena.lt

PROTINIAI DANTYS: ŠALINTI AR PALIKTI? (2 DALIS)

  • 2

Praeitame straipsnyje sužinojote kas yra retinuoti protiniai dantys ir kokios dažniausiai jų keliamos problemos. Dažniausiai kylantis klausimas – ar protinius dantis šalinti ar gydyti. Žemiau pateikiame odontologijos klinikos Kauno „Denticija“ burnos chirurgo Igno Antanavičiaus pastebėjimus – kada protinius dantis rekomenduojama šalinti, o kada gydyti.

Protinių dantų šalinimas

Dažnai besikartojančios burnos infekcijos, stiprus dantų skausmas, patinusios dantenos – tai pagrindiniai simptomai, kuriuos jaučiant būtina kreiptis į odontologą. Burnos chirurgas Ignas Antanavičius teigia, jog šios indikacijos parodo – protinių dantų šalinimas yra būtinas.

Protinių dantų šalinimas yra chirurginė procedūra, kuri gali atrodyti gąsdinanti, tačiau tik šios procedūros dėka galėsite pamiršti ilgalaikes dantų problemas ypatingai greitai. Prieš protinio danties šalinimo operaciją, burnos chirurgijos paslaugas atliekantis gydytojas turi įvertinti danties būklę, kokio laipsnio yra retencija. Prieš protinio danties šalinimo operaciją yra padaroma panoraminė rentgeno nuotrauka, kuri leidžia iš anksto numatyti aplinkybes ir gydytojui atlikti operaciją kuo geriau. Rentgeno nuotrauka parodo tikrąją padėtį, kuri slepiasi po audiniais, kiek šaknų turi šalinamas protinis dantis, ar jos tiesios, ar dantis nekliudo svarbių anatominių struktūrų, ar nėra kitų, plika akimi nematomų dantų.

Protinių dantų šalinimo procedūrai yra naudojama vietinė nejautra arba intraveninė sedacija – priklausomai nuo operacijos sunkumo, dantų skaičiaus šalinimo ir paciento pasirinkimo. Nejautros dėka ši operacija yra neskausminga. Be to, protinių dantų šalinimo operacija įprastai neužtrunka ilgai – nuo kelių minučių iki valandos. Operacijos metu, pirmiausia yra atliekamas pjūvis, siekiant atidengti ne iki galo išaugusį dantį. Vėliau, pašalinamas perteklinis kaulas ir į smulkias dalis padalintas protinis dantis. Pašalinus dantį yra išvalomi pakitę audiniai ir gleivinė, užsiuvama žaizda savaime tirpstančiais siūlais.

Po operacijos rekomenduojama iš išorės šaldyti operuotą vietą – taip sumažės tiek skausmas, tiek patinimas. Esant kraujavimui reikia burnoje laikyti prispaudus vatos gabalėlį, jį pasikeisti nauju kas pusę valandos. Kraujavimas gali tęstis kelias dienas po operacijos, tačiau kartu turi mažėti ir jo intensyvumas. Po operacijos nerekomenduojama vartoti karšto, aštraus maisto, taip pat gazuotų ar alkoholinių gėrimų. Taip pat vengti rūkymo, nes jis kenkia ne tik likusiems jūsų dantims, sveikatai, bet ir gali sukelti uždegimą.

Pooperaciniai negalavimai turi praeiti po kelių dienų. Patinimas, pakilusi temperatūra, gerklės skausmas – dažnai pasitaikantys simptomai po protinių dantų operacijos. Tačiau jeigu simptomai neišnyksta ir po savaitės, būtina kreiptis į gydytoją.

Po protinių dantų šalinimo

Pašalinus protinį dantį visi nepatogumai išnyksta. Jei protiniai dantys buvo šalinami dėl to, jog visi dantys netilpo burnoje ir buvo pradėję grūstis, po operacijos jūsų dantys savaime neišsitiesins, bet kartu ir nesigrūs daugiau. Sąkandžiui koreguoti taikomas ortodontinis gydymas breketais arba skaidriomis kapomis.

Šalinti ar palikti?

Sugedus protiniams dantims odontologai pasiskirsto į dvi dalis – vieni teigia, jog juos būtina šalinti, nes netgi sutaisius gresia komplikacijų ar kitų infekcijų rizika. O kiti teigia, jog protinius dantis verta gydyti, nes ateityje jie praverčia kaip atrama dantų protezavimui. Tačiau verta pastebėti, jog jeigu protiniam dančiui yra reikalingas endodontinis gydymas, tikimybė jį kokybiškai sugydyti sumažėja dėl sudėtingos šaknų sistemos.

Prieš nusprendžiant šalinti ar palikti protinius dantis, gydytojas odontologas Ignas Antanavičius rekomenduoja įvertinti kaip jie yra išsidėstę dantų lanke, kaip kontaktuoja su šalia esančiais dantimis. Tiesiai ir gražiai išdygę protiniai dantys yra naudingi tuo, jog perima dalį kramtymo krūvio. Jei neliktų kitų dantų, gali pasitarnauti kaip atrama dantų protezavimui. Protiniai dantys taip pat gali pakeisti prarastus krūminius dantis. Pavyzdžiui, jeigu jums yra pašalintas vienas iš krūminių dantų, o protinis dantis jau yra išdygęs, ortodontinio gydymo pagalba galima pritraukti protinį dantį vietoje prarasto krūminio danties. Taip kompensuojant prarastą dantį yra apsaugoma nuo žandikaulio kaulo tirpimo, yra išsaugomi kiti dantys. Be to, užpildžius atsiradusį tarpą, buvę dantys vėl atgauna atramą ir nekeičia savo pozicijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

to mindaugui

gal tu mindaugai melagi nerašinėk ir nevaryk ant Antanavičiaus Žmogus žmoniškai paaiškina nes tai yra labai svarbu mums Žmonėms o tu mindase negink lupikų ,apgavikų gal pats toks ir esi žinok karma YRA

Mindaugas

Prasau neklaidinti zmoniu, ir ivardinti kaip odontologa- jis nebaiges rezidenturos studiju

SUSIJUSIOS NAUJIENOS