PSO: dėl omikron atmainos Europai gresia COVID-19 „nauja audra“ | Diena.lt

PSO: DĖL OMIKRON ATMAINOS EUROPAI GRESIA COVID-19 „NAUJA AUDRA“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį perspėjo Europos šalių vyriausybes pasiruošti sergamumo COVID-19 „reikšmingam pliūpsniui“, žemyne plintant pandeminio koronaviruso naujajai omikron atmainai, jau tapusiai vyraujančia keliose valstybėse.

„Matome ateinant naują audrą“, – per spaudos konferenciją Vienoje sakė PSO Europos regioninio padalinio direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliūgė).

„Per kelias savaites omikron įsivyraus didesniame skaičiuje regiono šalių, dar labiau stumdama jau persitempusias sveikatos apsaugos sistemas prarajos link.“

Užsikrėtimo omikron atmainos koronavirusu atvejų jau nustatyta mažiausiai 38 iš 53 PSO Europos regiono šalių, pridūrė H. Kluge. Jis atkreipė dėmesį, kad šis variantas yra tapęs vyraujančiu Jungtinėje Karalystėje, Danijoje ir Portugalijoje.

Praeitą savaitę šiame regione mirė apie 27 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, taip pat pranešta apie 2,6 mln. naujų COVID-19 atvejų, sakė H. Kluge. Nors šis sergamumo rodiklis apima visų koronaviruso variantų infekcijas, PSO pareigūnas pažymėjo, kad sergamumas COVID-19 buvo 40 proc. didesnis negu tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais.

„Pats naujų COVID-19 infekcijos atvejų kiekis gali vesti prie didesnio hospitalizavimo atvejų skaičiaus ir sveikatos apsaugos sistemų bei kitų kritiškai svarbių tarnybų plataus masto sutrikdymo“, – aiškino jis.

Pasak H. Kluge, 89 proc. pacientų, kuriems Europoje buvo nustatyta omikron varianto viruso infekcija, pasireiškė tokia patys simptomai, kaip ir užsikrėtus kitų atmainų patogenu, pavyzdžiui, kosulys, gerklės perštėjimas, karščiavimas. Naujos atmainos patogenas regione daugiausiai plito tarp jaunų žmonių, nurodė pareigūnas.

Nors apie šį patogeną žinoma dar gana mažai, atrodo, kad jis yra užkrečiamesnis už visus kitus ankstesnius variantus, todėl jo plitimo sparta šalyse, kur patvirtinta nemažai omikron infekcijos atvejų, buvo „neregėta“, sakė H. Kluge. Šiose šalyse patvirtintų omikron infekcijos atvejų skaičius padvigubėja kas 1,5–3 dienas.

Europos šalių vyriausybės turėtų intensyvinti skiepijimo kampanijas, taip pat imtis papildomų priemonių omikron atmainos plitimui stabdyti ir paruošti kritiškai svarbią infrastruktūrą, įskaitant sveikatos apsaugos sistemas, dar didesniam pliūpsniui, pabrėžė H. Kluge.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

4

Visais laikais žmonės maudėsi šituose bangose ir viskas buvo įprasta, bet valdžioms labai patinka vadovauti žmonių gyvenimais, įlindo į jų sveikatą. Kvailos beždžionės nori būti dievais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS