PSO: nepaisant vakcinų, šiemet nepavyks pasiekti „bandos imuniteto“ nuo COVID-19 | Diena.lt

PSO: NEPAISANT VAKCINŲ, ŠIEMET NEPAVYKS PASIEKTI „BANDOS IMUNITETO“ NUO COVID-19

Nepaisant to, kad daugybėje šalių prasidėjo skiepijimas nuo pandeminio koronaviruso, šiemet nepavyks pasiekti „bandos imuniteto“, pirmadienį perspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Viso pasaulio šalys tikisi, kad vakcinos pagaliau leis grįžti prie įprasto gyvenimo ateinančiais mėnesiais.

Tačiau PSO vyriausioji mokslininkė Soumya Swaminathan (Saumja Svamynathan) perspėjo, kad prireiks laiko pagaminti ir paskirstyti pakankamai dozių, kad būtų sustabdytas viruso plitimas.

„2021 metais mes nepasieksime jokio gyventojų imuniteto ar bandos imuniteto lygio“, – sakė ji ir pabrėžė būtinybę toliau laikytis tokių pandemijos valdymo priemonių kaip fizinis atstumas, rankų plovimas ir kaukių dėvėjimas.

Ji sveikino mokslininkų pasiektą „neįtikėtiną pažangą“: per mažiau kaip metus jiems pavyko sukurti ne vieną, o kelias saugias ir veiksmingas vakcinas nuo visiškai naujo viruso.

S. Swaminathan pabrėžė, kad skiepų gamybai ir skiepijimui „reikia laiko“, nes kalbama apie milijardus dozių, ir paragino žmones būti kantrius.

Ji sakė, kad galiausiai „vakcinos atvyks. Jos pasieks visas šalis“.

„Tačiau tuo metu neturime pamiršti, kad yra priemonių, kurios veikia“, – kalbėjo mokslininkė.

Reikėtų ir toliau laikytis visuomenės sveikatos ir socialinių priemonių, kuriomis siekiama sustabdyti viruso plitimą, „bent jau iki šių metų pabaigos“, teigė ji.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS