PSO: pasaulyje mirtingumas nuo COVID-19 išaugo 40 proc., nors sergamumas mažėja | Diena.lt

PSO: PASAULYJE MIRTINGUMAS NUO COVID-19 IŠAUGO 40 PROC., NORS SERGAMUMAS MAŽĖJA

  • 0

Pasaulyje praėjusią savaitę nuo koronaviruso mirusių žmonių skaičius išaugo daugiau nei 40 proc. – tikriausiai dėl pakeitimų renkant duomenis apie COVID-19 mirtingumą abiejuose Amerikos žemynuose, taip pat dėl informacijos patikslinimų Indijoje, teigiama trečiadienį paskelbtoje Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaitoje.

Savo naujausioje savaitinėje ataskaitoje apie pandemiją JT sveikatos agentūra nurodė, kad naujų užsikrėtimo atvejų skaičius sumažėjo visur, įskaitant PSO Vakarų Ramiojo vandenyno regioną, kur sergamumas augo nuo gruodžio.

Per praėjusią savaitę visame pasaulyje užregistruota apie 10 mln. naujų susirgimų ir daugiau nei 45 tūkst. mirčių. Ankstesnę savaitę mirties atvejų skaičius sumažėjo 23 procentais.

Pranešimų apie mirtis nuo COVID-19 padaugėjo nuo 33 tūkst., gautų praėjusią savaitę – daugiausia dėl duomenų rinkimo metodikos pokyčių. PSO pažymėjo, jog kai kurios šalys, įskaitant Čilę ir JAV, pakeitė mirties nuo koronaviruso atvejo apibrėžimą.

Be to, praėjusią savaitę buvo pridėtos daugiau kaip 4 tūkst. mirčių Indijos Maharaštros valstijoje, kurios iš pradžių nebuvo įtrauktos į COVID-19 aukų sąrašą, pranešė JT agentūra.

PSO ne kartą yra teigusi, kad skaičiuojant COVID-19 atvejus veikiausiai nepakankamai įvertinamas koronaviruso paplitimas. Pastarosiomis savaitėmis agentūra perspėjo valstybes neatsisakyti išsamaus testavimo ir kitų epidemiologinės padėties stebėjimo priemonių, nes tokie sprendimai gali pakenkti pastangoms tiksliai analizuoti viruso plitimą.

„Duomenys tampa vis mažiau reprezentatyvūs, vis mažiau savalaikiai ir vis mažiau patikimi, – pareiškė PSO. – Tai trukdo mūsų bendram gebėjimui sekti, kur yra virusas, kaip jis plinta ir kaip jis vystosi: ši informacija ir analizė tebėra gyvybiškai svarbios siekiant veiksmingai užbaigti ūmią pandemijos fazę.“

Agentūra įspėjo, kad mažiau veiksmingas stebėjimas ypač pakenktų pastangoms aptikti naujas COVID-19 atmainas ir paruošti galimą atsaką.

Daugelis Europos, Šiaurės Amerikos ir kitų šalių neseniai panaikino beveik visus suvaržymus dėl COVID-19. Tokią strategiją pasirinkusios vyriausybės kliaunasi aukštu gyventojų vakcinacijos lygiu, kad išvengtų dar vieno infekcijos protrūkio – net ir augant naujų susirgimų skaičiui dėl omikron varianto užkrečiamesnio potipio BA.2.

Jungtinės Karalystės valdžia pranešė, kad šalyje neauga sergamumas ir mirtingumas, nors prognozuojama, kad naujų COVID-19 atvejų bus fiksuojama daugiau.

Nepaisant to, kad pasaulyje pranešama apie vis mažiau susirgimų, Kinija šią savaitę įvedė karantiną Šanchajuje. Tokiu būdu siekiama pažaboti omikron protrūkį, sukėlusį didžiausią infekcijos bangą šalyje nuo 2019 metų, kai virusas pirmą kartą buvo aptiktas Kinijos Uhano mieste.

JAV pareigūnai antradienį išplėtė revakcinaciją nuo COVID-19: priežiūros tarnybos leido 50 metų ir vyresni amerikiečiams skiepytis antrąja stiprinančiąja vakcinos doze praėjus ne mažiau kaip keturiems mėnesiams nuo ankstesnės injekcijos.

Tuo metu tyrimų centro AP-NORC apklausa parodė, kad mažiau nei pusė amerikiečių dabar nuolat dėvi apsauginę kaukę viešose vietose, vengia minių ir atsisako nebūtinų kelionių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS