PSO paskelbė beždžionių raupų protrūkį tarptautinio masto ekstremaliąja situacija | Diena.lt

PSO PASKELBĖ BEŽDŽIONIŲ RAUPŲ PROTRŪKĮ TARPTAUTINIO MASTO EKSTREMALIĄJA SITUACIJA

  • 26

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas beždžionių raupų protrūkį šeštadienį pripažino tarptautinio masto ekstremaliąja visuomenės sveikatos situacija.

Tarptautinio masto ekstremaliosios visuomenės sveikatos situacijos paskelbimas yra aukščiausio laipsnio pavojaus signalas, kokį tik gali paskelbti ši Jungtinių Tautų agentūra.

„Nusprendžiau, kad beždžionių raupų protrūkis pasaulyje yra tarptautinio masto ekstremalioji visuomenės sveikatos situacija“, – per spaudos konferenciją pareiškė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adanomas Gebrejesusas).

Anot jo, ketvirtadienį susitikęs ekspertų komitetas negalėjo pasiekti kompromiso, tad spręsti, ar skelbti aukščiausio įmanomo laipsnio pavojų, teko jam.

„PSO vertinimu, beždžionių raupų rizika yra nuosaiki bendrai pasaulyje ir visuose regionuose, išskyrus Europos regioną, kur, mūsų vertinimais, rizika yra didelė“, – pridūrė jis.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) liepos 20 dienos duomenimis, beždžionių raupų atvejų nustatyta 72 valstybėse. Iš viso užregistruota daugiau kaip 15 800 šios virusinės ligos atvejų.

Nuo gegužės pradžios apie beždžionių raupų atvejus vis dažniau pranešama iš šalių, nepriklausančių Vakarų ir Centrinės Afrikos regionui, kur ši virusinė liga ilgą laiką buvo endeminė.

Birželio 23 dieną PSO sušaukė ekstremaliųjų situacijų komiteto ekspertus, kad šie nuspręstų, ar pripažinti beždžionių raupų protrūkį  tarptautinio masto ekstremaliąja visuomenės sveikatos situacija. 

Tačiau tąsyk dauguma ekspertų nusprendė, kad padėtis dar nėra tokia rimta, nors ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl protrūkio masto ir paragino imtis intensyvių atsakomųjų veiksmų ligos plitimui pažaboti.

Daugėjant užsikrėtimo atvejų, ketvirtadienį buvo sušauktas antrasis PSO ekstremaliųjų situacijų komiteto posėdis, kuris truko ilgiau nei šešias valandas ir kuriame PSO vadovas pareiškė, kad protrūkis jam kelia nerimą.

„Man reikia jūsų rekomendacijų vertinant tiesioginį ir vidutinio laikotarpio poveikį visuomenės sveikatai“, – pareiškė jis į posėdį susirinkusiems komiteto nariams.

Tuo tarpu JAV visuomenės sveikatos ekspertas Lawrence Gostinas (Lorensas Gostinas), vadovaujantis PSO nacionalinės ir pasaulinės sveikatos teisės bendradarbiavimo centrui, vėlų penktadienį įspėjo, kad beždžionių raupų atvejų skaičius pastarosiomis savaitėmis „eksponentiškai didėjo“.

„Ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais atvejų skaičius neišvengiamai smarkiai padidės. Štai kodėl Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas privalo paskelbti tarptautinio masto pavojų“, – parašė jis tviteryje.

„Nesiėmus veiksmų, sulauksime sunkių pasekmių pasaulio visuomenės sveikatai.“

Beždžionių raupai yra mažiau pavojingi ir mažiau užkrečiami nei raupai, kurie buvo išnaikinti 1980 metais.

Pirmieji ligos simptomai yra karščiavimas, raumenų, galvos ir nugaros skausmai, pasireiškiantys per penkias dienas po užsikrėtimo. Vėliau ant veido, delnų ir padų atsiranda į vėjaraupius panašių bėrimų, vėliau – odos pažeidimų, galinčių išplisti į kitas kūno vietas.

95 proc. atvejų beždžionių raupais užsikrečiama lytinių keliu, rodo žurnale „New England Journal of Medicine“ paskelbto iki šiol didžiausio masto tyrimo, kuriame dalyvavo 528 žmonės iš 16 šalių, duomenys.

Tyrimas parodė, kad 98 proc. užsikrėtusiųjų yra homoseksualūs ar biseksualūs vyrai, turėję nesaugių lytinių santykių su atsitiktiniais partneriais.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Anonimas

Komentatoriai su minusiniu IQ :D

tai

kad tas pso surinktas istu paciu afrikos bezdzioniu kurias parinko obam samanai dar clinton valdymo metais o Trumpas isviso norejo sia saika likviduot kaip ir korporacijas bet nespejo nes setonvasalai nedaleido ka ir matome [[--

o siaube kas vyksta

Ar pastebėjote kap iš portalų visiškai dingo žodis "chaosas", nors dabar totalus chaosas, visi LT rodikliai ant pagreičio žemyn smuko, infliacija didžiausia nei visoje ES, broi...le...ris grybą pjauna nuolat vos karo Lietuvoje nesukėlęs, Čmyl pirko saldainių už 84 000, žurnalistams jau neberūpi kokie kotletukai buvo suėsti, mūsų taip vadinama "žiniasklaida" tyli už labai brangiai mūsėt, užsidarė visų buvusių lojikų langinės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS