PSO perspėja, kad „sidabro kulkos“ nuo COVID-19 gali nepavykti rasti | Diena.lt

PSO PERSPĖJA, KAD „SIDABRO KULKOS“ NUO COVID-19 GALI NEPAVYKTI RASTI

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį perspėjo, kad „sidabro kulkos“ kovai su naujuoju koronavirusu galbūt niekada nepavyks rasti, nors šiuo metu karštligiškai stengiamasi sukurti veiksmingų vakcinų.

PSO paragino vyriausybes ir piliečius susitelkti į žinomus pagrindinius dalykus – testavimą, kontaktų atsekamumą, fizinio atstumo laikymąsi ir kaukių dėvėjimą, kad būtų stabdoma pandemija, smarkiai sujaukusi įprastą gyvenimą visame pasaulyje ir sukėlusi niokojamą ekonomikos krizę.

„Mes visi tikimės, kad bus sukurta keletas veiksmingų vakcinų, galinčių padėti neleisti žmonėms užsikrėsti“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adanomas Gebrejesusas).

Kol kas protrūkiams stabdyti belieka pagrindinės visuomenės sveikatos apsaugos ir ligų kontrolės priemonės.

„Tačiau šiuo metu sidabro kulkos nėra ir galbūt niekuomet nebus“, – perspėjo jis.

„Kol kas protrūkiams stabdyti belieka pagrindinės visuomenės sveikatos apsaugos ir ligų kontrolės priemonės, – pridūrė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Imkitės jų visų.“

Naujuoju koronavirusu, pirmąkart aptiktu pernai gruodį Kinijos mieste Uhane, užsikrėtė mažiausiai 18,1 mln. žmonių ir beveik 690 tūkst. jų mirė, rodo naujienų agentūros AFP apibendrinti oficialių šaltinių duomenys.

Misija Kinijoje

Gegužės pradžioje PSO pradėjo spausti Kiniją pakviesti jos ekspertus, kad šie padėtų ištirti naujojo koronaviruso, kaip manoma, persimetusio žmonėms nuo gyvūnų, kilmę.

Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra liepos 10-ąją pasiuntė į Pekiną epidemiologą ir veterinarijos specialistą parengti pagrindą tyrimui, per kurį būtų siekiama išsiaiškinti, kaip virusas persidavė žmonėms.

Dabar jų pirminė misija jau užbaigta, sakė PSO vadovas.

„Į Kiniją nuvykusi PSO priešakinė grupė dabar jau baigė savo užduotį sukurti pagrindą tolesnėms bendroms pastangoms nustatyti viruso kilmę, – aiškino jis. – PSO ir Kinijos ekspertai nustatė įgaliojimus tyrimams ir PSO vadovaujamos tarptautinės grupės darbo programą.“

„Tarptautinėje komandoje bus vedančiųjų mokslininkų ir tyrėjų iš Kinijos ir viso pasaulio, – kalbėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Epidemiologinės studijos prasidės Uhane, siekiant nustatyti ankstyvųjų (užsikrėtimo) atvejų potencialų šaltinį.“

„Šio darbo metu surinkti įrodymai ir iškeltos prielaidos taps pagrindu tolesnėms ilgalaikėms studijoms“, – pridūrė jis.

Į Kiniją nuvykusi PSO priešakinė grupė dabar jau baigė savo užduotį sukurti pagrindą tolesnėms bendroms pastangoms nustatyti viruso kilmę.

Į Kiniją pasiųsti du PSO atstovai dar negrįžo į agentūros būstinę Ženevoje pateikti savo misijos rezultatų ataskaitos.

Mokslininkai kelia prielaidą, kad koronavirusas SARS‑CoV‑2 persidavė nuo gyvūnų žmonėms. Tikėtina, kad tai galėjo nutikti viename Uhano turguje, kur buvo pardavinėjama maistui vartojama egzotinių gyvūnų mėsa.

Kinijos pareigūnai pirminio protrūkio pradžioje sakė, kad virusas galėjo pasklisti iš turgaus, kuriame taip pat prekiauta gyvais laukiniais gyvūnais, į miestą, bet kol kas jokių patvirtinimų nebuvo pateikta.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

liurbiai

PSO PRIE KO CIA GYVUNAI,kai kinija sukure sita bakterologini ginkla ir zudo zemes zmonija,be jokios Atsakomybes,versdama beda gyvuneliui !

o ....kokia cia

siknaskyle su akiniais !!????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS