PSO tiria galimą ryšį tarp COVID-19 ir reto vaikams pasireiškiančio sindromo | Diena.lt

PSO TIRIA GALIMĄ RYŠĮ TARP COVID-19 IR RETO VAIKAMS PASIREIŠKIANČIO SINDROMO

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį paskelbė tirianti galimą ryšį tarp COVID-19 ir reto uždegiminio sutrikimo, nuo kurio mirė ar sunegalavo kai kurie vaikai Europoje ir JAV.

Pastarosiomis savaitėmis keliose šalyse buvo pranešta, kad kai kuriems vaikams pasireiškė uždegiminis sutrikimas su simptomais, panašiais į retos Kawasaki (Kavasakio) ligos simptomus.

„Pirminiuose pranešimuose keliama prielaida, kad šis sindromas gali būti susijęs su COVID-19“, – per virtualią spaudos konferenciją kalbėjo PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

„Svarbu nedelsiant ir kruopščiai apibūdinti šį klinikinį sindromą, suprasti jos priežastis ir nustatyti gydymo būdus“, – pažymėjo T. A. Ghebreyesusas.

Jis pranešė, kad PSO parengė preliminarų šios ligos atvejo apibrėžimą, kuris pavadintas „Multisisteminiu vaikų uždegiminiu sindromu“ ir paragino viso pasaulio gydytojus padėti „geriau suprasti šį vaikams pasireiškianti sindromą.

Tuo tarpu penktadienį vienas Prancūzijos gydytojas pranešė apie devynmečio, kuriam pasireiškė Kawasaki (Kavasakio) ligai būdingi simptomai, kurie, kaip manoma, yra susiję su naujojo koronaviruso infekcija, mirtį – pirmąją tokią mirtį šalyje.

Panašios vaikų mirtys tiriamos Niujorke ir Londone.

Londono vaikų ligoninė trečiadienį pranešė, kad nuo šios ligos mirė lėtinėmis ligomis nesirgęs 14-metis, kuriam patvirtinta COVID-19.

Niujorko gubernatorius gubernatorius Andrew Cuomo (Endrius Kuomas) antradienį informavo, kad iš viso valstijoje jau mirė trys tokie vaikai ir dar tiriama daugiau nei 100 panašių atvejų.

Prancūzijoje nuo kovo 1-osios iki gegužės 12 dienos pranešta apie 125 panašius atvejus 4–14 metų pacientams, skelbia šalies visuomenės sveikatos agentūra.

„Labai reti atvejai“

PSO Nepaprastųjų ligų padalinio vadovė Maria van Kerkhove (Marija van Kerkchovė) penktadienį teigė, kad ryšys su COVID-19 dar nėra aiškiai nustatytas, nes kai kuriems vaikams, sergantiems sindromu, virusas nenustatytas.

„Turime suprasti, ar šis sindromas susijęs su COVID-19, ar ne“, – teigė ji.

„Visos šalys turi išlikti budrios šiuo klausimu“, – pridūrė M. van Kerkhove.

Tuo tarpu PSO Ekstremaliųjų padėčių programai vadovaujantis Mike'as Ryanas (Maikas Rajanas) teigė, kad net jei sindromas susijęs su COVID-19, jį gali sukelti ne pats naujasis koronavirusas.

„Mes dar nežinome, ar tie reti atvejai, kurie įvyksta, yra tiesiogiai susiję su virusu ... o gal tai yra ir imuninio atsako į virusą padariniai“, – teigė jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad sindromas, paveikiantis vaikus, atrodo esantis „labai retas“ ir išaiškėjo tik dėl padidėjusio susirgimų COVID-19 atvejų skaičiaus.

„Tai nereiškia, kad liga mutuoja vaikų organizmuose“, – pridūrė M. Ryanas.

„Tačiau reiškia, kad kai labai didelis vaikų skaičius užsikrečia virusu, galima išvysti tokių retų atvejų“, – pažymėjo specialistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ir

tas PSO remiamas soroso ir bgeico tegul nepudrina zmonems smegenu nes jie jau seniai viska zino ir jau vyksta pasaulinio masto prielaida su faktais kad tas vyrusas randasi pas kiekviena bet kinu sukurtas G6 kuris paveike vyrusa ir sumazino ypac nesveiku zmoniu imuniteta ko pasekoje ir padidejo mirtingumas beto duomenys galimai stypriai iskreipti ir skleidziama samoninga panika verslo zlugdymui ka mes ir matome per you t kanalus nes musu ziniasklaida dirba valdziagyviams?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS