PSO: vakcina „Moderna“ galima skiepyti su šešių savaičių pertrauka | Diena.lt

PSO: VAKCINA „MODERNA“ GALIMA SKIEPYTI SU ŠEŠIŲ SAVAIČIŲ PERTRAUKA

  • 0

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai antradienį atsargiai parėmė galimybę „Moderna“ vakcinos antrąją dozę, esant tam tikroms situacijoms, suleisti su uždelsimu, organizacija jau anksčiau yra parėmusi tokią galimybę „Pfizer-BioNTech“ vakcinos atveju.

PSO strateginė patariamoji imunizacijos ekspertų grupė (SAGE) taip pat pabrėžė, kad keliautojams į užsienį neturėtų būti teikiama pirmenybė skiepijant nuo COVID-19.

Per praėjusią savaitę vykusį susitikimą ekspertai aptarė „Moderna“ vakciną, kuri sukurta, kaip ir „Pfizer-BioNTech“ vakcina, naudojant mRNA technologiją.

Abiejų vakcinų atveju, po pirmo skiepo praėjus nuo trijų iki keturių savaičių, reikalingas antras skiepas. Tačiau nemažai valstybių su ribotomis vakcinos dozių atsargomis paskelbė, kad antrąją dozę skiepijamiems žmonėms suleis kiek vėliau, kad pirmosios dozės sulauktų kuo daugiau žmonių.

PSO patariamoji grupė vakcinų klausimais teigė, kad geriau būtų laikytis numatytos ir tyrimais patikrintos 28 d. pertraukos tarp dozių suleidimo.

Tačiau kiek anksčiau šį mėnesį PSO paskelbė, kad, „esant išskirtinėms aplinkybėms“, galima daryti iki 42 dienų pertrauką tarp dviejų vakcinos dozių. Antradienį organizacija paskelbė, kad toks leidimas suteikiamas ir „Moderna“ vakcinos atveju. Vis dėlto PSO perspėja, kad tokiomis sąlygomis vakcina nebuvo daug ištirta, SAGE taip pat nerekomenduoja perpus dalinti ir mažinti vakcinos dozių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS