R. Kaukėno fondas: padėkime sugrąžinti regėjimą nukentėjusiam paaugliui | Diena.lt

R. KAUKĖNO FONDAS: PADĖKIME SUGRĄŽINTI REGĖJIMĄ NUKENTĖJUSIAM PAAUGLIUI

  • 0

Airanas, iki lemtingo įvykio, gyveno įprastą paauglišką gyvenimą ir siejo savo laisvalaikį su pomėgiais. Vaikinas, besimokantis devintoje klasėje, stiprioje žydų mokykloje, mokėsi programuoti ir domėjosi IT sritimi, mėgo žaisti krepšinį ir leisti laiką su draugais.

Stropus, pareigingas ir subrendęs jaunuolis, kaip mama Aušra sako, „visada buvo smalsus ir žingeidus, jam visada norėjosi patikrinti, pažiūrėti, pabandyti pačiam“. Lemtingą popietę su draugais miškelyje leidęs laiką Airanas, nelaimingo įvykio metu nukentėjo nuo sprogusios petardos. Didžiausia žala teko akims. Kartu buvę draugai vaikiną atvedė namo, o mamos prisiminimuose skaudžiausias vaizdas, kurio nepavyksta ir, greičiausiai, niekada nepavyks ištrinti iš atminties – sūnus paskendęs kraujuose, negalintis atmerkti akių ir visiškoje šoko būsenoje.

Devynias valandas trukusi operacija ir pesimistiškos gydytojų prognozės

Airanas nedelsiant nuvežtas į VUL Santaros klinikas. Rizikos gyvybei nebuvo, tačiau vedėjos žodžiai nei kiek neramino – situacija itin sudėtinga, vieninteliai tvirti žodžiai – Jūsų sūnus turės išmokti gyventi tamsoje. Operacija truko devynias valandas, o po jų chirurgų išvados: jaunuolis bus aklas, tik stebuklo atveju – matys šviesą. Vaikino tėvams šie žodžiai buvo dar didesnė paskata ieškoti ir belstis į bet kokias duris, kurios būtų atvertos jų sūnui, su galimybe bent kažkiek padėti šioje skaudžioje situacijoje.

Kauno klinikų medikai buvo pasiryžę atlikti dar vieną operaciją. Jos tikslas – išgelbėti kairę akį ir pabandyti atstatyti dešinės akies regą. Pačios ilgiausios laukimo valandos gyvenime, kai vaikinas buvo operacinėje ir nerimo kupini Airano tėvai už durų su gydytojų prognozėmis, kad tikimybė, jog operacija pavyks, lygi 2 proc. Jaunuolio tėvus stebina sūnaus drąsa ir psichologinis stabilumas tokioje situacijoje ir tai, jog Airanas laikosi tvirtai – suteikia stiprybės ir visai šeimai, keliaujančiai per šį krauju pažymėtą sunkų kelią. Operacija Kauno klinikų gydytojų manymu dešinei akiai pavyko puikiai, nors buvo didžiulė rizika, kad akis bet kuriuo metu gali neatlaikyti ir sprogti.

Viltis regėjimui – Londono ligoninė

Po operacijos Airanas dešine akimi galėjo matyti šviesą, o kairei akiai buvo reikalinga ragenos transplantacija. Su kieviena diena, belaukiant ragenos donoro, vaikino kairė akis nyko. Galiausiai Lietuvos medikų išvada – Airanas, esant blogai OS matymo prognozei išbraukiamas iš ragenos recipientų sąrašo. Nors ir mintys buvo niūros, šeimos nariai nepasidavė – reikia kažką daryti. Draugų ir pažįstamų pagalba jie sužinojo apie specialią kliniką Londone ir ten dirbantį akių profesionalą. Tad labai greitai buvo priimtas sprendimas vykti į Londone esančią Moorfields akių ligoninę. Jaunuolį apžiūrėjęs vienas profesionaliausių pasaulio oftalmologų sutiko jį operuoti.

Airanas. / Asmeninio archyvo nuotr.

Procesas iki patenkant į rekomenduotą Londono kliniką sudėtingas, tačiau žinojimas, jog bent menkiausias žingsnis į priekį reiškia regėjimo atgavimą – nepaliaujamai vedė į priekį. Norint gauti planinio gydymo paslaugas kitoje ES šalyje, reikalinga S2 forma, kurią gauti paprastam žmogui yra beveik neįmanoma. Begalinis ryžtas, pajungtos įvairios institucijos ir ambasada jau visai netrukus leido rankose turėti privalomą formą.

Gauta S2 forma, draugų, artimųjų ir giminaičių finansinis palaikymas pirmajai operacijai, kurios kaina buvo 39 tūkst. eurų, ir vaikinas su šeima leidosi į lemtingą kelionę su viltimi pagerinti esamą situaciją. Operacijos Londono klinikoje – vienintelis išsigelbėjimas šiai šeimai ir pačiam Airanui, nes tokio gydymo Lietuvoje pritaikyti neįmanoma. Kitu atveju pacientui nebūtų suteikta S2 forma.

Likusioms dviem operacijoms reikalinga suma siekia 80 tūkstančių eurų

2021 m. gegužės 5 d. Moorfields klinikoje Airanas išlydėtas į operacinę. Operuojamas vaikinas buvo labai ilgai, o pats procesas buvo labai sudėtingas, nes kairėje akyje dar buvo rasta skeveldrų, kurios buvo pašalintos, taip pat pastebėta, kad tinklainė yra užsisukusi. Tikslas buvo išgelbėti kairę akį ir pakoreguoti dešinę. Po pirmosios operacijos, kai buvo išimtos siūlės ir dedami įvairūs akinių lęšiukai, siekiant patikrinti pokytį, vaikinas staiga suriko: „Matau!“ Tai prilygo pačiam tikriausiam stebuklui ir suteikė šimteriopai daugiau jėgų nesustoti ir padaryti viską, kad vaikinui būtų suteikta visa įmanoma pagalba, koreguojant regėjimą.

Moorfields klinikos gydytojas siūlo vaikiną operuoti dar du kartus. Antrosios operacijos Londone metu būtų transplantuojama sintetinė rainelė kairei akiai ir prognozuojama, jog vaikinas kaire akimi matys taip, kaip dabar mato dešine.

Antrosios operacijos kaina – 33 tūkst. svarų (39.28 tūkst. eurų), taip pat papildomai reikia mokėti už rainelę, kurią šeima jau įsigijo. Šiai, antrajai operacijai Santarų ligoninės fondas skiria 15 tūkstančių eurų. Tai svari pagalba šiai šeimai einant tamsiu ir nežinomybės kupinu keliu dėl sūnaus gerovės.

Trečiajai operacijai reikalinga suma, kurios metu bus dedamas filtras, apie 40 tūkstančių eurų. Brangios konsultacijos ir procedūros, kurios labai reikalingos, norint Airanui sugrąžinti bent dalį regėjimo, privertė šeimą prašyti pagalbos iš geros širdies žmonių.

Kvietimas prisidėti

Dabar Airanas mokosi savo mokykloje, prisitaikė dirbti kompiuteriu su specialiomis kameromis, gali skaityti, nors tai daro žymiai lėčiau. Po truputį grįžta jėgos ir motyvacija užsiimti programavimu ir sportu. Nuolatiniai jaunuolio palydovai – specialūs akiniai, saugantys jautrias ir sužeistas akis nuo saulės spindulių ir, žinoma, besąlygiškai mylintys tėvai, bandantys nuversti kalnus ir siekiantys padėti sūnui vėl išvysti tai, ką regėjo iki šiol...

Visi kviečiami prisidėti prie pagalbos vaikinui, jau ištvėrusiam sunkiausias operacijas ir nenumalšinamus skausmus. Dėl visų pagalbos neįmanoma gali tapti įmanoma – Airanui planuojamos likusios dvi operacijos gali leisti jam matyti daugiau nei tik šviesą... Prisidėti prie pagalbos Airanui galite pervesdami auką į R. Kaukėno fondo sąskaitą:

Rimanto Kaukėno paramos grupė

Įmonės kodas: 302721009

Sąskaitos nr.(IBAN): LT147290099086499744

Paskirtis: PAGALBA AIRANUI

Bankas – Citadele

GALERIJA

  • R. Kaukėno fondas: padėkime sugrąžinti regėjimą nukentėjusiam paaugliui
  • R. Kaukėno fondas: padėkime sugrąžinti regėjimą nukentėjusiam paaugliui
  • R. Kaukėno fondas: padėkime sugrąžinti regėjimą nukentėjusiam paaugliui
  • R. Kaukėno fondas: padėkime sugrąžinti regėjimą nukentėjusiam paaugliui
  • R. Kaukėno fondas: padėkime sugrąžinti regėjimą nukentėjusiam paaugliui
  • R. Kaukėno fondas: padėkime sugrąžinti regėjimą nukentėjusiam paaugliui
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS