S. Čaplinskas: pandemija gali sugrįžti jau šį rudenį | Diena.lt

S. ČAPLINSKAS: PANDEMIJA GALI SUGRĮŽTI JAU ŠĮ RUDENĮ

  • 23

Atrodo, kad dabar, kai nebeliko galimybių paso ir prasidėjo karas, visuotinis susidomėjimas dėl COVID-19 infekcijos gerokai aprimo. Žiniasklaidoje kasdienių mirčių ir susirgimų skaičius pasislinko į paraštes, o apie naujas vakcinų dozes nieko negirdėti. Kilo klausimas – kur taip staiga dingo pandemija?

Virusologas, profesorius Saulius Čaplinskas LNK laidos „Bučiuoju.Rūta“ žiūrovams siūlo pernelyg neužsimiršti. „Kasdien nuo minėtos infekcijos miršta apie dešimt žmonių. Virusas cirkuliuoja ir toliau. Daugelis serga jau ne po pirmą ar antrą sykį. Deja, viruso kol kas pamiršti tikrai nepavyks“, – tikina S. Čaplinskas. Tai rodo ir augantys susirgimų skaičiai Kinijoje. Pasak profesoriaus, pandemija galimai į Lietuvą sugrįš jau ateinantį rudenį.

Tiesa, dėl COVID-19 pandemijos 2020-aisiais gerokai išaugo žmonių mirtingumas bei gyvenimo trukmė sutrumpėjo net 17 mėnesių – nuo 76 su puse iki 75 metų.

Daugelis pacientų dėl pandemijos metu susidariusios apkrovos sveikatos sistemoje laiku nespėjo gauti medicininės pagalbos ir atlikti gyvybiškai svarbių tyrimų.

Elizos istorija sukrečia. Jauna 25-ių metų moteris praėjusį pavasarį krūtyje apčiuopė guzelį. Jos šeimos gydytojas išrašė siuntimą pas mamologą, tačiau pas nurodytą specialistą moteris negalėjo patekti dar porą mėnesių. „Niekaip negalėjau prisiskambinti į polikliniką. Kasdien bent porą valandų praleisdavau bandydama. Deja, visos linijos buvo užimtos“, – pasakos jauna mergina. Ji neapsikentusi po poros mėnesių kreipėsi privačios pagalbos. O tuomet jau buvo vėlu. „Man nustatė antros stadijos itin agresyvų naviką. Tuo metu laukiausi. Todėl turėjau susitaikyti su tuo, kad sergu, ir su tuo, kad teks nutraukti užsimezgusią gyvybę“, – pasakos Eliza.

Moteris atvira – jei tyrimai būtų buvę atlikti laiku, greičiausiai dabar ji jau būtų sveika. Jos tipo navikas aktyvėja itin greitai, todėl net ir mėnuo laukimo gali tapti lemiamu. „Dabar pyktis ant sveikatos sistemos jau atlėgo. Tiesiog bandau pasveikti. Tačiau, žinoma, kartais apima tokia neviltis, kad neturiu kur dėtis“, – pasakos pacientė.

Kiek laiko reikia laukti norint patekti pas specialistą? Kiek žmonių nukentėjo dėl susidariusių eilių? Kokias kitas sveikatos sistemos problemas atskleidė pandemija? Visa tai – jau šį vakarą, 20 val., laidoje „Bučiuoju. Rūta“ per LNK.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Špricas \\\\\.../////

Kad tu nugaištum nuo tos pizdemijos, Velnio pranaše.Už tokią dezinfociją,panikos skleidimą baudžiama.

Kiek

Dar šitas žąsinas gali pliurpti savo tuščiakalbes, Kauno diena į subine lenda jam, jis gi kelią tiesiasi į seimą,prie lovio trokšta .Menkysta,o ne profesorius.

Vytautas

Mes patys žinom, nereikia čia varyti per spaudą, kas dar nors kiek turi blaivaus mąstymą, suvokia kad karas prieš visą žmoniją prasidėjo 2020m. ir niekur jis nedingo, įvykiai prasidėję prieš mėnesį turi glaudžią sąsają. Todėl būtų patarimas išjunkite telikus, melo dezinformacijos šaltinius, ir įjunkite smegenis..............kitaip jus durins dar gal 2-3 metus. šis planas numatytas minimum iki 2025m
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS