S. Čaplinskas: šis virusas staiga atskleidžia naujas agresyvias savybes | Diena.lt

S. ČAPLINSKAS: ŠIS VIRUSAS STAIGA ATSKLEIDŽIA NAUJAS AGRESYVIAS SAVYBES

  • 15

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas teigia, kad šį naujo tipo virusą sunku „pagauti“ dėl jo kintamumo.

„Pradedama gydyti vieną ligą, o ji pereina į kitą. Paprastai visi virusai mutuoja silpnėjimo kryptimi, o šis staiga atskleidžia naujas agresyvias savybes. Turime išmokti, kaip terapiniu būdu paveikti patį ligos mechanizmą ir užblokuoti viruso dauginimąsį dar pirmame lygyje, nes nepagautas koronavirusas toliau neria giliau, iki tarpląstelinio sunaikinimo lygio, sukurdamas fibrozes“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pirmadienį rašė profesorius.

S. Čaplinskas priminė, kad COVID-19 veikia imuninę sistemą: „Jis išjungia interferonus, išmuša T ląsteles – tiek pagalbininkus, tiek žudikus, o tai yra mūsų organizmo gynybos pagrindas. Koronavirusas daugeliu atžvilgių yra panašus į ŽIV, todėl ir buvo gydomas vaistais, skirtais ŽIV ligai gydyti. Viruso baltymai tiesiogiai pažeidžia hemoglobiną, iš ten išmesdami geležies jonus. Tai lemia hemolizę, raudonųjų kraujo kūnelių sunaikinimą. Tuo tarpu išsiskyrę geležies jonai sukelia galingą oksidacinę reakciją, tikrą gaisrą kūne. Kraujagyslės sudega, pažeidžiama DNR. Ir jei kraujagysles vis dar galima atkurti, DNR pokyčiai, nusilpus imunitetui, gali sukelti autoimuninius pažeidimus“, – rašė profesorius, pasidalijęs D. Zelenko ir A. Gromovo trumpa SARS-CoV-2 internetinių šaltinių analize.

ULAC vadovas taip pat atkreipė dėmesį, kad O kraujo grupę turintiems žmonės 9–18 proc. mažesnė teigiamo COVID-19 tyrimo tikimybė, rodo preliminarūs maždaug 750 tūkst. žmonių tyrimų duomenys.

Pirmadienio duomenimis, Lietuvoje patvirtinti penki nauji koronaviruso atvejai ir viena mirtis, bendras skaičius siekia 1773. 

Šiuo metu COVID-19 tebeserga 258 asmenys, 1429 – pasveiko.

Taip pat pranešama, jog nuo koronaviruso mirė 76 asmenys. Sekmadienio duomenimis, mirusiųjų buvo 75. Dar dešimt asmenų mirė dėl kitų priežasčių.

Izoliacijoje šiuo metu yra 316 asmenys.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje užregistruota 17 įvežtinių atvejų.

Laboratorijose sekmadienį ištirta 1608 ėminių, bendras ištirtų ėminių skaičius siekia 365 tūkst. 136.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Vero

Ką reiškia "O kraujo grupę turintiems žmonėms 9-18 proc. mažesnė teigiamo COVID-19 tyrimo galimybė"? Ar šie žmonės mažiau imlūs virusui ir mažiau serga ar atvirkščiai. Man įdomu, nes mano tokia kraujo grupė. Paaiškinkit prašau, kas suprato šitą kinietiškai parašytą mintį. Be to girdėjau, kad virusui nepatinka RHminuraujo grrupę turintys žmonės??? kie čia tiesos. Paaiškinkit, p. Čaplinskai, eilinių žmonių kalba, o ne mediciniškai.

Dr Caplinskai, labai idomi, bet per trumpa apzvalga

Visuomenei, placiaja ir siauraja prasmemis, reikia apzvalginiu straipsniu apie veliausius koronaviruso tyrimus. Sis brudas neisnyks iki tol, kol vakcinos atsiras, o zinant, kokie sunkus yra kaprizingu koronavirusu vakcinu kurimai, tas gali buti kazkada tai kitais metais, ir tai isleidus milijardus tyrimams. Zmonems reikia ziniu, kad ir specializuotu, paaiskintu mokyklos biologijos lygiu, nes kitos alternatyvos - melai, gandai, trolinimai besitesiancios krizes metu bus daug kartu blogiau.

Nacionalinio saugumo problema

Lietuvoje coronos vaistu dar nera tai nuo kokiu vaistu pasveiko 1429 rusai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS