SAM: greituosius koronaviruso testus siūlančios įstaigos tai daro nelegaliai | Diena.lt

SAM: GREITUOSIUS KORONAVIRUSO TESTUS SIŪLANČIOS ĮSTAIGOS TAI DARO NELEGALIAI

  • 2

Poliklinikos, siūlančios atlikti greituosius testus (IgM/IgG) koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti, tą daro nelegaliai, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Licencijos atlikti vadinamuosius greituosius testus koronavirusinei infekcijai nustatyti neturi nė viena įstaiga. Tai reiškia, kad bet koks toks siūlymas yra neteisėtas ir už jį gresia atsakomybė. Raginu žmones būtie sąmoningiems ir nesinaudoti tokiomis paslaugomis“, – sako Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovė Nora Ribokienė.

SAM yra pavedusi Akreditavimo tarnybai atlikti greitųjų testų (IgM/IgG) koronavirusinei infekcijai testų jautrumo ir specifiškumo vertinimą. Tai reiškia, kad, pasitelkus ekspertus medikus, bus nustatytos aiškios šių testų naudojimo indikacijos bei rekomendacijos dėl šių testų tinkamumo.

Pasak valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos, tenka apgailestauti, kad net sveikatos priežiūros įstaigos pandemijos akivaizdoje, kai svarbu susitelkimas, elgiasi neatsakingai. 

SAM jau anksčiau kreipėsi Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, prašydama įvertinti galimybes keisti teisinę bazę, numatant, kad greitaisiais testais internetu nebūtų galima prekiauti.

Pasak ministerijos, jie yra skirti tik sveikatos priežiūros specialistams, t. y. profesionaliam naudojimui ir neturėtų būti naudojami namų sąlygomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pala pala

O kas sakė kad testams reikalinga licencija? Koks įstatymas taiko tokią prievolę? Neštumo testai, diabeto testai, termometrai ir temperatūros testai spaudimo matuokliai, oksimetrai, pulsometrai, regos testai... visam tam nereikia jokio SAM leidimo.

Taigi

ponas Veryga sakė,kad Nemenčinės gyventojus testuos greitaisiais testais.Kyla klausimas-ar jis žino,kas dedasi jam pavaldžioje ministerjoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS