SAM: ligoninių lovų skaičiai skiriasi jas pertvarkant į skirtas COVID-19 gydyti | Diena.lt

SAM: LIGONINIŲ LOVŲ SKAIČIAI SKIRIASI JAS PERTVARKANT Į SKIRTAS COVID-19 GYDYTI

Institucijoms su koronaviruso statistika kasdien skelbiant bendrą ligoninėse esančių lovų skaičių, jis diena iš dienos skiriasi. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad nurodomos tik tos lovos, kurios yra naudojamos, skirtumai atsiranda ir pertvarkant įstaigas COVID-19 pacientams gydyti.

Statistikoje, kurią šią savaitę pradėjo skelbti Statistikos departamentas, o iki tol kas dieną pranešdavo SAM, skelbiami duomenys iš 61 Lietuvos gydymo įstaigos, teikiančios stacionarines gydymo paslaugas. Tačiau ne visos įstaigos šiuos duomenis pateikia kiekvieną dieną, todėl lovų skaičiai svyruoja ir priklausomai nuo to, kiek gydymo įstaigų konkrečią dieną pateikė skaičius.

Pavyzdžiui, spalio 25 dieną, pagal 59 iš 61 įstaigų pateiktus duomenis, Lietuvoje buvo 17 120 lovų, tačiau spalio 27 dieną, gavus duomenis iš tokio paties skaičiaus įstaigų, jų buvo jau 17 367.

Spalio 28 dieną, gavus duomenis iš visų įstaigų, bendras lovų skaičius buvo 17 588.

Vis dėlto lapkričio 3 dieną, kai duomenys taip pat skelbti iš visų gydymo įstaigų, lovų buvo jau šiek tiek mažiau – 17 483. Lapkričio 20 dieną, taip pat gavus duomenis iš visų gydymo įstaigų, lovų skaičius buvo jau 16 805. Lapkričio 23 dieną jis buvo dar kiek mažesnis – 16 686, o lapkričio 24 dieną vėl pasiekė 16 801.

Pasak SAM, lovų skaičius gali mažėti, kai izoliacinėse palatose guldoma po vieną COVID-19 liga sergantį pacientą.

„Jeigu ant kitų toje pačioje palatoje esančių lovų nebus guldomi kiti pacientai, jos nėra įtraukiamos į bendrą lovų skaičių“, – BNS informavo ministerija.

Be to, lovų, pasak SAM, mažėja paprastas palatas pertvarkant į skirtas COVID-19 pacientams gydyti.

„Perorganizuojant paprastas palatas į COVID-19 ligoniams skirtas palatas, paliekamos „aktyvios“ lovos su deguonimi, o kitos neskaičiuojamos, nes ant jų niekas nebus guldomas“, – teigiama SAM atsakyme.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS