SAM tiria vakcinavimo tvarkos pažeidimus Žalgirio klinikoje ir Šilalės GMP stotyje | Diena.lt

SAM TIRIA VAKCINAVIMO TVARKOS PAŽEIDIMUS ŽALGIRIO KLINIKOJE IR ŠILALĖS GMP STOTYJE

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau pradėjo tyrimus dėl vakcinavimo nuo COVID-19 tvarkos pažeidimų Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje ir Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje.

Apie tai BNS informavo sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atstovė Aistė Šuksta.

„Jau dabar imtasi veiksmų, pavesta specialistams ištirti visas aplinkybes“, – BNS šeštadienį sakė A. Šuksta.

„Taip, tai yra labai blogai (...) bet pirmiausia reikia ištirti visas aplinkybes ir tuomet imtis visų teisinių veiksmų, kurie priklauso pagal procesą“, –  teigė ji.

Pasak ministro atstovės, jei įstaiga, kurioje nustatomas pažeidimas yra pavaldi SAM, tuomet tyrimą atliks pati ministerija, o jei jos tarp steigėjų nėra, tyrimą galima pavesti atlikti ir kitai institucijai.

„Jeigu įstaiga yra savivaldybės dispozicijoje, tuomet ministras gali įpareigoti būtent savivaldybę ištirti visas aplinkybes ir imtis reikiamų teisinių veiksmų, paaiškėjus faktams, kad buvo pažeista tvarka ar įstatymas“, – sakė A. Šuksta.

Anot jos, ministerija šiuo metu jau ruošiasi masiniam gyventojų vakcinavimui ir kalbasi su privačių klinikų asociacija dėl šių įstaigų pasitelkimo, tačiau tikėtina, jog padaugėjus įstaigų gali daugėti ir piktnaudžiavimo atvejų.

„Mes aišku labai tikimės, kad žmonės yra sąmoningi ir nebus taip piktnaudžiaujama vien tik galimybe skiepytis, tačiau jeigu pasitaikytų tokių atvejų, o dabar jau matome, kad tikėtina, jog pasitaikys, tai jie tikrai nebus praleisti pro akis ir kiekvienas atvejis atskirai bus tiriamas, bus aiškinamos aplinkybės ir tada veikiama įstatymų nustatyta tvarka“, – pabrėžė ministro atstovė.

Lietuvai gruodžio pabaigoje pradėjus COVID-19 vakcina skiepyti medikus, gauta pranešimų, kaip skiepai kartais yra skiriami ne tiems medikams ir darbuotojams, kuriems jie priklausytų pagal SAM patvirtintą prioritetinę tvarką.

Trečiadienį vykusiame Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje jo pirmininkas Antanas Matulas teigė, kad yra sulaukta apie 60 skirtingų medikų skundų dėl, jų nuomone, neproporcingai paskirstytų vakcinų.

Šią savaitę BNS pranešė apie tai, kad Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje buvo paskiepyti keli šiuo metu sutarties su ja neturintys dėstytojai.

Šeštadienį pranešta, kad Šilalėje pasiskiepijo šio miesto greitosios medicinos pagalbos stotį valdančios įmonės „Ambulansas“ vadovas bei jo šeimos nariai.

Prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį feisbuke pareiškė, jog būtina priimti greitus ir ryžtingus sprendimus dėl atsakomybės vakcinavimo tvarkos pažeidėjams.

Šalies vadovas teigė reikalausiąs aiškios ir detalios skiepijimo tvarkos bei siūlymų, kaip išspręsti situaciją, iš sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, su kuriuo susitikti ketina pirmadienį.

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad atsakomybę dėl tinkamo vakcinavimo įgyvendinimo neša gydymo įstaigų vadovai.

Specialiųjų tyrimų tarnyba šeštadienį vakare pranešė, jog prioritetiniame sąraše nesančių asmenų skiepijimą laiko rizika korupcijai, todėl nusprendė atlikti vakcinavimo organizavimo antikorupcinį vertinimą.

Trys valdančiajai konservatorių partijai priklausantys parlamentarai pranešė kreipęsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Šilalės GMP stotyje, Žalgirio klinikoje bei Panevėžio ir Šilutės ligoninėse.

Šeštadienio Statistikos departamento duomenimis, iš viso Lietuvoje jau paskiepyta beveik 22,2 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lėtai

Lėtai vyksta skiepijimas. Per kiek laiko paskiepys 70 proc. žmonių? Ilgai užsites karantinas. Galėtų skiepyti greičiau, tuomet ir į ligonines ir į poliklinikas žmonės lengviau patektų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS