Santaros klinikos: Vilniaus regione užimta 94 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų | Diena.lt

SANTAROS KLINIKOS: VILNIAUS REGIONE UŽIMTA 94 PROC. COVID-19 PACIENTAMS SKIRTŲ LOVŲ

Vilniaus regione šiuo metu užimti 94 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų, antradienį pranešė Santaros klinikos.

„Šiandien-rytoj neįrengus 100 papildomų lovų koronavirusu užsikrėtusiųjų gydymui Vilniaus regione, naujiems pacientams pagalbos teikimas sutriks“, – teigia Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

„Tai reiškia, kad Vilniaus regionas (...) šiandien dienai šiuo metu turi laisvų šešias lovas plius papildomai planuojama šešis pacientus išrašyti. Tai reiškia, kad mes parai turime surasti kur ir kaip užtikrinsime sergančių pacientų COVID-19 liga gydymą ir stacionarizavimą“, – vėliau per spaudos konferenciją sakė ligoninės atstovė.

Tuo tarpu parai turėti reikėtų bent 25 lovas.

Pagrindinė problema – žmogiškieji ištekliai

Pasak jos, kol kas nepavyksta įgyvendinti užsibrėžto tikslo, kad jau antradienį Alytaus S. Kudirkos ir Ukmergės ligoninėse būtų po papildomas 30, Druskininkų ligoninėje – 10, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – 60 vietų.

„Kaip paslaugas organizuojanti įstaiga labai prašome visų partnerių susitelkimo, geranoriškumo ir greitos reakcijos. Visi suprantame, jog turime imtis galbūt ne visai įprastų, patogių sprendimų, kad užtikrintume pagalbą visiems pacientams“, – sako A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Jos žiniomis, nors regiono ligoninės bendradarbiauja, tačiau pagrindinė keliama problema – žmogiškieji ištekliai, nes norint surinkti personalą reikia laiko.

S. Žiūros nuotr.

„Visi sako tą patį: galime duoti lovas, galime duoti padalinius, tačiau neturime žmonių ir regiono įstaigose taip yra“, – kalbėjo Santaros klinikų atstovė.

COVID-19 pacientų gydymą regione organizuojančios ligoninės duomenimis, Santaros klinikose gydomi 154 COVID-19 sergantys pacientai, trys iš jų – vaikai. 28 iš sergančiųjų gydomi Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Visi sako tą patį: galime duoti lovas, galime duoti padalinius, tačiau neturime žmonių ir regiono įstaigose taip yra.

Atraminėse ligoninėse gydomi dar 208 pacientai: Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – 122, iš jų keturi – reanimacijoje, Alytaus S. Kudirkos ligoninėje – 43 (keturi reanimacijoje), Ukmergės ligoninėje – 27 (reanimacijoje – du), Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje – 16 pacientų.

„Praktiškai viskas yra šiai dienai užpildyta“, – teigia Santaros klinikų atstovė.

Pasak Santaros klinikų, aiškėja būtinybė bendradarbiauti jau ne tik regiono viduje, bet ir dalintis pajėgumais tarp regionų įstaigų, todėl apkrova bei iššūkiai organizuojančioms įstaigoms tik auga. Šiuo metu Santaros klinikose iš visų 47 regiono reanimacijos-intensyvios terapijos vietų yra įrengta 36.

„Labai svarbus klausimas yra ne tik kuo skubesnis gydymui skirtų vietų paruošimas, bet ir galintis dirbti personalas. Sprendimus reikia priimti jau šiandien, kad rytoj būtų kam gydyti sergančiuosius“, – sako viena iš Santaros klinikų vadovių.

Pasak jos, svarstoma pasitelkti pagalbą iš išorės – rezidentus, poliklinikų personalą, kitų ligoninių medikus ar darbui su COVID-19 pacientais naudotis saviizoliacijoje esančių medikų pagalba.

„Manyčiau, jog nėra vieno teisingo sprendimo. Greičiausiai, privalėsime galvoti apie abiejų variantų derinimą“, – sako A. Bilotienė Motiejūnienė.

Taip pat svarstoma terapinius pacientus iš vienos atraminių ligoninių perkelti į kitą įstaigą, kad ten būtų galima įrengti daugiau lovų COVID-19 pacientams.

Jos teigimu, klinikos ir toliau stiprins pajėgas būtent šiame sektoriuje – teikdamos paslaugas pačios sunkiausios būklės pacientams, todėl būtina, jog kitos regiono ligoninės padėtų pasirūpinti likusiais pacientais.

Santaros klinikose gydomi sunkiausia COVID-19 forma sergantys pacientai, kuriems dėl virusinio plaučių pažeidimų sukelto kvėpavimo nepakankamumo nepadeda dirbtinė plaučių ventiliacija. Tokiems pacientams taikoma ekstrakorporinė membraninė oksigenacija (EKMO).

Antradienį klinikose pradeda veikti 14 papildomų reanimacijos ir intensyvios terapijos vietų COVID-19 sergantiems pacientams.

Atidaromas ECMO padalinys pacientams su sunkiausiu plaučių pakenkimu, kai gyvybei palaikyti deguonį tenka tiekti tiesiai į kraują.  Naujai įrengtame  EKMO poskyryje vienu metu galima gydyti 7 COVID-19 pacientus.

Pasak Santaros klinikų vienos iš vadovių, ligoninė stabdo didžiąją dalį planinių chirurginių ir terapinių stacionarinių paslaugų.

„Kadangi nėra galimybės sudaryti regione kitose įstaigose tokias sąlygas, mes turime neabejotinai savo paslaugų peržiūrėjimo metu stabdyti tam tikras planines paslaugas – tiek chirurgines, tiek terapines, paliekant, aišku, neatidėliotinas planines paslaugas, būtinąją pagalbą ir perskirstyti visuose savo padaliniuose pacientų paslaugas, priežiūrą, darbą, taip pat perskirstome ir personalą“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Vis dėlto ji neatmeta, kad paslaugų apimtis reikės dar labiau mažinti.

Ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 1369 žmonės, 107 iš jų – reanimacijoje.

„Litexpo“ ligoninę kurti būtų racionalu nebent šalies mastu

„Litexpo“ rūmus panaudoti kaip COVID-19 pacientų ligoninę būtų racionalu visos Lietuvos mastu, sprendžiant Vilniaus regiono problemas pacientai gali būti pervežami į kitus regionus, mano A. Bilotienė-Motiejūnienė.

„Viskas priklauso nuo to, ką mes spręsime, kokią problemą: ar Lietuvos mastu, ar Vilniaus regiono mastu, nes, tikriausiai personalas, infrastruktūra, deguonis galėtų būti racionaliai taikoma tokiu atveju, jeigu tai būtų problema visiškai valstybiniu mastu – čia mano asmeninė nuomonė“, – apie „Litexpo“ panaudojimą COVID-19 pacientams žurnalistams antradienį sakė ji.

Pasak jos, strategija, kaip turėtų būti elgiamasi esant lovų trūkumui, turėtų būti svarstoma ir priimama politiniu lygiu. A. Bilotienės-Motiejūnienės nuomone, kol yra vietų kituose regionuose, tikslinga pacientus vežti ten.

Viskas priklauso nuo to, ką mes spręsime, kokią problemą: ar Lietuvos mastu, ar Vilniaus regiono mastu.

„Tikriausiai gali važiuoti – nebūtinai sakau, kad į Klaipėdą, bet kas ten žino, gali būti ir Panevėžys, gali būti ir Kaunas. Aš manau, kad tai būtų racionalu ir prie to tikriausiai linkstama“, – sakė ji.

Santaros klinikų viena iš vadovių sakė asmeniškai skeptiškai vertinanti galimybes „Litexpo“ rūmuose įrengti ligoninę nes, be teisės aktų pakeitimų, būtų itin sunku surinkti ten reikiamo personalo skaičių.

Jos teigimu, būtent personalo skaičius šiuo metu yra pagrindinė problema ieškant, kuriose regiono atraminėse ligoninėse būtų galima daugiau lovų skirti COVID-19 pacientams.

Pasak A. Bilotienės-Motiejūnienės, tikėtina, kad situacija stabilizuosis po kelių savaičių, kai pasijus paskelbto karantino poveikis ir pacientų skaičiai ligoninėse gali pradėti mažėti.

V. Balkūno/ Santaros klinikų vaizdo medžiaga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS