Šauktiniai ištverme nepasižymi – ypač prastėja psichikos sveikata | Diena.lt

ŠAUKTINIAI IŠTVERME NEPASIŽYMI – YPAČ PRASTĖJA PSICHIKOS SVEIKATA

Daugiau nei kas trečias šauktinis nuolatinei privalomajai karo tarnybai netinka dėl sveikatos problemų. Daugiausia – dėl psichikos ligų ir psichinių problemų.

Atspindi bendrą būklę

Šiomis dienomis skelbiami šauktinių į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai. Pakeisti jau atitarnavusius tėvynei į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose bus pašaukti 3 827 karo prievolininkai.

Praėjusiais metais Lietuvos kariuomenė sulaukė daugiau kaip 7 tūkst. kandidatų. Kai kurie jaunuoliai pasinaudojo pirmumo teise atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, apie 3 tūkst. jaunų Lietuvos gyventojų buvo savanoriai.

Deja, tik 3 800 jaunuolių buvo pripažinti tinkamais pradėti šią tarnybą. Po privalomųjų karo prievolės administravimo procedūrų paaiškėjo, kad net trečdalis kandidatų negali atlikti pareigos tėvynei dėl prastos sveikatos būklės.

"Kasmet šis skaičius kinta. 2017–2018 m. jis buvo didesnis, sudarė daugiau nei 40 proc.", – skaičius palygino Daktaro Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių sveikatos priežiūros sektoriaus viršininkė pulkininkė leitenantė Nijolė Bražinskaitė.

Jos teigimu, Karinės medicininės ekspertizės komisijos sveikatos patikrinimų duomenys atspindi bendrą 18–26 m. Lietuvos jaunimo sergamumą ir ligotumą.

Daugiausia – psichikos ligų

Kokios ligos dažniausiai diagnozuojamos? Kodėl dėl jų jaunuoliai netinka karo tarnybai?

Į šį klausimą pulkininkė leitenantė N.Bražinskaitė atsako, kad, vertinant kandidatų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, pripažintų jai netinkamais, pasiskirstymą pagal ligų grupes, pirmauja psichikos ligos ir psichinės problemos.

Daugiau nei trečdalį atleistųjų  iš tarnybos anksčiau laiko sudaro kariai dėl traumatologinių ligų ar paūmėjusių buvusių traumų padarinių, 30 proc. – dėl psichikos ligų ir psichinių problemų.

"Lyginant kelių metų statistiką dėl psichikos ligų bei psichinių problemų, netinkamais tarnybai buvo pripažinti apie 30–37 proc. nuo bendro šauktinių pripažintų netinkamais skaičiaus", – patvirtino N.Bražinskaitė.

Antroje vietoje – terapinės ligos, diagnozuotos 29,8 – 33 proc. jaunuolių, trečioje – chirurginės ir traumatologinės, nustatytos 10–13 proc. šauktinių. Dėl kitų ligų netinkamais buvo pripažinta nuo 2,4 proc. iki 4,5 proc. šauktinių.

"Terapinių ligų grupėje vyrauja širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo sistemos ligos. Lyginant su ankstesniais – 2015–2017 m., daugėja kandidatų, kurie į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pripažįstami netinkamais dėl chirurginių ir traumatologinių ligų. Daugiausiai – dėl jungiamojo audinio ir raumenų bei skeleto ligų, įgimtų formavimosi ydų, deformacijų. Tai, pavyzdžiui, ryški plokščiapadystė, ryškūs stuburo iškrypimai, inkstų akmenligė bei tam tikrų išorinių paveikių – traumų padariniai", – sveikatos problemas pakomentavo Karių sveikatos priežiūros sektoriaus viršininkė N.Bražinskaitė.

Skaičiai vis didėja

Maždaug 6–7 proc. jaunuolių šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atidedamas dėl laikinų sveikatos sutrikimų, tokių kaip kaulų lūžiai, būklės po ūmių traumų, ligų. Sveikimo periodui pasibaigus jiems skiriama pakartotinė ekspertizė.

Kandidatų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą karinė medicinos ekspertizė atliekama, vadovaujantis Karinės medicinos ekspertizės nuostatais, Karinės medicinos ekspertizės komisijos Regioninėse pakomisėse, kurios yra Kaune, Vilniuje, Panevėžyje ir Klaipėdoje. Kandidatų sveikatą tikrina šeimos, vidaus ligų gydytojai, psichiatrai ir psichologai. Visiems tikrinamiesiems atliekami standartiniai, esant reikalui – papildomi tyrimai, konsultuoja gydytojai specialistai.

"Tarnybos metu pasireiškus naujų sveikatos sutrikimų, kurie nustatomi pirmą kartą, ar paūmėjus jau esamiems, dalis karių yra atleidžiami nuo tarnybos anksčiau laiko", – atkreipia dėmesį pulkininkė leitenantė N.Bražinskaitė.

Ir pateikia duomenis: 2015 m. netinkamais tęsti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pripažinti 33 kariai, 2016–2017  – 162, 2017–2018 m. – 186 kariai. Akivaizdu, kad šis skaičius vis didėja.

Pagalba – visą parą

"Naujai nustatyti sveikatos sutrikimai ar traumos sudaro apie 88–90 proc. visų atleidimo nuo tarnybos anksčiau laiko atvejų ir tik 10–12 proc. – paūmėjus anksčiau diagnozuotoms ligoms ar pasireiškus buvusių traumų padariniams", – priduria N.Bražinskaitė.

Didžiausią dalį – daugiau nei trečdalį atleistųjų anksčiau laiko iš tarnybos sudaro kariai dėl traumatologinių ligų ar paūmėjus buvusių traumų padariniams, 30 proc. – dėl psichikos ligų ir psichologinių problemų.

Kokios psichikos problemos, kankinančios privalomosios karo tarnybos karius, yra dažniausios?

Pulkininkė leitenantė N.Bražinskaitė į šį klausimą atsakė, kad kariai dažniausiai išgyvena dėl patiriamos įtampos, streso tarnybos metu, adaptacijos sunkumų bei motyvacijos tarnauti stokos. Būtent dėl šių problemų daugiausia karių kreipiasi į psichologą tarnybos vietoje ar neakivaizdžiai – elektroniniu paštu arba nemokamu psichologinės pagalbos telefonu, teikiančiu pagalbą visą parą.

Beveik penktadalis – 18 proc. karių atleidžiami iš tarnybos anksčiau laiko dėl terapinių ir maždaug kas dešimtas – 11 proc. – dėl neurologinių ligų. Dėl kitų organų sistemų netinkamais buvo pripažinti ir anksčiau laiko namo grįžo vienas du kariai iš šimto.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Aš+

Žurnalistai turi pasidomėti šiuo faktu. Seniau buvo madinga pasidaryti prichiniu ligoniu ir nepakliūti į kariuomenę. Daug kas taip darė ir nudegė, nes tai kito pagalius tolimesniame gyvenime. Dabar patys kariškiai šneka, kad pasidarė madinga sakyti, kad tu negali pakelti įtampos extra atvejais ir panikuoji. Daug kas taip išsisuka nuo kariuomenės. Kaip jie ten tikrina tokius neva turinčius psichologinių problemų, nežinau, bet nenustebčiau, kad ten ir patikrinimus darantys daktarai, paima po kokį 20 eur už netinkamumo pažymą. Žinau, kad daug lepšių ir dabartinio jaunimo, bet tikrai ne tiek. Ir sakau... patys dabartiniai kariai žino, kaip išsisukinėja dabartinis jaunimas. Pasidomėkit tuo ir parašykit straipsnį.

Anonimas

Rekia vyru Lietuvoj mazai.Ir tuos pacius veja tarnaut.Gimei ir laikyk rankoj ginkla.Ir visai ne lepuneliai.Vieni dirba kiti mokosi sportuoja.O ubagui aisku liudniau.O kas isgeria nereikia teist.Kokie tevai kaimynai valdzia psichuojanti rodo bloga pavyzdi.Nesistebiu kad prisiliecia ir prie stikliuko.O Lietuva man tai juoda zona.Bet kuria sekunde pradedi psichuot.

63

Niieko tu jiems nepaiškinsi ir pavyzdžio neparodysi.Egzistuoja trolių tinklas kuris feisbuke verbuoja paaugliis ir aiškina jiems gyvenimo prisigėrus teisingumą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS