Savivaldos siekiantys odontologai skundžiasi Akreditavimo tarnybos patikrinimais | Diena.lt

SAVIVALDOS SIEKIANTYS ODONTOLOGAI SKUNDŽIASI AKREDITAVIMO TARNYBOS PATIKRINIMAIS

  • 4

Savivaldos siekiantys odontologai skundžiasi Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) planuojamais patikrinimais – jų šiemet numatyta 1375, nors anksčiau planuota 490, informuoja Odontologų rūmai.

„Kyla klausimas, ar tikslingai naudojami mokesčių mokėtojų pinigai ir ar kokybiškai bus patikrinta, kaip šios įstaigos laikosi licencijos sąlygų. Juk tam prireiks ne tik valstybės lėšų, bet ir gausių žmogiškųjų resursų“, – penktadienį išplatintame pranešime cituojama Odontologų rūmų pirmininkė Vilma Brukienė.

Pasak jos, toks institucijos dėmesys rodomas tik odontologų bendruomenei.

„2022-aisiais tikrinamų kitų medicinos įstaigų sąrašas nebuvo taip drastiškai išplėstas, jis apsiriboja 13 įstaigų, t.y. 100 kartų mažiau nei odontologinių įstaigų. VASPVT svetainėje pateiktais duomenimis, 2021 metais buvo tikrinta 621 odontologinė įstaiga, kitų medicinos praktikos įstaigų apskritai planine tvarka tikrinta nebuvo“, – teigia V. Brukienė.

„Matyt, Akreditavimo tarnybai nepatinka odontologų siekis stiprinti savivaldą ir štai rastas būdas tam tikra prasme parodyti, kad mūsų tikslas, kurį savo programoje palaiko ir Seimo valdantieji, turės atitinkamą kainą“, – sako ji.

Odontologų rūmų teigimu, toks sprendimas priimtas po to, kai Seimas pradėjo svarstyti pataisas, kuriomis jiems siekiama sugrąžinti odontologų veiklos licencijavimą.

Ambicingas planas

Kaip BNS penktadienį sakė Akreditavimo tarnybos vadovė Nora Ribokienė, kiekvienais metais planinės veiklos apimtys yra peržiūrimos, atsižvelgiant į prioritetus bei tarnybos pajėgumus.

„Atkreipiame dėmesį, kad 2021 metais taip pat pavyko įvertinti didesnį įstaigų skaičių nei buvo planuota – vietoje planuotų 470 priežiūra atlikta 621 įstaigoje“, – teigė N. Ribokienė.

„Šiais metais parengėme dar ambicingesnį planą, kurį įvykdžius bus pabaigta visų odontologines paslaugas teikiančių įstaigų priežiūra ir tai bus atlikta be jokių papildomų resursų“, – pridūrė ji.

2019-ųjų gruodį tuometinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos iniciatyva Seimas buvo nusprendęs, kad nuo 2020 metų gegužės odontologų licencijavimą perima Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Po perėmimo tarnybos direktorė N. Ribokienė teigė, jog akreditavimo funkciją Odontologų rūmai vykdė neatsakingai ir labai formaliai.

Akreditavimo tarnybos duomenimis, nuo licencijavimo perėmimo pradžios iki praėjusių metų pabaigos panaikintos 143 odontologijos įstaigų licencijos, nes jos nevykdė veiklos, 315 – sustabdyta, nes neatitiko teisės aktų reikalavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Specas

KAI BUVO GALIMA GARDINE KAINOS 4KARTUS BUVO MAZESNES,O DABAR LENKIJOJ 2 KARTUS MAZESNES.MUSU VALDZIA NEVALDO,O IMITUOJA VALDYMA VISUOSE SRITYSE.

Manau

Reikia tikrinti kuo dažniau,o ne vokelius susirinkti kaip būdavo anksčiau. Kainos milžiniškos, o patys po kelis sykius atostogauja kitose šalyse. Namai, automobiliai brangiausi. Juk galima matyti kiek moka už visas priemones ir kiek ima už darbą. Kontrolės reikia.

Plot

Tikrinti reikia,nes daug paslaugu atlieka be kvito. Ir pagalvoti apie senjorus, suteikiant nors kokia nuolaida paslaugoms.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS