Savivaldybės siūlo iš nesaugios aplinkos paimamus vaikus tirti dėl COVID-19 | Diena.lt

SAVIVALDYBĖS SIŪLO IŠ NESAUGIOS APLINKOS PAIMAMUS VAIKUS TIRTI DĖL COVID-19

  • 2

Savivaldybių asociacija siūlo iš nesaugios aplinkos paimamus ir į globos namus nukreipiamus vaikus tirti dėl COVID-19.

„Vaikas, kuris paimamas iš nesaugios aplinkos, iš karto susiduria su nemažai žmonių – psichologu, socialiniais darbuotojais, globėjais, anksčiau įstaigoje ar pas globėjus apgyvendintais vaikais. Laiku neatlikus tyrimo dėl COVID-19, visai šiai socialinės pagalbos grandinei iškyla pavojus. Jeigu ji nebus apsaugota, nukentės tiek neištirtas vaikas, tiek kiti vaikai, kuriems reikalinga pagalba – visų jų tiesiog nebus kam globoti“, – pranešime spaudai sako Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) direktorė Roma Žakaitienė.

Pasak asociacijos, šiuo metu iš šeimų dėl nesaugių aplinkybių paimami vaikai yra apgyvendinami pas budintį globotoją ar kitose vaiko globos įstaigose. Vaikus paimantys Vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAT) darbuotojai dažniausiai neturi jokios informacijos apie vaiko ar jo šeimos sveikatos būklę.

Savivaldybių specialistai teigia, kad tyrimu turėtų pasirūpinti VTAT darbuotojai – jie pirmieji susiduria su vaiku iki jam patenkant į kitas įstaigas ir pagal įstatymus šiame etape tampa jo oficialiais laikinaisiais atstovais, kurie vieninteliai gali jam atstovauti gydymo įstaigose.

Tačiau, pasak Savivaldybių asociacijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuriai pavaldi VTAT, tai daryti atsisako, argumentuodama, kad toks tyrimas neva neatitiktų geriausių vaiko interesų.

Savivaldybių specialistai, pasak asociacijos, mano priešingai ir laikosi pozicijos, kad vaiko interesai ne tik nebūtų pažeisti, atvirkščiai, taip jie būtų labiau apsaugoti.

„Savivaldybė privalo užtikrinti saugią aplinką ne tik naujai atvežtam vaikui, bet ir jau anksčiau globos įstaigose gyvenantiems vaikams. VTAT specialistai turėtų mokėti bendrauti su vaiku taip, kad jis jaustųsi saugus, o tyrimas nesukeltų jam papildomos įtampos. Visi turime būti suinteresuoti tuo, kad vaikus globojantys centrai ir šeimos nebūtų priversti izoliuotis ir teiktų nepertraukiamas paslaugas, o vaikams nereikėtų ieškoti naujos vietos – socialiniai darbuotojais ir globėjai globojamiems vaikams tampa labai artimi, ir išsiskyrimą su jais daugelis vaikų išgyventų labai jautriai,“ – sako Kauno miesto vicemerė, LSA socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Savivaldybės taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad vaikai dažniausiai serga besimptome koronaviruso forma ir turi labai daug socialinių kontaktų, kurių dažniausiai nėra galimybės atsekti. Todėl savivaldybės jau parengė specialias saugias patalpas, kuriose galėtų gyventi vaikas, laukdamas testo rezultatų ar, gavus teigiamą atsakymą, izoliuotis.

Gavus neigiamą testo atsakymą, vaikas būtų apgyvendinamas globos paslaugas teikiančioje įstaigoje laikantis nustatytų saugumo reikalavimų – 10 dienų gyventi atskirame kambaryje, dėvėti veido kaukę ir kitų.

Pasak asociacijos, siūlymą tirti iš nesaugios aplinkos paimtus vaikus prieš perduodant juos globos įstaigoms palaiko ir medikai, ir visuomenės sveikatos centrų atstovai.

Lietuvos savivaldybių asociacija kreipsis į Vaiko teisių apsaugos kontrolierę, prašydama palaikyti savivaldybių siūlomą algoritmą, kuris apsaugo globojamus vaikus bei siekia stabdyti pandemijos plitimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gaila

Taip testuos, nustatys, atims ir ant detalių štai ko siekiama

nu jo jo

Juk testų kinietiškų pripirkta už milijonus, tai reikia iškišt. O kadangi vaikai yra bejėgiai priešintis- tai ir žalokim juos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS