Sergamumas rotovirusine infekcija Lietuvoje mąžta | Diena.lt

SERGAMUMAS ROTOVIRUSINE INFEKCIJA LIETUVOJE MĄŽTA

  • 0

Per pirmąjį šių metų ketvirtį registruoti 143 rotovirusinio enterito atvejai ir tai beveik septynis kartus mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, kai buvo nustatyti 944 šios infekcinės ligos atvejai, ketvirtadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

„Remiantis ULAC stebėsenos duomenimis, pernai Lietuvoje registruota 2912 susirgimų rotovirusiniu enteritu. Aštuoni iš dešimties sirgusiųjų buvo vaikai iki 5 metų. Dauguma – 92,7 procento – sirgusiųjų rotovirusiniu enteritu buvo hospitalizuoti“, – rašoma pranešime.

Centro teigimu, imlumas rotavirusinei infekcijai yra visuotinis, tačiau dažniausiai rotavirusų sukelta infekcija serga vaikai iki penkerių metų amžiaus. Vyresni vaikai ir suaugusieji serga rečiau arba yra besimptomiai infekcijos nešiotojai.

„Infekcija ypač pavojinga kūdikiams ir vaikams jaunesniems nei 5 metai, nes jie gali labai greitai dehidratuotis – organizmas netenka skysčių. Sunkiausiomis ligos formomis pirmą kartą serga 3–35 mėnesių kūdikiai ir vaikai. Vyresni vaikai ir suaugę asmenys gali sirgti ir pakartotinai, tačiau lengvesnėmis formomis arba be klinikinių ligos požymių“, – teigia ULAC.

Rotavirusinė infekcija, anot centro, yra lengvai plintanti užkrečiamoji liga, o dėl higienos įgūdžių stokos virusai labiausiai plinta vaikų kolektyvuose per užterštas rankas ir aplinkos paviršius.

Kaip praneša ULAC, veiksmingiausias būdas apsisaugoti nuo rotavirusinės infekcijos – vakcinacija. Vakcinos suteikia 95 procentų apsaugą nuo sunkių rotavirusinės infekcijos ligos formų.

„Nuo 2018 metų rugsėjo pradėjus nemokamai – valstybės lėšomis pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių – skiepyti nuo rotovirusinės infekcijos kūdikius, šių skiepų aprėptys lyginant 2018-uosius su 2019-aisiais padidėjo beveik du su puse karto – nuo 33,4 procento iki 82,5 procento“, – rašoma pranešime.

2010 ir 2015 metais buvo registruota po vieną mirties nuo rotavirusinės infekcijos atvejį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS