Šiaulių ligoninėje – skandalas: operacijas atliko kompetencijos neturintys gydytojai? | Diena.lt

ŠIAULIŲ LIGONINĖJE – SKANDALAS: OPERACIJAS ATLIKO KOMPETENCIJOS NETURINTYS GYDYTOJAI?

  • 39

Insulto ištiktus pacientus operavo formalios kompetencijos neturintys kardiologai, praneša LNK.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje galvos smegenų kraujagyslių operacijas atliko būtinų kompetencijų neturintys medikai.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai prie SAM tarnybos direktorė Nora Ribokienė teigia, kad kardiologo normoje jiems tokia teisė nėra priskirta.

Paaiškėjus, kad sudėtingas galvos kraujagyslių operacijas pacientams po insulto atlikdavo kardiologai, kuriems neprivalu mokėti cerebrinių kraujagyslių angiografijos, stentavimo ar trombų šalinimo procedūrų, ligoninėje kilo skandalas.

Tačiau, net ir paaiškėjus šiems faktams, Šiaulių ligoninė kaltinimus nekomepetencija atmeta. Ir tikina, kad jų pacientai yra gerose rankose.

Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus Mindaugo Pauliuko, eina ketvirtas jo darbo mėnuo, bet jis galintis tik patikinti, kad visi specialistai nuo slaugos personalo iki gydytojų yra aukščiausios kokybės ir kvestionuoti jų kompetencijos,  neturime jokios teisės.

Per metus penki pacientai Šiaulių ligoninėje po šių operacijų neišgyveno. Tačiau, tyrimą atlikę auditoriai patvirtino, kad dėl šių mirčių operacijas atlikę medikai nekalti. Vis dėlto faktas išlieka, teisiškai šie kardiologai insulto ištikto paciento operuoti negalėjo.

Per metus penki pacientai Šiaulių ligoninėje po šių operacijų neišgyveno.

N. Ribokienė antrino – insultas yra labai sunki liga ir išvengti mirčių visiems tiesiog neįmanoma.

Medikų atstovai į situaciją žiūri griežčiau, esą Šiaulių medikai privalėjo atsisakyti atlikti šias operacijas.

Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerlekienė teigė, kad paties gydytojo tai neatleidžia nuo atsakomybės, nes jis pagal galiojančius teisės aktus, konkrečiai, pagal kardiologo medicinos normas, savo kompetenciją viršijo.

Lietuvos kardiologų draugija gina kolegas, nes esą Lietuvoje nėra kardiologijos atšakų ir bent teoriškai insulto operacijas gali atlikti visi kardiologai.

Tačiau, pasak Lietuvos kardiologų draugijos atstovo Andriaus Berūkščio, jie neturi net tokios subspecialybės, kaip intervencinis kardiologas.

„Mes tik patys jais pasivadiname. Mes visi esame baigę kardiologai. Tas pats kardiologas, kuris dirba kur nors rajone poliklinikoje ir tas pats, kuris dirba rengeno operacinėje ir daro intervencijas, deda stimuliatorius, jo licencija yra tokia pati“, –  pasakojo A. Berūkštis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Pasisakė ir medikų atstovai

Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerlekienė teigė, kad  šitos procedūros yra mokomos radiologų rezidentūroje ir praktiškai visi, kurie baigia rezidentūrą, galėtų šitas paslaugas teikti.

Tačiau Lietuvoje  ištiktus insultui pacientus gydyti gali tik penkios ligoninės, o specialistų labai trūksta. 

Skaičiuojama, kad šiuo metu poinsultines operacijas legaliai atlikti gali vos dešimt gydytojų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje.

„Gydytojo kardiologo normoje yra parašytas paplidomas 17 punktas, kad pakankamai pasirengęs kardiologas gali atlikti tam tikras procedūras, kurios buvo atliekamos“, – pasakojo M. Pauliukas.

„Bet tokiu atveju gydytojas turi praeiti tam tikrus kursus universitete arba stažuotę. Tų gydytojų, kurie Šiaulių ligoninėje atlikinėjo būtent veiksmus smegenų kraujagyslėse, tokio patvirtinimo nei vienas nepateikė“, – teigė N. Ribokienė.

Tačiau į mokymus kardiologai visgi žiūri skeptiškai, esą jie nebus efektyvūs ir visi įgūdžiai yra gaunami tik asistuojant operacinėje. Tad viliasi, kad galbūt jau kitąmet  papildomai bus mokomi kardiologijos rezidentai.

Sistemą kaltina ir Šiaulių ligoninė, esą gydytojų kardiologų konsultacijų kompetencijos klausimas aktualus visuose ligoninėse. Tad jeigu neoperuotų kardiologai, radiologai, gydyti insultų nebūtų kam.

Auditoriai nustatė, kad privalomų kompetencijų neturėdami gydytojai kardiologai klaidų nepadarė. Tad šį kartą Respublikinė Šiaulių ligoninė atsipirko įspėjimu. 

Rašyti komentarą
Komentarai (39)

Žinantis faktus

Minima, kad per metus mirė tik penki pacientai, bet iš tikrųjų jų yra daugiau ir kur kas daugiau mažiausiai apie 25 pacientus, paklausta akreditavimo tarnybos, kodėl tik tyrė 5, atsakymas, kad tiek tepateikė panevėžio tyrėjai, tyrėjų buvo paklausta, kodėl buvo nusiūsta tik penki pacientai, o jie atsakė kad tiek tebuvo surašyta pagrindiname lape, o buvo paklausta, kodėl kiti pacientai nebuvo perduoti tirti, jų atsakymas, mes nežinojome, kad kiti pacientai priklauso insultų klasteriui, nors aiškiai buvo ant krūvos užrašyta insultų klasteris, tyrėjai tiesiog pasakė, kad reikia pateikti prašymą, kad būtų kiti ištirti akreditavimo tarnybos, taip vat dirba Panevėžio tyrėjai. Niekas dėl insultų klasterio nebūtų kėlęs problemos, jeigu būtų vykę viskas gerai, bet kaip pacientų mirtys viršija net visas europos normas ir sąkoma kad per metus mirė tik penki pacientai tai yra šlykštus melas.

LAPE SIAURINE

Dulkys irgi neturi nei kompetencijos,nei diplomo ,pjauna Lietuvos zmones be skalpelio ir niekas neskandalina

Anonimas

Mane Šiaulių ligoninė padarė bandomuoju triušiu. Prikišo laidų operacijos metu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS