Šiauliuose mokys atpažinti insultą: kiekviena minutė – aukso vertės | Diena.lt

ŠIAULIUOSE MOKYS ATPAŽINTI INSULTĄ: KIEKVIENA MINUTĖ – AUKSO VERTĖS

Respublikinės Šiaulių ligoninės iniciatyva spalio mėnesį bus rengiamos visuomenės švietimo apie insultą akcijos, gyventojų bendruomenės bus mokomos kuo greičiau atpažinti insulto simptomus.

Ligoninė taip pat praneša nuodugniai peržiūrėsianti pacientų su ūmiu galvos smegenų insultu priežiūros procesus. Bus siekiama tapti insulto kompetencijos centru, kuris savo rezultatais nenusileistų Vakarų standartams. Esą bus daroma viskas, kad kuo daugiau pacientų, ištikus ūmiam insultui, kuo greičiau gautų modernų kraujotaką atstatantį gydymą.

Pasak ligoninės vadovo Remigijaus Mažeikos, Šiaulių apskrityje mirtingumo ir neįgalumo nuo insulto rodikliai yra vieni blogiausių, todėl būtina imtis ryžtingų priemonių, kad situacija keistųsi.

Planuojama iki spalio 29-osios – Pasaulinės insulto dienos – kuo plačiau skleisti informaciją apie klastingą, pernelyg daug gyvenimų nusinešančią ligą – insultą.

Surengtas pirmas posėdis, kurio metu ligoninės medikai bendravo su Teritorinės ligonių kasos specialistais, Visuomenės sveikatos biurų, Greitosios medicinos pagalbos stoties bei pacientų organizacijų nariais ir tarėsi, kaip žinią apie insulto profilaktiką ir pirmųjų ligos simptomų atpažinimą skleisti visuomenėje.

Pasak skubiosios medicinos gydytojo Martyno Gedmino, šiauliečiai – kantrūs žmonės, todėl ir į pirmuosius ligos simptomus linkę nekreipti dėmesio, galvodami, kad savijauta gerės savaime. Gydytojas sako, jog kiekvienas žmogus turi pagalvoti apie insultą, jei staiga nutirpsta ranka, perkreipia vieną veido pusę ar sutrinka kalba ir žmogus ima kalbėti nerišliai. O svarbiausia, įtarus insultą, kuo greičiau kreiptis į medikus – šiuo metu galima taikyti pažangų smegenų kraujotaką atstatantį gydymą, tačiau jį būtina pradėti per kelias valandas nuo simptomų pradžios.

Susitikimo dalyviams medikas pristatė ligoninėje esančias galimybes teikti skubią pagalbą žmonėms, ištiktiems šios klastingos ligos. Tačiau visa ši pagalba gali būti bevertė, jei nesuskumbama laiku ieškoti pagalbos.

Todėl medikai viliasi, kad kiekvienas žmogus, žinodamas pirmuosius ligos simptomus, nedelstų ir ieškotų pagalbos. Jeigu įtariate, kad žmogų ištiko insultas, bet dėl to nesate tikras, medikai pataria atlikti nesudėtingą FAST testą – sunegalavusiam žmogui tereiks atlikti keturias nesudėtingas užduotis.

Veidas – paprašykite sunegalavusio žmogaus nusišypsoti: taip įvertinsite, ar nenukaro viena veido pusė.

Rankos – paprašykite paciento pakelti į viršų abi rankas. Įvertinkite, ar viena kuri nekrinta žemyn, galbūt jos iškelti žmogus negali.

Kalba – paprašykite paciento pasakyti paprastą sakinį. Taip įvertinsite, ar jo kalba nėra keista ar nelogiška.

Laikas – jeigu bent vieną iš užduočių pacientui atlikti buvo sunku, būtina skubiai kreiptis į medikus. Kiekviena minutė yra aukso vertės, laikas – tai smegenys.

Planuojama Visuomenės sveikatos biuruose rengti mokymus, kaip pateikti visuomenei šią svarbią informaciją. Anot gydytojo M. Gedmino, ligoninė deda dideles pastangas ir siekia tapti insulto kompetencijos centru, tačiau norint pasiekti reikšmingų rezultatų mažinant mirštamumą bei neįgalumą nuo insulto, reikia visų dalininkų indėlio ir pastangų, didinant visuomenės informuotumą atpažinti šios ligos simptomus. Taip pat reikia didesnių pastangų pirminei ir antrinei prevencijai iš partnerių, kurie žmonių sveikata rūpinasi už ligoninės ribų.

Insulto gydymo pertvarka, kurią siekiama įdiegti Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, anot mediko,  bus kaip katalizatorius į procesą įtraukiant daugelį partnerių, kad būtų galima skirtingais lygiais veikti į insulto problematiką.

Ligoninės specialistai, turintys pakankamai kompetencijos, pasiryžę parengti dalomąją medžiagą, pristatymus bei kitas pradines informacinės kampanijos priemones: kurti vaizdo klipus, rengti pranešimus spaudai, straipsnius plakatus.

Taip pat bus apmokomi skleisti informaciją apie ankstyvą insulto simptomų atpažinimą bei prevenciją ligoninės partneriai – visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, šeimos medicinos centrų, pacientų organizacijų, Bažnyčios ir kitų institucijų atstovai. Medikų tikslas, kad visuomenės sąmoningumo didinimas taptų ilgalaike intervencija, kuri duotų reikšmingų rezultatus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS