Sifiliu serga ir moksleiviai | Diena.lt

SIFILIU SERGA IR MOKSLEIVIAI

Šalies infektologai skelbia, kad lytiškai plintančių ligų statistika kol kas neparodo aukštos seksualinės kultūros ir atsakomybės.

ŽIV atvejų daugiau

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro paskelbtais duomenimis, pernai Lietuvos gyventojų sergamumas sifiliu, gonorėja ir chlamidioze, palyginti su 2010 m., sumažėjo, tačiau sergamumas ŽIV išaugo.

2011 m. registruoti 248 susirgimo gonorėja atvejai (2010 m. – 315), 343 – chlamidioze (2010 m. – 367), 273 – sifiliu (2010 m. – 347) ir 166 – ŽIV (2010 m. – 153).

Sergamumo gonorėja, sifiliu ir chlamidioze rodiklis 100 tūkst. Lietuvos gyventojų per pastaruosius dvejus metus atitinkamai sumažėjo nuo 9,4 iki 7,9 gonorėjos atvejų, nuo 10,3 iki 8,5 sifilio atvejų, nuo 11 iki 10,6 chlamidiozės atvejų.

Sergamumas ŽIV infekcija 2011 m. siekė 5,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų, 2010 m. – 4,7.

Pernai dažniausiai gonorėja sirgo Rokiškio, Mažeikių ir Šalčininkų rajonų, Klaipėdos ir Vilniaus miestų gyventojai.

Dauguma susirgusių gonorėja – vyrai. Didžioji dalis užsikrėtusiųjų kaip galimą infekcijos šaltinį nurodė atsitiktinį asmenį. O dauguma moterų nurodė, kad užsikrėsti gonorėja galėjo nuo pažįstamo ar sutuoktinio, sugyventinio.

Padidėjo du kartus

Aukščiausi sergamumo sifiliu rodikliai pernai registruoti Vilniaus, Marijampolės ir Šiaulių apskrityse. Klaipėdos mieste sifilio atvejų skaičius padidėjo beveik du kartus.

Susirgimo sifiliu atvejai vyrams registruoti dažniau nei moterims – atitinkamai 152 ir 121 susirgimo atvejai.

Pernai, tiriant nėščiąsias, išaiškinta 17 sifilio atvejų, užpernai – 19. Užsikrėtusios sifiliu nėščiosios išgydomos ir taip panaikinama rizika perduoti šią ligą naujagimiui.

Įgimto sifilio atvejų (kai sifiliu infekuota nėščioji užkrečia savo vaiką) pernai neregistruota. Prieš porą metų buvo du tokie atvejai.

Nežiūrint į pernai sumažėjusį sergamumą sifiliu, bendras sergamumo sifiliu rodiklis Lietuvoje, palyginti su kitomis ES šalimis, yra labai aukštas ir net aukščiausias iš ES šalių, taip pat daugiau nei dvigubai aukštesnis nei ES šalių vidurkis (4,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų).

Dauguma – jauni žmonės

Aukščiausi sergamumo chlamidioze rodikliai 2011 m. buvo registruoti Vilniaus, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse. 72 proc. visų registruotų susirgimo chlamidioze atvejų nustatyta jauniems, 20–34 metų, žmonėms.

Apie 6 proc. gonorėja ir sifiliu susirgusių vyrų nurodė, kad turėjo lytinių santykių su seksualines paslaugas už atlygį teikiančiais asmenimis.

Pernai gonorėja susirgo 8, sifiliu – 6 moksleiviai ir 2 moksleiviai užsikrėtė ŽIV infekcija.

Apsaugos nuo lytiškai plintančių infekcijų priemonės – prezervatyvai, galintys sumažinti riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis, naudojami retai arba iš viso nenaudojami.

Gairės: LPL, sifilis, gonorėja
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS