Skydelis geriau nei kaukė? Mokslininkai teigia, kad ši priemonė turi žymių privalumų | Diena.lt

SKYDELIS GERIAU NEI KAUKĖ? MOKSLININKAI TEIGIA, KAD ŠI PRIEMONĖ TURI ŽYMIŲ PRIVALUMŲ

  • 12

Nors kai kurie žmonės tuo iki šiol abejoja, veido kaukės iš tikrųjų praretina infekcijos platinimo kelius. Jei ir sergantis, ir sveikas žmogus dėvės kaukes, tikimybė perduoti ligą bus santykinai maža. Tačiau kai kurie JAV mokslininkai teigia, kad paprasti veido skydeliai taip pat gali padėti ir netgi turi privalumų prieš kaukes.

Tikriausiai jau seniai pastebėjote, kad kai kurie per televiziją matomi žmonės vietoje kaukių nešioja skydelius. Tai – paprasti plastiko lapai, tvirtinami prie veido taip, kad užblokuotų iškvepiamus lašelius. Priešingai nei kokybiškų kaukių ir respiratorių atveju, aerozoliai (itin maži skysčio lašeliai) ir toliau plinta – veido skydeliai jų niekaip nesulaiko. Tačiau didesni lašai yra sulaikomi.

Tos galvos TV ekrane skydelius renkasi ne dėl kažkokių sveikatos sumetimų. Kaukės blokuotų jų veidus, o televizijai tai nėra priimtina. Vertėjai į gestų kalba kaukių negali dėvėti, nes kai kurie klausos negalią turintys žmonės skaito iš jų lūpų. Galiausiai, juk ne kartą girdėjome rekomendacijas, kad kaukės būtinos ne visada, o aukštos klasės respiratorius geriau jau palikti tiems, kuriems jų iš tikrųjų reikia.

Ajovos universiteto mokslininkai teigia, kad skydeliai turi daugiau privalumų prieš kaukes. Juos lengva gaminti ir platinti, jie yra pigūs ir vis tiek gali ženkliai sumažinti infekcijos platinimo riziką.

Gydytojas Elis Perencevichas pirštu rodo į JAV  ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenis, kurie skelbia, kad kai kurios kaukės, ypač tos, kurias žmonės pasigamina patys, aerozolius filtruoja nepakankamai gerai. Pasak specialisto, tai rodo, kad veido skydelis gali būti geresnis pasirinkimas. Tiesa, jis vis tiek turi būti kokybiškas – geras skydelis baigiasi žemiau smakro, uždengia ausis, o prie kaktos nepalieka didelio tarpo.

Tokie skydeliai irgi nestabdo aerozolių, tačiau didesnę jų dalį nukreipia žemyn – tai yra, toliau nuo kitų žmonių veidų. Skydeliai taip pat yra lengviau transportuojami ir gali būti naudojami vėl ir vėl. Juos labai lengva dezinfekuoti alkoholiu ar tiesiog vandeniu su muilu. Skydeliai taip pat yra patogesni, nevaržo kvėpavimo, nespaudžia ausų, nuo jų mažiau rasoja akiniai. Skydelis taip pat primena neliesti savo veido – priešingai nei kaukė, jis dengia ir akis, per kurias iš tikrųjų irgi įmanoma užsikrėsti COVID-19.

Tikriausiai pastebėjote, kad kalbėdami žmonės dažnai patraukia kaukes žemyn, nes vienas kito tiesiog negirdi. Vėlgi, kai kurie itin gerai žinomi ir atsakingas pareigas užimantys žmonės tai daro ir žinodami, kad juos filmuoja. Veido skydeliai netrukdo kalbėti. Jie taip pat leidžia šypsotis, kas šiuo metu yra svarbu kaip niekad.

Platesni tyrimai nėra atlikti, bet paprastos simuliacijos Ajovos universitete parodė, kad skydelis apsaugo nuo 96 procentų virusų, pasklidusių iš už 45 cm stovinčio kosėjančio žmogaus burnos. Realistiškai tie skaičiai tikriausiai būtų 92-96 procentų, kas yra išties neblogai.

Žinoma, tai – tik ekspertų nuomonė, o ne oficiali rekomendacija ar tyrimais patvirtintas faktas. Tačiau su laiku turėsime sugalvoti, kaip išeiti iš šios pasaulinės krizės ir higienos reikalavimai po truputį bus švelninami. Žmonės turėtų žinoti, kad kartais kaukių jiems nereikia – priklausomai nuo aplinkos, jiems pakaktų skydelio.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Pilietis

Nieko tas skydelis negeriau,pro apačią ir šonus prikvepuosi virusų nemazai ,jeigu žinoma jų yra.Tie skydai apsurdas,pajuokos objektas.Visas pasaulis tapo saujelei pajuokos objektų. Cirkas be pinigų.

acha

Ne tik gatvieje ,bet ir lovoje gal miegoti vieno ar dviejų metrų atstumu

Geriausia

Pirkti 5 litrų talpos vandens plastmasinį indą, vandenį sugerti (gaila nėra tokios talpos alaus!, tas rupūžė beplaukis uždraudė), paskui bidono viršų nupjauti ir užsimaukšlinti ant galvos: nei lietus, nei virusas nebaisūs...Jei Pogrebnojus ar Statkevičius dar pasakytų, kad dabar tokia mada, iš viso būtų kaifas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS