Šlapimo nelaikymas įkalina namuose. Ar tai normalu? | Diena.lt

ŠLAPIMO NELAIKYMAS ĮKALINA NAMUOSE. AR TAI NORMALU?

  • 1

Šlapimo nelaikymas – simptomas ar liga? Visose ES šalyse šlapimo nelaikymas pripažįstamas susirgimu, tai leidžia šią ligą turintiems pacientams tikėtis gydymo – tiek medikamentinio, chirurginio, tiek gyvenimo kokybę išsaugančių gaminių.

Penkerius metus VšĮ Inkocentro ir partnerių pastangomis vyksta derybos su valdžios institucijomis dėl šlapimo gaminių kompensavimo tiems, kam to labiausiai reikia bei dėl chirurginio gydymo kompensavimo iš Ligonių kasų. Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Ligonių kasomis laikosi pozicijos, kad šlapimo nelaikymas nėra rimta sveikatos problema.

Per metus po radikalios prostatos šalinimo operacijos dėl vėžio 65 vyrams prireikia šlapimą sugeriančių gaminių – kol lytinė funkcija atsistatys, iki chirurginės šlapimo nelaikymo koregavimo operacijos, kartais visam likusiam gyvenimui. 170 000 litų per metus iš Ligonių kasų išsaugotų jų orumą, leistų dirbti niekam net neįtariant apie jų šlapimo nelaikymą ir nepaverstų jų neįgaliaisiais, prašančiais pašalpų. Pašalpoms išleidžiama dvigubai daugiau.

Neįgaliesiems, žmonėms po chirurginio gydymo reikia irigatorių, kurie leidžia ištuštinti pūslę. Jų kompensavimas šiemet nebuvo įtrauktas į kompensuojamųjų prekių sąrašus.

Žmonės patyrę insultą priversti kovoti ne tik už teisę gyventi, tačiau ir už teisę išlikti oriais. Su finansiniais sunkumais dėl artimojo patirto insulto susidūrusiai šeimai tenka dar ieškoti kelių šimtų litų šlapimo sugėrimo gaminiams įsigyti, nes dabar valstybė kompensuoja tik vieną per parą. Lietuvos valdžios institucijos „negirdi“ PSO rekomendacijų – šlapimą nelaikančiam žmogui per parą reikia bent 3 sauskelnių ar įklotų. Kasmet insultą patiria 9000 lietuvių. 265 000 darbingo amžiaus moterų nelaiko šlapimo, 8000 iš jų dėl to negali dirbti.

„Dėl to, kad šlapimo nelaikymas vertinamas kaip simptomas, Lietuvos gyventojai negali tikėtis adekvataus ir jų orumą išsaugančio gydymo. Tačiau jau nebegalima taikstytis su frazėmis „pakentėk, gal praeis“, „anokia čia bėda, nuo to nenumirsi“ ir pan. Per daug mokesčių mokėtojų lėšų išleidžiama negydomo šlapimo nelaikymo pasekmėms padengti, – įsitikinusi specialistė Jurga Misevičienė. – Per ilgai lietuviai kenčia savo namuose, nors europiečiai kas antram sakinyje pabrėžia ir reikalauja savo gyvenimo kokybės. Šlapimo nelaikymas – dažniausias sutrikimas, kuris iš žmogaus atima gyvenimo kokybę: darbą, lytinius santykius, savigarbą, pasitikėjimą savimi ir įkalina namuose. Ir tik dėl to, kad to nenorintys matyti nusprendė, kad tai ne liga? Kad jei smirda, tegul sėdi namuose? Tai labiausiai nesveikas valdžios požiūris į sveikatos problemą“.

Jau trečius metus Lietuvoje birželio 16-22 d. bus minima Inkontinencijos savaitė. Antradienį, birželio 17 d., 14.00 val. naujienų agentūros BNS spaudos konferencijų salėje vyks spaudos konferencija tema "Šlapimo nelaikymas įkalina namuose pusę Vilniaus. Ar tai normalu?", kurioje medikai, pacientų organizacijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai kels opias visuomenės sveikatos problemas ir užduos vieną klausimą „nejaugi jums nuo mūsų nesmirda?“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o taip

reikia kad valdzios vyrai ir moterys nelaikytu slapimo ,gal tada pajudes reikalai i prieki.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS