Slaugytoja siūlo pasirinkti – vakcina nuo gripo ar pietūs? | Diena.lt

SLAUGYTOJA SIŪLO PASIRINKTI – VAKCINA NUO GRIPO AR PIETŪS?

Dezinformacija apie valstybės nupirktą sezoninę gripo vakciną turėjo įtakos besiskiepijančiųjų skaičiui. Tačiau tie, kurie už vakciną susimoka patys, vis drąsiau praveria skiepų kabineto duris. Kartais ir paprašyti darbdavių.

Pajuto atgarsius

Rudens pradžioje viešai nemažai buvo kalbama apie neva ne tokią efektyvią gripo vakciną, kuri už valstybės pinigus skiriama rizikos grupės asmenims. Jie nuo gripo skiepijami nemokamai.

Po kurio laiko atsakingos valdiškos institucijos išplatino pranešimą, apgailestaudamos dėl skleidžiamos netiesos.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro skiepų kabineto slaugytoja ir imunoprofilaktinio darbo koordinatorė Natalja Jaremčiuk pastebi, kad diskusijos dėl sezoninės gripo vakcinos turėjo įtakos – pernai per tą patį laikotarpį nemokamai paskiepijo kur kas daugiau žmonių nei šiemet.

Valstybė duoda pagal savo galimybes ir reikia tuo pasinaudoti.

"Kodėl žmonės pradėjo nebesiskiepyti? Pasirodė straipsnių ir gydytojų pasisakymų, kad nemokama vakcina neapsaugo nuo B tipo gripo, kuris pas mus vyrauja. Bet iš tikrųjų yra tas B tipas, tik vienas, o naujoje vakcinoje yra du viruso B tipai. Valstybė duoda pagal savo galimybes ir reikia tuo pasinaudoti. Geriau tai negu nieko", – paaiškino pašnekovė.

Pietūs ar skiepas?

Tačiau norinčiųjų vis dėlto netrūksta. Tie, kurie skiepijasi ne pirmus metus, sakė, kad po skiepų sustiprėja imunitetas ir nepuola ne tik gripas, bet ir kiti virusai.

Tad vos pasibaigus sodų sezonui prie skiepų kabineto nutįsta eilės. Aktyviausiai nuo gripo nemokama vakcina skiepijasi pensininkai.

Kaip paaiškino N.Jaremčiuk, gripas nuo kitų virusų skiriasi tuo, kad persirgus organizmui prireikia daugiau laiko atsigauti – net iki pusmečio, o štai po virusinių susirgimų pakanka ir 2–4 savaičių.

Persirgęs gripu dėl susilpnėjusio imuniteto žmogus išlieka neatsparus bei imlus ir kitiems mikroorganizmams. Be to, dar gresia gripo komplikacijos.

Tad slaugytoja siūlo rimtai pasvarstyti, kas pigiau – 8 eurus kainuojanti pigiausia vakcina "Influvac" ar populiariausi vaistai nuo peršalimo, kurių kaina apie 20 eurų.

"Skiepas kainuoja vos ne tiek pat, kiek pietūs", – atkreipia dėmesį ji.

Paskaičiuoja naudą

Nepaisant įvairių kalbų, pastaraisiais metais daugėja ir mokama vakcina besiskiepijančių klaipėdiečių. Keičiasi žmonių požiūris – jaunimas mano, kad skiepas kainuoja pigiau nei dienos, praleistos ligos patale. Kartais skiepytis reikalauja darbdaviai.

Kai kurie klaipėdiečiai tikino pasimokę – praėjusiais metais pagailėję pinigų skiepui, vėliau buvo priversti gana ilgai gulėti lovoje ir dėl ligos net kelias savaites neiti į darbą.

N.Jaremčiuk pastebi, kad už savo pinigus besiskiepijantys pacientai labai domisi skiepais, užduoda daug klausimų. Juos dažniausiai domina, kuo skiriasi vakcinos, kokios jų kainos ir galimos šalutinės reakcijos po skiepo.

Kainos – svyruojančios

Gripo vakcinos kainos, priklausomai nuo gydymo įstaigos ir nuo vakcinos, svyruoja nuo 8 iki beveik 19 eurų. Tad kartais žmonės nesupranta, kodėl viena vakcina nekainuoja nė 10 eurų, o kita – vos ne dvigubai brangesnė.

"Seniai rinkoje esanti vakcina "Influvac" kainuoja kur kas pigiau nei neseniai pasiūlytoji naujos kartos keturvalentė vakcina", – į dažniausiai užduodamą klausimą atsakė slaugytoja.

Kai kurie pacientai mano, kad, pasirinkus brangesnę vakciną, bus didesnė tikimybė nesirgti. N.Jaremčiuk pritarė, kad iš dalies jie yra teisūs, nes naujosios vakcinos poveikis – platesnis.

Pašnekovė taip pat pastebi, kad šiais laikais žmonės turi pakankamai informacijos, tačiau ji ne visada atitinka realybę. Ji siūlo rinktis patikimus šaltinius – ulac.lt, kur pateikiama išsami informacija apie skiepus ir epidemiologinę situaciją Lietuvoje.

Norint pasiskiepyti būtina kreiptis į šeimos gydytoją, kad šis apžiūrėtų ir duotų siuntimą. Pasiskiepyti galima ir atėjus tiesiai į skiepų kabinetą.

Gripas skinasi kelią

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė teigė, kad plačiai nuskambėjusios informacijos apie skiepų veiksmingumą kol kas negalima vertinti, nes daugiausia nuo gripo besiskiepijančių asmenų būna spalio–lapkričio mėnesiais.

Specialistė taip pat atkreipė dėmesį, kad praėjusiais metais gripo vakcina į Klaipėdos apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigas buvo pristatyta mėnesiu vėliau nei 2018-aisiais.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, spalio mėnesį Klaipėdos apskritis patenka tarp vietovių, kur nustatoma daugiausia gripo atvejų.

Pirmoje vietoje pagal šią statistiką atsiduria Kauno apskritis, kur per porą savaičių gripu susirgo 16 žmonių, tuo tarpu Klaipėdoje – 11.

Statistika

Klaipėdos apskrityje per šių metų rugpjūčio–rugsėjo mėnesius nemokamai nuo gripo pasiskiepijo 2 826 gyventojai, mokamai – 372 gyventojai.

Pernai rugsėjį Klaipėdos apskrityje nemokamai pasiskiepijo 1 866 gyventojai, mokamai – 489 gyventojai.

Klaipėdos mieste šiemet per rugpjūčio–rugsėjo mėnesius nemokamai nuo gripo pasiskiepijo 1 400 gyventojų, mokamai – 336 gyventojai.

Klaipėdos mieste pernai rugsėjį nemokamai pasiskiepijo 870 gyventojų, mokamai – 480 gyventojų.

GALERIJA

  • Nauda: kai kurie klaipėdiečiai mano, kad geriau sumokėti keletą ar keliolika eurų už skiepus, nei vėliau ilgai sirgti.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jonas Lietuvis

Žinojimas -tai jėga ,ar ugnis kurią reikia pastoviai kūrenti,o ne kibiras kurį reikia pripildyti. Ir kai kurie komentarų rašytojai man panašūs į sukežusį , tuščią ir kiaurą kibirą gulintį sąvartyne, pro kurį prabėgdamas benamis šunelis pakelia koją. Tiek šviesos ir tiesos iš tokio komentatoriaus pasimato. O savigarba rašančiam tuos komentarus krinta žemiau klozeto dangčio. Tad kviečiu remontuotis , ar bandyti pradėti gerbti patį save .

bbd

tas issivepes diedas mano auksini cartier laikrodi uzsidejes kuri pernai oxford streete pameciau

Pensininke

pietus uz 8 eurus? Uz 8 eurus as turiu prasimaitinti 2 dienas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS