Slaugytojų trūkumas, mažos algos ir didžiuliai darbo krūviai: ar bus pokyčių? | Diena.lt

SLAUGYTOJŲ TRŪKUMAS, MAŽOS ALGOS IR DIDŽIULIAI DARBO KRŪVIAI: AR BUS POKYČIŲ?

  • 1

Pernai rudenį vienoje sostinės ligoninių nufilmuotas medicinos darbuotojos pokalbis su paciente sulaukė daug piktų komentarų. Vis dėlto buvo ir ginančių medikę. Kai šalyje labai trūksta slaugytojų, jų darbo krūviai – didžiuliai, o kai darbo daug – kantrybės mažėja, praneša LNK.

„Paskambinusi darbuotoja iš slaugos ligoninės slaugos skyriaus pasako, kad „aš esu paliekama dirbti su viena slaugytoja padėjėja ir 30 gulinčių pacientų“, – kalbėjo Lietuvos slaugos specialistų organizacijos (LSSO) prezidentė Aušra Volodkaitė.

Pagal normatyvus, viena slaugytoja su padėjėju turėtų dirbti su dešimčia gulinčių pacientų.

Dešimt metų sostinėje esančioje Vilkpėdės ligoninėje dirbanti Natalija neslepia – šimtui lovų tenka trys slaugytojos. Procedūroms atlikti laiko yra, o pabendrauti su ligoniais, nors jie to tikisi, jau nebe.

„Galima dirbti ir mažesnėmis pajėgomis, bet nukenčia kokybė, o kokybės reikalauja visi“, – kalbėjo ligoninės darbuotoja.

Kur trūksta rankų, nespėjama, ten didėja ir nelaimingų atsitikimų tikimybė. Negana to, kai kurios slaugytojos prasitarė, kad patiria ne tik kolegų, bet ir pacientų psichologinį smurtą.

„Jos kenčia, vystosi įvairūs psichosomatiniai, psichologiniai sutrikimai, depresija“, – pasakojo Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Anot ligoninės vadovės, slaugytojų trūksta ne tik dėl sunkaus darbo, bet ir dėl to, kad mažai už jį mokama.

„Kokie 800 eurų į rankas galbūt ir gaunami, bet slaugytojos retai dirba vieno etato krūviu. Jos dirba naktimis, savaitgaliais“, – prasitarė Vilkpedės ligoninės direktorė Ina Čebotariova.

Vyriausybės strateginės analizės centro STRATA duomenimis, iki 2030-ųjų metų slaugytojų poreikis išaugs iki beveik 5000. Dabar dirba apie 20 tūkst. slaugytojų.

„Jeigu nebus politinės valios gerinti slaugytojų darbo sąlygas bei kelti algas, tai visą sveikatos sistemą ištiks kolapsas“, – teigė A. Gerliakienė.

„Jeigu nebus politinės valios gerinti slaugytojų darbo sąlygas bei kelti algas, tai visą sveikatos sistemą ištiks kolapsas.“

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sako – algos bus didinamos, bet nesako, kiek ir kada.

„Šakos sutartyje yra užprogramuotas atlyginimų didėjimas. Stebint statistiką, lyginant su ankstesniais metais, šiuo metu matome gerokai geresnius rezultatus“, – pasakojo SAM atstovas Arūnas Šimkus.

Tačiau slaugytojus vienijanti profesinė sąjunga didelių vilčių dėl algų neturi.

„Prognozės nėra labai džiuginančios, kadangi valstybė yra sudėtingoje situacijoje. Prioritetai yra šiek tiek pasikeitę ir tai sveikatos priežiūros sektoriui didelių vilčių kol kas nesuteikia“, – pasakojo LSSO darbuotoja.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

SAM turi pastabų ir gydymo įstaigų valdžiai.

„Nepakankamai išnaudojamas įstaigų potencialas. Visuomet skatiname administracijas pasitelkti padėjėjus“, – prasitarė A. Šimkus.

„Laukiame įvairių darbo rankų – tiek savanorių, tiek padėjėjų“, – kalbėjo I. Čebotariova.

LSSO nori, kad SAM nustatytų, jog slaugytojui tenkantis pacientų skaičius būtų ne rekomendacinis, o privalomas. Tačiau ministerija kol kas neketina keisti reikalavimo. Taip pat neatskleidžia, ko imsis, kad slaugos mokslus baigę specialistai neemigruotų ir ateitų dirbti į gydymo įstaigas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

tuoj ukrainiečius įdarbins ir problemą išspręs

SUSIJUSIOS NAUJIENOS