Specialistai apie mokyklų veiklos atnaujinimą: kaip tai paveiks COVID-19 plitimą? | Diena.lt

SPECIALISTAI APIE MOKYKLŲ VEIKLOS ATNAUJINIMĄ: KAIP TAI PAVEIKS COVID-19 PLITIMĄ?

  • 0

Mokyklų veiklos atnaujinimas nesukėlė reikšmingo viruso perdavimo bendruomenėje, vaikų priežiūros ir švietimo įstaigų uždarymas, mažai tikėtinas, kaip veiksminga bendrosios kontrolės priemonė, suvaldant COVID-19 ligą sukeliantį viruso plitimą bendruomenėje, rašoma Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) išplatintoje informacijoje apie vaikų sergamumą COVID-19 liga ir mokyklos aplinkos vaidmenį perduodant COVID-19 ligą sukeliantį virusą.

Pasak naujausios ECDC informacijos, tik maža dalis ( mažiau nei 5 proc.) visų COVID-19 atvejų, registruotų Europos Sąjungoje, Europos ekonominėje erdvėje ir Jungtinėje Karalystėje, nustatyta tarp vaikų (18 metų ir jaunesnių). Vaikai, kuriems diagnozuota COVID-19 liga, priešingai nei suaugusieji, daug rečiau hospitalizuojami arba miršta.

ECDC pranešime pažymima, kad vaikams dažniau pasireiškia lengva arba besimptomė ligos forma, todėl infekcija gali būti nepastebėta arba nediagnozuota. Tais atvejais, kai simptomai pasireiškia, vaikai skleidžia panašų viruso kiekį kaip ir suaugusieji ir gali užkrėsti kitus panašiai kaip ir suaugusieji.

Tačiau nežinoma, koks yra užkrečiamumas besimptome forma sergančių vaikų. Taip pat teigiama, kad iki šiol buvo užfiksuota labai nedaug reikšmingų COVID-19 protrūkių mokyklose, tačiau jie pasitaiko ir gali būti sunkiai nustatomi dėl simptomų trūkumo. Daugumoje šalių atliktų serologinių paplitimo tyrimų duomenimis, nustatytas nežymiai mažesnis serologinis COVID-19 ligos žymenų paplitimas vaikų grupėje, lyginant su suaugusiais, tačiau šie skirtumai yra maži ir neaiškūs. Norint geriau suprasti infekciją ir antikūnų dinamiką, reikia atlikti daugiau specializuotų tyrimų vaikų grupėje.

ECDC pažymi, kad išanalizavus atvejus, nustatytus mokyklos aplinkoje, galima daryti išvadą, kad infekcijos perdavimas tarp vaikų yra nedažnas ir ne pagrindinė SARS-CoV-2 infekcijos priežastis vaikams, kurių infekcija prasideda tuo pačiu laikotarpiu, kai jie lanko mokyklą, ypač ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Pasak ECDC pranešimo, jei bus laikomasi fizinio atstumo ir higienos taisyklių, tai mokyklos, tikėtina, nebus aktyvesnė viruso dauginimosi vieta nei kita profesinė ar laisvalaikio aplinka, kuriose žmonių tankis yra panašus.

„Nors yra paskelbtų ir prieštaringų įrodymų apie mokyklų uždarymo (vėliau veiklos atnaujinimo) įtaką perdavimo lygiams bendruomenėje, tačiau įrodymai, gauti iš kontaktų atsekimo mokyklose ir daugelio ES šalių stebėjimo duomenų rodo, kad  mokyklų veiklų atnaujinimas nesukėlė reikšmingo viruso perdavimo bendruomenėje padidėjimo. Turimi įrodymai taip pat atskleidžia, kad vaikų priežiūros ir švietimo įstaigų uždarymas, mažai tikėtinas kaip veiksminga bendrosios kontrolės priemonė, suvaldant  COVID-19 ligą sukeliantį viruso plitimą bendruomenėje. Dėl šios priežasties mažai tikėtina, kad šių įstaigų uždarymas užtikrins reikšmingą papildomą vaikų sveikatos apsaugą, nes daugumai jų, jei ir pasireiškia, tai labai švelni COVID-19 ligos forma“, – rašoma ECDC pranešime.

Sprendimai dėl kontrolės priemonių mokyklose ir mokyklų uždarymo (veiklos atnaujinimo/atidarymo) turėtų būti suderinti su kitais sprendimais dėl fizinio atstumo laikymosi ir reagavimo į visuomenės sveikatą priemonių bendruomenėje.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 saviizoliacija, viruso plitimas, mokyklos vaidmuo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS