Specialistai: jeigu susirgę COVID-19 nesulaukiate NVSC skambučio – pildykite elektroninę anketą | Diena.lt

SPECIALISTAI: JEIGU SUSIRGĘ COVID-19 NESULAUKIATE NVSC SKAMBUČIO – PILDYKITE ELEKTRONINĘ ANKETĄ

  • 0

COVID-19 atvejų skaičiui per parą viršijus 3000, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) prašo visų užsikrėtusiųjų aktyviai pildyti anketą, skirtą surinkti informaciją apie užsikrėtimo aplinkybes bei sąlytį turėjusius asmenis. Tokia praktika taikoma ir kitose Europos šalyse – asmenys, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, patys pateikia informaciją atsakingoms institucijomis ir toliau bendrauja tik su šeimos gydytoju.

Nuo rugsėjo mėnesio COVID-19 atvejus, nustatytus mokyklų bendruomenėse, epidemiologiškai tiria visuomenės sveikatos biurų specialistai, dirbantys mokyklose. Tai sudaro apie trečdalį visų kasdien patvirtinamų atvejų. Tačiau užsikrėtusiųjų skaičiui sparčiai augant net ir tokio atvejų tyrimo tarp institucijų pasiskirstymo nepakanka, kad būtų ištirti visi atvejai.

Patirtis rodo, kad NVSC turimais resursais gali ištirti apie tūkstantį COVID-19 atvejų per dieną. Panašiai tiek tenka visuomenės sveikatos biurams, tiriantiems atvejus ugdymo įstaigose. Apie tūkstantis užsikrėtusiųjų kasdien savarankiškai užpildo elektroninę anketą. Tad atvejų skaičiui viršijus 3000 ribą akivaizdu, kad turimos galimybės jau išsemtos ir epidemiologai nebespėja paskambinti visiems užsikrėtusiems asmenims, kad atliktų epidemiologinį tyrimą.

„Tai, be abejo, blogina situaciją, nes sąlytį turėję asmenys lieka neizoliuoti, arba izoliuojasi patys, tačiau nesulaukę, kol bus oficialiai įtraukti į izoliuotų asmenų registrą, negali gauti nedarbingumo pažymų izoliacijos laikotarpiui“, – situaciją paaiškina NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas, Giedrė Aleksienė.

Anketoje pateikiami klausimai yra tokie patys, kokius įprastai užduoda ir epidemiologinį tyrimą atliekantis specialistas. Joje prašoma nurodyti užsikrėtimo aplinkybes, darbovietes, taip pat vietas, kuriose lankėsi, įvertinti turimas sąlygas izoliuotis, apibūdinti jaučiamus simptomus, nurodyti sąlytį turėjusius žmones bei kitą epidemiologams svarbią informaciją.

„Anketą raginame pildyti iš karto vos sužinojus apie teigiamą savo tyrimo rezultatą. Taip pat labai svarbu iš karto apie tai pranešti visiems, su kuriais artimai bendravote, informuoti darbovietę ir susisiekti su savo šeimos gydytoju dėl savo sveikatos būklės, izoliacijos termino ir nedarbingumo. Atkreipiame dėmesį, kad užpildžius šią anketą, užsikrėtusiam asmeniui NVSC specialistai nebeskambins, nebent, bus nustatyta, kad duomenys pateikti netiksliai, neaiškiai arba trūksta svarbių duomenų“, – rašoma NVSC pranešime.

„Elektroninę anketą užpildyti išties nesudėtinga. Tai labai pagreitina procesą – susirgusiojo anketoje nurodyti sąlytį turėję asmenys daug greičiau gauna SMS žinutes apie jiems paskirtą izoliaciją, jie gali nedelsdami pradėti izoliuotis, testuotis ir taip užkirsti kelią tolesniam viruso platinimui visuomenėje“, – teigia G. Aleksienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS