Stano pribloškė painiava dėl skiepijimo nuo COVID-19: papasakojo, kokius vargo kelius teko nueiti | Diena.lt

STANO PRIBLOŠKĖ PAINIAVA DĖL SKIEPIJIMO NUO COVID-19: PAPASAKOJO, KOKIUS VARGO KELIUS TEKO NUEITI

  • 6

Vėžį įveikęs atlikėjas ir kompozitorius Stanislavas Stavickis-Stano pasidalijo savo patirtimi, siekiant pasiskiepyti nuo koronaviruso.

„Praėjusį antradienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujino skiepijimo prioritetų sąrašą. Lėtinės ligos, tarp jų ir mano, ten tikrai yra. Šį savaitgalį Vilniaus savivaldybė paskelbė „AstraZeneca“ vakcinos „akciją“ – registruokis ir būk pirmas. Jei esi sąraše, tai ateik ir gauk savo dozę. Tik  tas sąrašas... Man atrodo, kad aš lengviau sužinočiau, kas pakliūva į Rusijos taikomų sankcijų sąrašą nei į šitą. Ir kokiu būdu į šitą atrenka? Kaip atrinko Seimo narius ir Vyriausybę į skiepijamų išrinktųjų grupę – aišku. Mes atrinkom per rinkimus, o jie jau susiorganizavo vietoje, – feisbuke penktadienį dėstė atlikėjas. – Grįžtam prie sąrašo. Manęs jame nėra. Onkologinės ligos yra prioritetų sąraše, manęs – ne. Mano draugės, turinčios tą pačią diagnozę, taip pat nėra. Kito draugo, turinčio nutukimą, nėra. Magiškas sąrašiukas.“

Stano kalbėjosi su onkologinius ligonius vienijančiomis organizacijomis ir išgirstas atsakymas nustebino. „SAM įsakymas yra, bet kaip jį vykdyti niekas nežino. Na, aš manau, kad kas nors tikrai žino. Ir jei paskaitys šį įrašą, pasakys kažką panašaus „O tai jūs nežinojote? Reikia nueiti šiaurės kryptimi, ten po ąžuolu vaikšto krokodilas ant grandinės, tą krokodilą nužudykite, iškaskite skrynią, o skrynioje yra išaiškinimas, kaip vykdyti SAM įsakymą“, – rašė žinomas vyras.

SAM įsakymas yra, bet kaip jį vykdyti niekas nežino. Na, aš manau, kad kas nors tikrai žino. Ir jei paskaitys šį įrašą, pasakys kažką panašaus „O tai jūs nežinojote? Reikia nueiti šiaurės kryptimi, ten po ąžuolu vaikšto krokodilas ant grandinės, tą krokodilą nužudykite, iškaskite skrynią, o skrynioje yra išaiškinimas, kaip vykdyti SAM įsakymą.“

Jis teigė skambinęs tiek į Santaros klinikas, tiek šeimos gydytojui. Jie, anot atlikėjo, nežinojo, kaip vykdyti SAM įsakymą.

„Skambinau į vakcinacijos centrą, tai jie pasakė, kad pats pasirūpinčiau pranešti savo gydytojai. Aš paskambinau į savo polikliniką. Aš nusiunčiau SAM dokumento kopiją. Aš pažymėjau punktus, pagal kuriuos turiu būti skiepijamas ir savo vietą prioritetų sąraše. Ir mane įrašė! Tai kam jūs iš viso reikalingi, ponai ir ponios ministerijoje? Kaip gydytojams ir pacientams susigaudyti jūsų kas dieną besikeičiančioje painiavoje? Juk galima žmogiškai. Paprastai, – rašė Stano. –  Pateikiu pasiūlymą: Lietuvoje šiuo metu yra apie 100 tūkst. onkologinių pacientų. Pas jus ministerijoje ši grupė turi „C“ raidę (tipo Cancer). Iš tų 100 tūkst. – net 80 procentų virš 65 metų. O tai reiškia, kad jie – prioritetų sąraše pagal amžių. Lieka 20 tūkst. jaunų žmonių, kuriems nustatyta onkologinė diagnozė. Jie dažniausiai yra dirbantys, gyvenantys normalų gyvenimą ir susiduriantys su COVID-19 rizika kasdien. Paimkite ir visus „C“ grupės ligonius įtraukite į sąrašus. Vienas mygtuko paspaudimas. Bet, matyt, niekas čia nesikeis... Todėl nuo šito kryžiaus nulipti šį Didijį penktadienį turim savo jėgom. Jei esat sąraše, bet jūsų nekviečia skiepui, skambinkit savo šeimos gydytojui, savo gydančiam daktarui. Kantriai aiškinkite. Jūs turite teisę!“, – rašė Stano. 

Sostinės savivaldybė penktadienį pranešė, kad Velykų savaitgalį Vilniuje skiepytis „AstraZeneca“ vakcina iki penktadienio popietės užsiregistravo 4,5 tūkst. žmonių. 

Registracija Vilniuje dar tęsiama ir iš viso per ilgąjį savaitgalį tikimasi paskiepyti nuo 12 tūkst. iki 14 tūkst. gyventojų.

Kaip nurodo savivaldybė, skiepui gali registruotis vyresni nei 65 metų senjorai, su kuriais dar nebuvo susisiekta dėl vakcinų, pilnamečiai abiturientai, mokytojai, dėstytojai ir kiti švietimo sektoriaus darbuotojai, sergantieji lėtinėmis ligomis bei užsienio misijų dalyviai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

kauniete

kaune onkohematologiniai ligoniai skiepijami

Onute

Sarašus sudaro savivaldybės su šeimos gydytojų išrašais. Kuo čia kaltinama SAM? Jei ką pasikonsultuokit su Kauno m. savivadybe

>nesuprantu

Ko gero pačiam "kažko" trūksta, jeigu taip aiškiai išdėstytų faktų nepavyko suprasti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS