Statistikos departamentas: skiepijimas nuo COVID-19 pirmąja doze beveik sustojo | Diena.lt

STATISTIKOS DEPARTAMENTAS: SKIEPIJIMAS NUO COVID-19 PIRMĄJA DOZE BEVEIK SUSTOJO

  • 2

Lietuvos statistikos departamentas antradienį paskelbė, kad skiepijimo pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze tempai beveik sustojo.

Anot Statistikos departamento, pirmadienį pirmąja doze buvo paskiepyti tik 336 asmenys.

„Tai nėra kažkuo keista, nes tie, kas norėjo pasiskiepyti, tai padarė jau prieš pusę metų. Įdomiausi yra asmenys, kurie pirmąja doze pasiskiepijo tik dabar. Koks jų sociodemografinis profilis – tyrinėsime vėliau, o kodėl jie taip ilgai delsė – nesužinosime niekada“, – rašoma Valstybės duomenų analitikos feisbuko paskyroje.

Statistikos departamento informacija.

Kaip matoma iliustracijoje, skiepijimo rodiklis siekia 69 procentus, tačiau tai, anot departamento atstovų, nėra tikslus rodiklis.

„Yra įskaičiuojami absoliučiai visi, kada nors paskiepyti asmenys (ir nuolatiniai gyventojai, ir laikinai Lietuvoje buvę kitur gyvenantys lietuviai, ir užsieniečiai, ir asmenys, kurie paskui emigravo arba jau yra mirę). Problema yra ta, kad nėra žinomas taip apibūdintos Lietuvos populiacijos dydis (vardiklis): jis tikrai bus didesnis negu gyvų nuolatinių Lietuvos gyventojų skaičius, kuris yra apie 2.8 mln. Tad apskaičiuotas procentas, naudojantis per mažą 2.8 mln. vardiklį, savo ruožtu yra per didelis (over-esstimate). Skiepijimo rezultatą esame apskaičiavę ir siauresnei, bet labai konkrečiai apibrėžtai Lietuvos populiacijai: šiandien gyvi ir neišvykę nuolatiniai Lietuvos gyventojai. Tarp tokių asmenų bent viena doze paskiepytų yra 64 proc., o neskiepytų ir neturinčių nė vieno dokumentuoto įrašo apie užsikrėtimą yra 22 proc.“, – teigė Statistikos departamento atstovai.

Kaip jau buvo skelbta, praėjusią parą 336 gyventojai gavo pirmąją vakcinos nuo COVID-19 dozę, iš viso paskiepyti 3402 asmenys.

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta beveik 1,94 mln. žmonių. Pilnai vakcinuota apie 975,7 tūkst. gyventojų, dar 885,4 tūkst. pilnai paskiepytųjų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę.

Tarp pilnai paskiepytųjų Statistikos departamentas neįtraukia sustiprinančiąją dozę gavusių žmonių, jie skaičiuojami atskirai.

Neskaičiuojant gruodį pradėtos skiepyti jauniausios vaikų grupės, kur vakcinuota 4,6 proc., mažiausiai pasiskiepijusiųjų yra 12–15 metų grupėje – 37,5 procento.

Vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, paskiepyta 72,9 procento.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta apie 6,56 mln. vakcinų dozių, skiepyti sunaudota 4,41 mln. iš jų.

Šiuo metu koronavirusu tebeserga 77,5 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

X

Gal susiprato kad skiepas nepadeda o nuodas

Ko tikėjotės?

Manėt, kad lietuvoj vien veršiai gyvena?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS