Sukanka 46 metai nuo transplantacijų eros Lietuvoje pradžios | Diena.lt

SUKANKA 46 METAI NUO TRANSPLANTACIJŲ EROS LIETUVOJE PRADŽIOS

  • 0

Šiandien sukanka 46 metai, kai Lietuvoje buvo pradėtos transplantacijos: 1970 metų vasario 18-ąją buvo atlikta pirmoji inksto transplantacija. Per 46 metus Lietuvoje atlikta daugiau kaip 1900 inkstų transplantacijų, skelbia Nacionalinis transplantacijos biuras.

Šiais metais jau atlikta 15 inkstų transplantacijų – 14 recipientų persodinti mirusių donorų inkstai, 1 – gyvo.

Pirmajai 1970 metais Vilniuje atliktai inkstų transplantacijai vadovavo profesorius Algimantas Marcinkevičius, joje dalyvavo gausus būrys garsiausių mūsų šalies gydytojų, taip pat ir prof. A. Marcinkevičiaus mokinys, vėliau tęsęs transplantologo darbą – profesorius Balys Dainys. Tris dešimtmečius Vilniuje buvo vienintelis organų transplantacijos centras Lietuvoje.

2000 m. gegužės 5 dieną pirmoji inksto transplantacija atlikta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose. 2014 metų liepą Kaune atlikta pirmoji inksto transplantacija iš gyvo donoro.

Inksto transplantacija – viena iš trijų pakaitinės inkstų terapijos rūšių po hemodializės ir peritoninės dializės.

Pacientai, kuriems diagnozuotas galutinis inkstų funkcijos nepakankamumas ir yra indikacijų pradėti pakaitinę inkstų terapiją, gali būti įtraukiami į recipientų, laukiančių inkstų transplantacijos, sąrašą. Inkstų transplantacija yra ekonomiškai efektyvi medicinos sritis, taupanti valstybės lėšas ir suteikianti žmogui galimybę po operacijos grįžti į visavertį gyvenimą.

Dializės procedūros – žymiai brangesnės, reikia atkreipti dėmesį, kad jos sergantiesiems dažniausiai atliekamos ne vienerius metus. Antai hemodializės procedūros atliekamos tris kartus per savaitę po keturias valandas, peritoninės dializės procedūros atliekamos kelis kartus per parą. Vienos peritoninės dializės kaina – 1 448 – 2 606 eurai per mėnesį (per metus – apie 25 tūkstančiai eurų), hemodializės kaina – 1 592 eurai per mėnesį (per metus – apie 19 tūkstančių eurų).

Didžiosios Britanijos specialistai yra paskaičiavę ekonominę transplantacijos naudą. Ji yra akivaizdi: vieno paciento vienerių metų po inksto transplantacijos medicininė priežiūra kainuoja 6 kartus mažiau nei vienerių metų dializės procedūros.

Šiuo metu Lietuvoje inksto transplantacijos laukia 172 recipientai, iš jų 61 – laikinai ne recipientas, t.y. jiems dėl tam tikrų priežasčių (dėl gretutinių susirgimų, pavyzdžiui, gripo) šiuo metu transplantacijos atlikti negalima.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS