Sunkiai užmiegantiems ir dažnai prabundantiems naktimis – saldaus ir gilaus miego gudrybės | Diena.lt

SUNKIAI UŽMIEGANTIEMS IR DAŽNAI PRABUNDANTIEMS NAKTIMIS – SALDAUS IR GILAUS MIEGO GUDRYBĖS

  • 0

Nuo suprastėjusios nuotaikos iki galvos skausmų ir virškinimo sutrikimų. Taip miego trūkumas visapusiškai veikia žmogaus organizmą. Miego sutrikimai nėra sezoniniai, todėl nesvarbu, ruduo ar pavasaris būtų, tai gali užklupti netikėtai. „Eurovaistinės“ farmacininkė Jovita Aleknienė teigia, kad dažniausios to priežastys – fizinis ar emocinis pervargimas, miego ir būdravimo režimo nesilaikymas ir kai kurių vitaminų trūkumas. Todėl ji dalinasi patarimais, kaip užtikrinti, kad miegas visada būtų toks pat saldus ir gilus.

Silpnumas, įvairūs skausmai ir nuolatinis pervargimas – tai pirmieji ženklai, kad jūsų nusilpusiam organizmui reikalingas kokybiškesnis miegas. Išsibalansavus miegui ir pradėjus kankinti nemigai „Eurovaistinės“ farmacininkė J. Aleknienė pataria nepradėti spręsti problemos nuo vaistų vartojimo, o geriau peržvelgti, kaip keitėsi kasdieniai įpročiai.

„Nevisavertį miegą lydi bendras silpnumas, prakaitavimas, dirglumo padidėjimas, apetito praradimas ir suprastėjusi nuotaika. Tai ženklas, kad reikalingi pokyčiai jūsų kasdienėje rutinoje. Atkreipkite dėmesį – galbūt pastaruoju metu išgyvenate intensyvesnį laikotarpį, patiriate daugiau streso arba apleidote sveiką mitybą. Nors mes esame linkę ignoruoti pervargimo sutrikimus, visgi reikėtų nors ir mažais žingsneliais pakoreguoti savo dienotvarkę ir įpročius“, – pasakoja J. Aleknienė.

Pradėkite nuo maisto papildų, o ne medikamentų

Norint susigrąžinti kokybišką miegą prireikia laiko. Net jeigu žengus pirmuosius žingsnius saldaus miego link toliau jaučiate nemigos simptomus nepradėkite ieškoti medikamentų pagalbos. Pradžiai išbandykite miego kokybę gerinančius maisto papildus, ypatingai B grupės vitaminus ir magnio preparatus.

Geriausias miego draugas – melatoninas

Pastaruoju metu melatoninas sulaukia vis daugiau dėmesio. Ir ne veltui – vartojamas prieš miegą jis pagreitina užmigimą, o ir pats miegas būna gilesnis.

Vaistažolių arbatos

Lengviau užmigti padeda ne tik vitaminai ar medikamentai, bet ir vaistažolių arbatos – pavyzdžiui, melisų, valerijonų, apynių ar ramunėlių. Jų dėka lengviau atsipalaiduojame vakare, taip pat sutrumpiname užmigimo laiką.

Vakaro ritualai

Pasistenkite prieš einant miegoti skirti daugiau laiko kokybiškam poilsiui. Geriausias būdas – bent porą valandų prieš miegą vengti ekranų. Televizorių iškeiskite į šiltą vonią, knygos skaitymą, rankdarbius, meditaciją ar laiką su namiškiais.

Įsitikinkite, ar vartojate tinkamus vaistus

Kartais suprastėjusio miego priežastimi gali tapti vartojami vaistai. Yra keletas jų grupių, turinčių tam įtakos. Tai psichotropiniai, antidepresantai, antihistamininiai, antipsichoziniai, antihistamininiai ir kai kurie analgetikai, sukeliantys mieguistumą.

Aktyvi veikla

Ne paslaptis, kad judėjimas yra labai svarbus tiek psichologinei, tiek fizinei žmogaus sveikatai. Tai turi įtakos ir miego kokybei. Aktyvesnis judėjimas itin svarbus sėdimą darbą dirbantiems žmonėms. Taip pat svarbu nepamiršti: judėjimas nėra vien sportas kilnojant svarmenis, tai gali būti trumpa raumenų pratempimo mankšta arba paprasčiausias ilgesnis pasivaikščiojimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS