Svečiuose siūlomų šeimininkų šlepečių geriau atsisakyti | Diena.lt

SVEČIUOSE SIŪLOMŲ ŠEIMININKŲ ŠLEPEČIŲ GERIAU ATSISAKYTI

Pasikeitė jūsų nago spalva? Niežti tarpupirščius, o nagas atrodo žymiai pastorėjęs? Tai gali būti klastingos ir nemalonios ligos – nagų grybelio požymis, į kurį nevalia numoti ranka.

Veisiasi drėgnose vietose

Gydytoja dermatovenerologė, Kauno klinikinės ligoninės Odos ir venerinių ligų skyriaus vedėja Janina Stefanija Vasilavičienė teigia, kad grybelis veisiasi drėgnose vietose.

Dėl to svarbu ilgai kojų ir rankų nemirkyti, per ilgai nesipliuškenti baseine ar kitoje viešoje maudymosi vietoje. Gydytoja siūlo vengti vaikščiojimo basomis, rekomenduoja avėti gumines šlepetes. Svarbu leisti kojoms kvėpuoti, nes kuo joms šilčiau ir drėgniau, tuo patogiau grybeliui įsitvirtinti ir paveikti organizmą.

"Šiais laikais jaunimas, o dabar jau ir suaugę, vyresnio amžiaus  žmonės, labai mėgsta avėti sportbačius, net tada, kai nesportuoja. Tai yra patogi avalynė, bet ir puiki terpė veistis grybeliui, nes koja suprakaituoja, sušyla. Dažnai žmonės su tais batais prabūna visą dieną. Basučių era praėjo, jas avi tik maži vaikai, tačiau kai šilta ar netgi karšta, verčiau rinktis atvirą avalynę", – pataria gydytoja J.S.Vasilavičienė.

Šlepečių skolintis nepataria

Lietuvoje priimta, kad atėjus į svečius šeimininkai pasiūlo savo šlepetes. Tai laikoma svetingumo požymiu.

Gydytoja J.S.Vasilavičienė pataria tokio svetingumo gesto atsisakyti, nes svetimi batai – greitas ir lengvas būdas užsikrėsti grybeliu.

"Pagalvokite, juk niekas tų šlepečių po kiekvieno panaudojimo neskalbia, nedezinfekuoja. Juk visi turime savo šlepetes, tai kodėl jas siūlyti svečiams? – stebisi odos ir venerinių ligų gydytoja. – Ir svetimų batų nevalia skolintis."

Basomis vaikščioti taip pat nepatartina, nes namuose grybelis gali veistis ir ant žemės. Geriau rinktis arba savo atsineštą avalynę, arba likti vien tik su kojinėmis. Gydytoja J.S.Vasilavičienė užtikrina, kad grybelio batų parduotuvėse bijoti nereikia, jei tik atsinešate savo kojines ir jas apsimaunate prieš matuodamiesi batus. Jeigu rizikuojate ir matuojatės avalynę nuoga koja, tikimybė susirgti grybeliu yra gana didelė.

Atpažinti ir gydyti

"Jeigu pajutote, kad niežti tarpupirščius, o nagas pastorėjo, pakeitė formą, dydį, spalvą, ima skaudėti, reikia suskubti ir eiti pas gydytoją", – pataria dermatovenerologė J.S.Vasilavičienė.

Jeigu lauksite, situacija gali tapti sunkiau suvaldoma, o gydymas užtruks ilgiau, nes grybelis dažnai būna linkęs plėstis, ypač kai organizmas pavargęs, nusilpęs. Specialistė įspėja nebandyti grybelio gydytis patiems, nesigriebti liaudiškų gydymo būdų, nes taip situaciją galima tik apsunkinti.

Tinkamai gydomas grybelis, vartojant pritaikytus medikamentus, gali išnykti per pusę metų. Tiek laiko reikia, kol visiškai atauga naujas, infekcijos nepažeistas nagas.

Gydytoja dermatovenerologė įspėja, kad turėtų susirūpinti tos ir tie, kurie intensyviai meta svorį badaudami. Jų organizmas negauna pakankamai maisto medžiagų, dažniausiai būna labai nusilpęs, todėl tampa neatsparus ligoms, per silpnas, kad kovotų su įvairiomis infekcijomis. Grybelis dažnai puola tokius žmones.

Grybelio taip pat reikia itin saugotis po sudėtingų operacijų,  kaulų čiulpų persodinimo, chemoterapijos.

Kojų priežiūros kultūra

Gydytoja J.S.Vasilavičienė teigia, kad dėl grybelio turėtų susirūpinti senyvo amžiaus žmonės. Jiems grybelis plinta greičiau, lengviau juo užsikrėsti.

Situaciją apsunkina ir tai, kad dažnai senyvo amžiaus žmonėms sunkiau palaikyti švarą, higieną, jie neturi jėgų kasdien apsiprausti, o žmonių, kurie jiems padėtų – nėra.

Anot specialistės, daug kas priklauso ir nuo kojų priežiūros kultūros. Lietuviai nėra pratę vaikščioti basi, nuo senovės slėpdavo batus klumpėse, kaliošuose, todėl galbūt dėl to jiems nėra taip svarbu, kaip atrodo jų kojos, dėl to mažiau jomis rūpinasi.

Gydytoja sako, kad Indijoje žmonės dažnai vaikšto basi, tačiau grybeliu serga rečiau. Kodėl? Anot gydytojos, taip veikiausiai yra dėl to, kad indai įpratę kojas išskirtinai prižiūrėti, jomis rūpintis, nes visi jas mato. Dėl to ir ligos pastebimos bei gydomos greičiau.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS