Trijų žingsnių taisyklė, kaip apsisaugoti nuo peršalimo ligų | Diena.lt

TRIJŲ ŽINGSNIŲ TAISYKLĖ, KAIP APSISAUGOTI NUO PERŠALIMO LIGŲ

Šaltuoju metų sezonu virusinės kvėpavimo takų infekcijos suaugusį žmogų per metus vidutiniškai užklumpa 2-4 kartus. Darželį pradėjusiems lankyti mažyliams per metus normalu sirgti ir iki 12 kartų, teigia specialistai.

Atvėsus orams vaistininkė Vaida Poškaitienė primena trijų žingsnių taisyklę: siekti apsisaugoti nuo ligų stiprinant organizmą ir laikantis sveikos gyvensenos bei higienos principų; pajutus ligos simptomus kuo skubiau imtis pirmosios pagalbos, kad ji neprogresuotų; jei liga progresuoja, svarbu pasirinkti tinkamą gydymą, leidžiantį greičiau ir be komplikacijų įveikti ligos sukėlėjus.

Tinkamas pirmas žingsnis, anot V. Poškaitienės, dažnu atveju padės išvengti kitų dviejų.

Siekiant apsisaugoti nuo viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, labai svarbi stipri organizmo gynybinė funkcija – imunitetas. Lengviausias būdas užtikrinti pakankamas vitaminų ir mineralų atsargas – sveikai maitintis, į racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, grūdinių kultūrų, vaisių.

Imunitetui svarbus vitaminas D, kuriuo mažėjant saulės svarbu papildyti organizmą.

Tapti atsparesniems virusams padeda ir grūdinimasis.

„Peršalimo ligą gali sukelti ne tik nusilpęs imunitetas, bet ir netinkama apranga. Noriu atkreipti tėvelių dėmesį – vaikai neretai suserga ne todėl, kad būna per mažai aprengti, o todėl, kad per šiltai. Bėgiodami lauke jie sušyla, suprakaituoja ir todėl labai greitai gali peršalti. Geriau renkite daugiau sluoksnių, o ne šiltą žieminę striukę ar kombinezoną, kai temperatūra dar teigiama“, – patarė vaistininkė.

Peršalimą pirmiausiai praneša perštinti gerklė, padažnėjęs čiaudulys, gali pakilti temperatūra, dažnu atveju pasireikšti sloga, kosulys. Simptomai išryškėja palaipsniui, todėl labai svarbu imtis pirmosios pagalbos vos juos pajutus.

„Jeigu pajutote, kad galėjote peršalti, gerkite daug šiltų skysčių. Padės vaistažolių arbatos su medumi ir citrina – čiobrelių, aviečių lapų, ramunėlių. Perštinčią gerklę ir užgultą nosį veiksmingai ramina ir gydo inhaliacijos su arbatmedžių, eukaliptų eteriniais aliejais. Pakaitinkite kojas šiltame vandenyje ir šmurkštelkite į šiltas kojines. Nosį kelis kartus per dieną purkškite jūros vandeniu, gerklę skalaukite druskos tirpalu. Kosulį malšinti padės eukaliptų eterinių aliejų tepalai. Juos reikėtų tepti ant krūtinės, padų ir nugaros“, – priminė vaistininkė.

Mažiems vaikams geriausia rinktis jiems skirtas žolelių arbatas. Inhaliacijos taip pat puiki pagalba, tačiau, atsižvelgiant į vaiko amžių, reikėtų atsargiai naudoti eterinius aliejus. Juos vaistininkė patarė keisti druskos tirpalu ar valgomąja soda.

Tiek profilaktikai, tiek pirmajai pagalbai nedideliais kiekiais vaikams tinka arbatmedžio, levandų, citrinos eteriniai aliejai. Geriausia juos skleisti oro lašeliniu būdu, pvz., tirpalu purškiant namų orą ar naudojant garintuvus.

Paprastas peršalimas gali praeiti per 3-4 dienas. Ligai progresuojant sveikimas užtrunka 1-2 savaites. Visą ligos laiką patariama vartoti daug šiltų skysčių. Peršalimo gydymas – simptominis, tad gerklės peršėjimą padės numalšinti specialios čiulpiamos pastilės, uždegimą mažinantys purškiami vaistai. Sausam kosuliui gydyti tinka inhaliacijos, o drėgnam – specialūs atsikosėjimą lengvinantys preparatai. Sloga gydoma nosies gleivinės paburkimą mažinančiais vaistais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vila

Baikite cia rasineti tas nesamones -sveikai maitintis. Valgo zmones ka turi ir ka gali nusipirkti,o ap[ie tas darzoves nustokite kalbeti,kaip malda. Valgome tas darzoves pilna burna, bet kaip sirgome persalimo ligomis, taip ir sergame. O kad tos dar4zoves isaugintos ant chemijos ir daznai neturi skonio,koks jiems deretu, tai naudos mazai, daugiau kenkia. Kiekviena karta tie patys kvaili patarimai,kurie nieko nei padeda,nei keicia. Isejai i gatve ar parduotuve, kazkas salia pakosejo-paciaudejo ir grizti namo pasigaves liga, ir jokios darzoves nepadeda. Net nereikia naujo straipsnio, galima atsiverti pernyksti ir ta pati dainele.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS