Tymai: sėdime lyg ant vulkano viršūnės | Diena.lt

TYMAI: SĖDIME LYG ANT VULKANO VIRŠŪNĖS

Dėl per Europą besiritančios tymų protrūkių bangos didesnių atsargumo priemonių, ypač keliaujant, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai įspėja imtis ir mūsų šalies gyventojus.

Gydytojas infektologas prof. dr. Alvydas Laiškonis:

Stebimas pakilimas

– Nors dar prieš porą metų Pasaulio sveikatos organizacija planavo, kad ši liga neegzistuos, šiandien tūkstančiai sergančiųjų tymais fiksuojama daugelyje Europos šalių. Tarp pirmaujančiųjų yra Rumunija, Italija, Didžioji Britanija.

Taip nutiko dėl kelių priežasčių. Visų pirma reikia suprasti, kad tymų virusas niekur neišnyko. Nuo šios ligos skiepytų žmonių skaičius senajame žemyne katastrofiškai mažėja. Tėvai pasirenka neskiepyti vaikų, todėl natūraliai daugėja ir nevakcinuotų arba tik iš dalies paskiepytų suaugusiųjų.

Dažniausios tymų komplikacijos – pneumonijos, laringitai, otitai. Galimos ir rimtesnės komplikacijos – plaučių uždegimas, rečiau – smegenų uždegimas (encefalitas), širdies raumens uždegimas.

Tiek Vokietija, tiek Italija jau prakalbo apie įstatymus, kurie uždraustų neskiepytus vaikus priimti į kolektyvą. Vakarų Europoje šiandien tai tampa itin aktualiu klausimu. Nereikia pamiršti, kad jau trejus metus tęsiasi emigracijos banga, kartu su tėvais atvyksta ir neskiepyti vaikai.

Kadangi mūsų šalyje pasiskiepijusių skaičius yra mažesnis nei reikalaujami 95-97 procentai populiacijos, be abejo, šiuo atžvilgiu sėdime lyg ant vulkano viršūnės.

Ypač rizikuoja keliautojai

Pasigauti tymų virusą ypač išauga rizika keliaujantiems žmonėms. Galime prisiminti pirmąjį šių metų atvejį šalyje, kuomet suaugęs žmogus virusą parsivežė iš Dubajaus (Jungtiniai Arabų Emyratai).

Taigi prieš perkant kelionės bilietą išties pirmiausia reikėtų pasirūpinti skiepais. Kiek laiko likus iki kelionės reikėtų tai daryti? Minimaliai prieš porą savaičių. Tačiau jei žmogus buvo skiepytas, užteks vienos dozės, kitu atveju prireiks dviejų.

Apskritai prieš ruošiantis į tolimesnę kelionę prioritetiškai reikėtų pasirūpinti sveikatos būkle. Kitu atveju gali ne tik kelionė būti sugadinta, bet ir pareikalauti didelių išlaidų.

Virusas greitai „prilimpa“

Nuo sergančiojo tymais užsikrėsti paprasta – užtenka artimo 15 minučių kontakto. Tymai – greitai „prisiklijuojanti“ liga.

Tymų inkubacinis periodas trunka nuo 7–9 iki 17, kartais – iki 21 dienos. Kokie pirmieji ligos simptomai? Karščiuojama, temperatūra kyla iki 38–39 °C, jaučiamas silpnumas, pablogėja apetitas, kartais atsiranda sloga, kosulys, parausta, ašaroja akys.

Specifinis simptomas – burnoje atsiradęs bėrimas: raudonos dėmelės, joms būdinga atsirasti ties priekiniais, krūminiais dantimis. Toliau atsiranda plintantis kūno bėrimas – pirmiausia galvos srityje, vėliau „leidžiasi“ žemyn, apima liemenį, galūnes. Tai būna apie pusės milimetro dydžio pūslelės, galinčios tarpusavuje susilieti ir susimaišant su sveika oda užimti ištisus plotus. Bėrimui nykstant, jo vietoje dar kurį laiką išlieka rusva pigmentacija.

Dažniausios tymų komplikacijos – pneumonijos, laringitai, otitai. Galimos ir rimtesnės komplikacijos – plaučių uždegimas, rečiau – smegenų uždegimas (encefalitas), širdies raumens uždegimas. Tačiau jos būdingesnės suaugusiesiems, vaikai tymais perserga lengviau. Deja, yra tik simptominis šios ligos gydymas, tačiau persirgus ja įgyjamas imunitetas.


Verta žinoti

Pagal skiepų kalendorių vaikai turėtų būti skiepijami nuo 15–16 mėnesį, antrą kartą – šešerių septynerių metų. Remiantis moksliniais tyrimais, įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po 2 įskiepytų kombinuotos tymų, raudonukės, epideminio parotito vakcinos dozių.

2016 m. užregistruoti 22 tymų atvejai, iš jų – 9 vaikai (nuo 1 mėnesio amžiaus iki 1 metų) ir 13 suaugusiųjų (nuo 25 iki 43 metų). Dauguma susirgusių – suaugę asmenys, kurie skiepyti tik viena vakcinos doze arba nežinantys savo skiepijimo būklės. Beveik visi susirgę vaikai buvo neskiepyti.

2015 m. pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 134 200 žmonių (kiekvieną dieną mirdavo apie 367 asmenys, o kas valandą – 15). Didžiausias mirštamumas buvo registruojamas jaunesnių nei 5 metų amžiaus vaikų grupėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS