Tyrimą dėl COVID-19 pacientui galės paskirti ne tik šeimos gydytojas | Diena.lt

TYRIMĄ DĖL COVID-19 PACIENTUI GALĖS PASKIRTI NE TIK ŠEIMOS GYDYTOJAS

  • 0

Nuo šiol privalomą tyrimą koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti į ligonines planine tvarka guldomiems pacientams galės paskirti ne tik šeimos gydytojas, bet ir gydytojas specialistas, pavyzdžiui, gydytojas ortopedas traumatologas, kuris konsultavo ir operuos pacientą. Tai reiškia, kad žmogui nereikės dar kartą po gydytojo specialisto konsultacijos kreiptis į šeimos gydytoją, tad taip bus sumažinta ir šiems specialistams, ir pačiam pacientui tenkanti papildoma našta, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Toks supaprastinimas numatytas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu.

Jau anksčiau nustatyta, kad, priėmus sprendimą atnaujinti planinių paslaugų teikimą, kai įstaigos bus pasiruošusios, visiems naujai į ligonines guldomiems pacientams tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti PGR metodu, t. y. imant tepinėlį iš nosiaryklės, gali būti atliekamas ne tik pačiose įstaigose, bet ir mobiliuose punktuose. Toks tyrimas turi būti atliktas likus ne daugiau nei 48 valandoms iki paciento planinio stacionarizavimo.

Svarbu tai, kad pacientui reikalingas planinis gydymas turi būti teikiamas nelaukiant tyrimo atsakymo. Tai reiškia, kad visą pagalbą, kuri reikalinga žmogui, jis gaus kaip ir planuota.

Jeigu tyrimas atliekamas toje pačioje įstaigoje, kur žmogus bus gydomas, tol, kol negautas atsakymas, ar jis yra užsikrėtęs ar ne, pacientas palatoje turi būti vienas. Numatyta, kad darbuotojai tais atvejais, jei pacientui nėra pasireiškę ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingi ligos simptomai, turėtų naudoti ne žemesnio kaip II lygio asmens apsaugos priemones. Tais  atvejais, kai žmogaus sveikatos būklės negalima nustatyti ar jam yra pasireiškę ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingi ligos simptomai – turi būti naudojama ne žemesnio kaip III saugumo lygio asmens apsaugos priemonės. 

Tuo atveju, jeigu tyrimą pacientas apsisprendžia atlikti mobiliame punkte, šeimos gydytojas arba gydytojas specialistas užpildo siuntimą, pats pacientas Karštąja koronos linija 1808 užsiregistruoja, nurodydamas, kad reikalingas tyrimas prieš planinį gydymą ligoninėje.

SAM primena, kad atnaujinti dalį planinių paslaugų Vyriausybė apsisprendė praėjusią savaitę. Numatyta, kaip įstaigos tam turi pasiruošti, kad būtų užtikrintas ir pacientų, ir medikų saugumas.

Be to, nuo gegužės 18 d. bus leista teikti ir odontologijos paslaugas, kurios, paskelbus karantiną, buvo draudžiamos. Tad pacientams bus teikiama ne tik skubi odontologinė pagalba, kai jaučiamas ūmus skausmas, bet atliekamos ir visos planinės procedūros kaip, pavyzdžiui, profilaktines apžiūros, burnos higienos procedūros, estetinės procedūros ir kita. Jų metu turės būti laikomasi visų nustatytų reikalavimų, kad būtų užtikrintas ir pacientų, ir pačių specialistų saugumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS