Ukrainoje dėl poliomielito liko paralyžiuotas pusantrų metų vaikas | Diena.lt

UKRAINOJE DĖL POLIOMIELITO LIKO PARALYŽIUOTAS PUSANTRŲ METŲ VAIKAS

Ukrainoje poliomielitu užsikrėtė ir liko paralyžiuotas pusantrų metų mažylis, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, šį naują atvejį siejanti su mažais vakcinacijos rodikliais.

Ministerija informavo, kad ligą sukėlė cirkuliuojantis vakcininis II tipo poliomielito virusas, o ne „laukinė“ jo forma.

„Tėvai sąmoningai atsisakė skiepų dėl savo religinių įsitikinimų“, – nurodė ministerija pranešime, nepateikdama išsamesnės informacijos apie šiaurės vakariniame Rivnės regione nustatytą poliomielito atvejį. 

Anot ministerijos, regione, kur nuo šio viruso paskiepyta mažiau nei 49 proc. vaikų, dirba grupė epidemiologų, renkančių informaciją apie šį atvejį.   

Vakcininio poliomielito protrūkiai, fiksuojami karo zonose ir šalyse, kuriose neužtikrinama tinkama sveikatos priežiūros paslaugų kokybė, vis dar kelia grėsmę pasaulinėms pastangoms išnaikinti šį virusą.   

2015 metais du poliomielito atvejai buvo užfiksuoti pietvakarių Ukrainoje. Tai buvo pirmieji Europoje nustatyti šios ligos atvejai nuo 2010-ųjų. 

Prireikė daugiau nei dvejų metų protrūkiui užbaigti, nurodė ministerija.

Vakcinacijos nuo poliomielito apimtys – „nepakankamos“, trečiadienį pabrėžė ministerija.

Ukrainoje tik 53 proc. vyresnių nei vienų metų vaikų buvo paskiepyti nuo šios ligos per pirmuosius aštuonis 2021 metų mėnesius.

Dažniausiai poliomielitu serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Liga gali sukelti negrįžtamą paralyžių.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pasaulyje fiksuojamų poliomielito atvejų skaičius nuo 1988 metų sumažėjo daugiau kaip 99 procentais.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jona

Ministerija informavo, kad ligą sukėlė cirkuliuojantis vakcininis II tipo poliomielito virusas, o ne „laukinė“ jo forma. Reiškia užsikrėtė nuo skiepyto vaiko.

Teisti tėvus

Už vaiko suluošinimą. Antivskseriai nelaimingi.

nereikejo

marmaliuot o uztenka savu /avinu/ sumarmaliuotu ir dusinamu santariskese o vadinamieji /medikai/ pamirse Hipokrato priesaika tyli nes bijo darbo netekt kaip latviu medike?======
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS