Lietuvoje padaugėjo sergančiųjų chlamidioze, sifiliu ir ŽIV | Diena.lt

LIETUVOJE PADAUGĖJO SERGANČIŲJŲ CHLAMIDIOZE, SIFILIU IR ŽIV

  • 0

Per 2013 metus padidėjo sergamumas chlamidioze, sifiliu ir ŽIV, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Pernai užregistruota 306 chlamidiozės, 269 sifilio ir 177 ŽIV atvejai. Užpernai šie skaičiai buvo atitinkamai 265, 227 ir 160. Sumažėjo sergančiųjų gonorėja: pernai jų registruota 190, o 2012 metais – 219.

Chlamidiozės, ŽIV infekcijos, sifilio, gonorėjos sergamumo rodikliai 100 tūkst. gyventojų atitinkamai sudarė 10,3 atvejo, 5,98 atvejo, 9,1 atvejo ir 6,4 atvejo.

2013 metais dažniausiai gonorėja sirgo Mažeikių ir Vilkaviškio rajonų, Klaipėdos ir Vilniaus miestų gyventojai. Aukščiausias sergamumas užfiksuotas Klaipėdos mieste. Gonorėja dažniausiai diagnozuota 20-34 metų vyrams. Dauguma gonorėja užsikrėtusių vyrų kaip galimą infekcijos šaltinį nurodė atsitiktinį arba pažįstamą asmenį, o daugiausiai moterų nurodė, kad užsikrėsti gonorėja galėjo nuo sutuoktinio ar sugyventinio.

Aukščiausi sergamumo sifiliu rodikliai praėjusiais metais užregistruoti Akmenės, Šalčininkų, Širvintų rajonuose, Šiaulių ir Vilniaus miestuose. Susirgimai sifiliu vyrams nustatyti dažniau nei moterims – atitinkamai 146 ir 125 susirgimo atvejai. Beveik trečdalis sifilio atvejų išaiškinta privalomai tiriant kraujo donorus.

Tiriant nėščiąsias dėl sifilio, išaiškinti 22 susirgimo sifiliu atvejai (2012 metais jų buvo 24). Nors ir užsikrėtusios sifiliu nėščiosios yra gydomos ir išgydomos, taip panaikinant riziką perduoti šią ligą savo naujagimiui, pernai užregistruoti du įgimto sifilio atvejai, vienas iš jų – įvežtinis. 2012 metais tokių atvejų buvo vienas, 2011 metais nė vieno.

Daugiau nei pusė sifilio atvejų Lietuvoje diagnozuoti ankstyvoje ligos stadijoje, tačiau dvylikai pacientų sifilis diagnozuotas vėlyvoje stadijoje (2012 metais – 13).

Bendras sergamumo sifiliu rodiklis Lietuvoje, palyginti su kitomis ES šalimis, yra 1,8 karto aukštesnis nei ES šalių vidurkis. Jis 2012 metais buvo 5,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Chlamidiozė pernai dažniausiai diagnozuota Biržų, Vilkaviškio ir Skuodo rajonų, Vilniaus ir Kauno miestų gyventojams. 72 proc. visų registruotų susirgimų chlamidioze nustatyta jauniems, 20-34 metų žmonėms. Chlamidioze užsikrėtę vyrai tris kartus dažniau nei moterys nurodė turėję 2-3 ir daugiau lytinių partnerių per metus.

Apie 6,8 proc. gonorėja, 3,7 proc. sifiliu ir 1,3 proc. chlamidioze susirgusių pacientų nurodė, kad turėjo lytinių santykių su seksualines paslaugas už atlygį teikiančiais asmenimis.

Pernai gonorėja susirgo dešimt, sifiliu – devyni, chlamidioze – septyni moksleiviai bei trys moksleiviai užsikrėtė ŽIV infekcija.

ULAC duomenimis, apsaugos nuo lytiškai plintančių infekcijų priemonės – prezervatyvai, galintys sumažinti riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis, naudojami retai arba iš viso nenaudojami.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS