Užuot gydę sunkią ligą, medikai pacientei išrovė keturiolika dantų | Diena.lt

UŽUOT GYDĘ SUNKIĄ LIGĄ, MEDIKAI PACIENTEI IŠROVĖ KETURIOLIKA DANTŲ

Trišakis nervas gali pašokdinti ir per du mėnesius išbarstyti beveik visus dantis, įskaitant ir sveikus. 76-erių ukmergiškei teko sunki dalia išgyventi visą negydomo trišakio nervo uždegimo sukeltą košmarą.

Rovė sveikus dantis

Nepakeliamo skausmo du mėnesius kankinta Elena (pavardė redakcijai žinoma) taip ir nesulaukė efektyvios Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro medikų pagalbos. Nesugebėdami gydyti patys, jie niekur kitur pacientės nesiuntė. Tai buvo padaryta tik tada, kai išsigandusi dėl mamos būklės į šią gydymo įstaigą iš Kauno atvyko ligonės dukra.

Per didžiąsias šv.Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo šventes Elena dar plačiai šypsojosi pilna burna dantų – ir sveikų, ir protezuotų, plombuotų ar kitaip taisytų, kas būdinga tokio amžiaus žmogui. Tuo metu ukmergiškė nė neįtarė, kad netrukus jos laukia du mėnesiai siaubingo košmaro.

Viskas prasidėjo sausio pradžioje nuo skausmo kairėje veido pusėje. Skaudėjo krūminį dantį su metalo keramikos karūnėle. Apsilankius privačioje odontologijos klinikoje, Elenai buvo taikomas įprastas gydymas: nuimtas tiltelis, dantis gręžtas, gydytas vaistais. Skausmui neslopstant, dantis išrautas. Pasirodo, kad šaknys buvo sveikos. Jau tuo metu privačios klinikos gydytoja odontologė įtarė viso šio beprasidedančio košmaro kaltininką – trišakį nervą.

Bėdos tuo nesibaigė, skausmas apėmė greta esantį iltinį dantį, kuris taip pat buvo pašalintas, tik jau kitoje gydymo įstaigoje – Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro Odontologijos skyriaus kabinete. Gydytojas, nenorėjęs rauti sveiko danties, tai padarė gavęs skausmo kankinamos pacientės sutikimą, patvirtintą jos parašu.

Išrovus iltinį dantį, skausmas nesiliovė ir perėjo į apatinį žandikaulį. Toks pat likimas laukė ir čia, po keramikos tilteliu esančio vieno iš dviejų dantų, kuris taip pat buvo pašalintas.

Taip vienas po kito, bėgant laikui ir lydint itin stipriems neaiškios priežasties skausmams, buvo nuimti keturi tilteliai, išrauta net keturiolika dantų, iš jų du – privačioje klinikoje.

Didelių kančių padariniai

Nenumaldomo skausmo išvargintai ir beveik nebevalgančiai Elenai, kurios širdies veiklai palaikyti prieš metus implantuotas stimuliatorius, vieną penktadienio vakarą prireikė ir greitosios pagalbos medikų. Sutrikusį moters širdies ritmą atkurti pavyko tik Greitosios medicinos pagalbos skyriuje. Elenai labai padėjo tąkart dirbusi dėmesinga gydytoja.

Taip vienas po kito, bėgant laikui ir lydint itin stipriems neaiškios priežasties skausmams, buvo nuimti keturi tilteliai, išrauta net keturiolika dantų.

Kitą dieną ir vėl užklupus skausmo priepuoliui, šiame skyriuje moters laukė labai nemalonus akibrokštas. Buvo šeštadienio vakaras, kai kitos gydymo įstaigos nedirba. Pasitarusi su giminaite medike, jau ne kartą įtarusia, kad tai gali būti trišakio nervo sukeliami skausmai, Elena, lydima kaimynės, nuėjo į Greitosios medicinos pagalbos skyrių, tikėdamasi pagalbos.

Kamuojama iki širdies gelmių veriančio skausmo, moteris iš budinčio gydytojo Adomo Kuliavo sulaukė ne to, ko tikėjosi, – ne skausmo malšinamųjų, o su riksmu išsakytų patyčių, kad pastaroji kreipiasi ne tuo adresu, nes jis dantų negydo, bei įrašo dokumentacijoje, kad pacientei būtina apsilankyti pas psichiatrą. 

Skausmo priežasties nesiaiškino

Beveik du mėnesius diena iš dienos visą organizmą alinusio skausmo kankinama Elena mynė Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro durų slenkstį, tikėdamasi savo miesto medikų pagalbos. Anksčiau sveikata pernelyg nesiskundusi ir arti, kitoje gatvės pusėje prieš šią gydymo įstaigą gyvendama čia lankėsi retokai, todėl medikų nevargino. Dabar, prireikus jų pagalbos, ligonei taip ir nebuvo profesionaliai padėta.

Apsilankiusi pas savo šeimos gydytoją Žanetą Dulevičiūtę ir maldaudama pagalbos, kad pagaliau baigtųsi jos kančios, netgi aiškiai sufleruodama, jog tai gali būti trišakio nervo sukeliami skausmai, Elena sulaukė tik gydytojos ir jos padėjėjos replikų, kad taip tikrai negali būti, bei siūlymo susirasti žalią įėjimą pas psichiatrą, joms paskaičius niekuo nepagrįstą Greitosios medicinos pagalbos gydytojo įrašą. Žinoma, taip gal ir būtų atsitikę, nes toks skausmas iš proto gali išvesti netgi pačius stipriausius ir kantriausius, jei pas vėl bemiegę naktį begalinio skausmo iškankintą mamą ryte iš Kauno nebūtų atskubėjusi dukra.

Beje, savaitę prieš jai atvykstant, Elena, ją pagailėjusios odontologijos skyriaus vedėjos vedama, nes pati sunkiai bepaėjo, apsilankė pas Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre dirbančią gydytoją psichiatrę. Ji paskyrė tinkamus nervams gydyti vaistus, kurie šiek tiek numalšino skausmą, tačiau nebuvo efektyvūs.

Nei gydo, nei pataria

Dukra, atvykusi pas mamą ir pamačiusi ją tirtančiomis kojomis ir rankomis bei per du mėnesius pasenusią lyg per dvejus metus, skaudančia širdimi gailėjosi, kad pasitikėdama vietiniais gydytojais neatvyko anksčiau. Kaunietė nedelsdama apsilankė pas Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro Odontologijos skyriaus vedėją ir po pokalbio pagaliau gavo siuntimą į neurologo konsultaciją.

Elena sulaukė tik gydytojos ir jos padėjėjos replikų bei siūlymo susirasti žalią įėjimą pas psichiatrą.

Moteris buvo šokiruota, išgirdusi vedėjos atsakymą, kad čia, antro lygio gydymo įstaigoje, trišakio nervo ligų diagnozuoti negalima. Vadinasi, čia dirbantys medikai dėl kompetencijos stokos ligoniui padėti negali, tačiau nieko nedaro, kad jis pakliūtų pas galinčius jį išgydyti. Taigi, taip Elena tapo padėties įkaite, vildamasi ir per ilgai nesulaukdama jai labai reikalingo gydymo.

Apie padėties rimtumą bylojo ir tai, kad, dukrai paskambinus į Kauno klinikų Veido ir žandikaulių chirurgijos kliniką, paaiškėjo: pacientai, kuriems įtariamas trišakio nervo uždegimas, į konsultaciją yra priimami be registracijos ir skubiai. Paradoksas, kad ukmergiškė pati sau buvo beveik diagnozavusi šią ligą, o Ukmergės gydytojai klaidžiojo tarsi migloje. Nesugebėdami padėti patys, taip ilgai delsė rašyti siuntimą.

Ligą diagnozavo Kaune

Tą pačią dieną, nuvykus į Veido ir žandikaulių chirurgijos kliniką Kaune, gydytoja Justina Stučinskaitė iš pradžių įtarė trišakio nervo neuralgiją, skyrė ukmergiškei ambulatorinį gydymą ir perspėjo, kad taip stipriai įsisenėjus ligai, kai skausmas pereina iš vienos pusės į kitą, gali tekti tęsti gydymą stacionare.

Po savaitės Elena jau buvo gydoma klinikoje. Moteris labai dėkinga gydytojui Donatui Ciruliui. Ligonei buvo revizuojamos alveolės, atliekamos trišakio nervo rezginių blokados vietinėmis injekcijomis, leidžiami vaistai nuo uždegimo, antihistamininiai preparatai ir daromos lašelinės. Moters sveikatos būklė, taikant šiuos metodus, žymiai pagerėjo ir suteikė vilčių, kad pagaliau ši dvikova su skausmu bus baigta.

Po dešimties dienų Elena, jau nebekankinama netipinio veido skausmo, kitaip trišakio nervo rezginių uždegimo (tokia buvo galutinė diagnozė), išvyko iš Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos. Dabar moteris toliau gydosi vaistais namuose ir džiaugiasi, kad nepasitvirtino pirminė diagnozė dėl neišgydomos neuralgijos ligos.

Šeimos gydytoja nesutriko

Moteris liko be dantų, nors to ir buvo galima išvengti, laiku ją nusiunčiant pas kompetentingus specialistus. Nepaisant to, Elena džiaugiasi, kad turi čia, Lietuvoje, gyvenančią dukrą, kuriai įsikišus, galiausiai buvo pradėtas tikslingas gydymas.

Dabar Elenai ir jos dukrai apmaudą kelia faktas, kad būdamas vienas, nors ir senas, bet dar vis norintis gyventi žmogus, kuris visą gyvenimą dirbo ir mokėjo sveikatos draudimo mokesčius, be artimųjų pagalbos yra bejėgis, nes iš medikų nesulaukia ne tik žmogiškos atjautos, bet ir profesionalaus bei atsakingo požiūrio į ligonį. Tokia realybė, deja, labai liūdina.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Ž.Dulevičiūtė dėl pacientės Elenos išgyvenimų "Kauno dienai" tepasakė tiek, kad trišakio nervo uždegimą diagnozuoti nelengva.

"Ši liga nėra labai dažna. Kai skausmai yra baisūs, padariniai gali būti sunkūs. Skausmas gali plisti į ausį, galvą, dantis. Kartais simptomai būna neaiškūs. Aiškiausia diagnozuoti, kai plinta į visą veido pusę, ausį, akį", – taip pasiteisino gydytoja Ž.Dulevičiūtė.

Komentaras

Regimantas Simuntis, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytojas, burnos chirurgas:

Dantų nervinio rezginio uždegimas (dar vadinamas pleksitu, netipiniu veido ir dantų skausmu arba fantominiu dantų skausmu) – neurologinė liga, pažeidžianti trišakio nervo rezginius aplink dantis. Ją sukeliančių priežasčių gali būti labai įvairių: nuo traumuojančių didelių žandikaulių chirurginių intervencijų ar nekokybiško šaknų kanalų gydymo iki žandikaulio ar žandinio ančio uždegiminių ligų, bendros sveikatos būklės. Neretai šios ligos priežastis lieka neaiški.

Nervinio rezginio uždegimas dažniausiai pasireiškia nuolatiniu dantų, dantenų, žandikaulio skausmu. Jis gali būti duriantis, aštrus arba bukas, deginantis ar maudžiantis, suintensyvėjantis ir atslūgstantis, paprastai sumažėjantis valgant, kramtant.

Labai svarbu tinkamai nustatyti šią ligą ir pradėti gydyti kuo anksčiau, jai nespėjus įsisenėti. Be to, trūkstant žinių pasitaiko atvejų, kad, norint išgydyti neaiškų danties skausmą pašalinami sveikų dantų nervai ir galiausiai patys dantys, tačiau skausmas pereina į šalia esančius dantis, nes jo priežastis yra nervo uždegimas, o ne dantų patologija.

Ši liga gydoma skiriant vaistus nuo uždegimų, antihistamininius, antikonvulsinius, kraujagysles plečiančius preparatus bei taikant nervinio rezginio blokadas su gliukokortikoidais stacionaro sąlygomis. Laiku ir teisingai gydant, šią ligą galima kontroliuoti ir išgydyti.

GALERIJA

  • Elena
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

nu neiškenčiu nepakomentavusi esu78m ir kai girdžiu kad jau tokio amžiaus žmogui reikia auklės norėsi spjauti į snukį,tokiam žmogui gal žinių trūksta bet juk ,,rusų,,laiku žmogus kuris per rakto skylutę išlisdavo jei reikėdavo dabar vadina sutrešusiais seniais.Ne visi sutręšę ,va jaunesni sėdi ir gydo nesuprasdami o tai tokie ne tik sutręšę bet ir supuvę,retas tokio amžiaus žmogus būna susidėvėjęs ant proto kad turi būti gudresnis uždiplomuotą jaunesnį daktarą

Pokštas

Šiaip tai čia daug tiesos, žinokite gydytojai savo sritoes specai niekada nenori pas dar gudresnis ir bando gydyt savo praktiką...nugydo kaip išeina o jei dar tau kažką skauda pas psichiatrą siunčia ...zdz jei nuėjau 2 kartu pas gydytoją ir kyla įtarimas kad jis nesigaudo kas tau yra keiscia vaistus nesigilina į tavo nusiskundimus, reikalauk siuntimo į Vilnių ar Kauną aš pasitaupyk kardioliton ar kur kur dėl pinigų gydo ir tikrai pagydys, valdiškų gydytojai taip yra gerų tik geri jaunesni o iš senų like sūnų paziuriu

Nusivylęs žurnalistais ir pacientais

Šarūne Dimšiene, o tai kaip Elenai tas lašelines DARĖ? Reiktų žurnalistei lietuvių kalbos pasimokyt. O šiaip reiktų neberašyt iš vis, nes neturite tam kompetencijos (Jūsų labai mėgstamas teiginys :) ) O gyd. Adomas Kuliavas šaunuolis, parašė, kad reikia psichiatro k-jos, kaip rašoma straipsnyje, pacientė nuėjo po to pas psichiatrą ir jis paskyrė vaistų nervam ir skausmas kažkiek sumažėjo. Gyd. Kuliavas greičiausiai kalbėjo garsiau, aiškiu tonu, kad pacientė suprastų žodžius visus, bet jautruolė nusprendė, kad ant jos rėkia... Bet šiaip daugiau tokių šudinų straipsnių ir tokių šudinų pacientų ir turėsim LT situaciją kaip PL, kur dabar uždaromos ligoninės, nes gydytojų trūksta..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS