V. Kasiulevičius: išvengti krizės sveikatos sistemoje galima tik dviem keliais | Diena.lt

V. KASIULEVIČIUS: IŠVENGTI KRIZĖS SVEIKATOS SISTEMOJE GALIMA TIK DVIEM KELIAIS

  • 12

Profesorius Vytautas Kasiulevičius socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo savo naujausiomis įžvalgomis apie koronavirusą. Pasak jo, netaikant jokių priemonių rudens-žiemos Covid-19 banga bus didesnė už pavasario. V. Kasiulevičiaus teigimu, išvengti didžiulės krizės sveikatos apsaugos sistemoje galima tik dviem keliais.

Profesorius, pateikdamas Izraelio pavyzdį dėl staigaus koronaviruso atvejų šuolio atšaukus apribojimus, perspėjo ir Lietuvą.

„Ar Lietuva jau išmoko Covid-19 antrosios bangos Izraelyje pamokas?

Puikiai susitvarkęs su pirmąja pandemijos banga Izraelis nuo šių metų balandžio 26 dienos pradėjo vykdyti „išėjimo“ iš karantino strategiją, o iki gegužės 27 dienos buvo atidarytos visos parduotuvės, barai, restoranai, mokyklos, treniruoklių salės ir... birželio antrą savaitę prasidėjo spartus naujų Covid-19 atvejų skaičiaus augimas.

Stebėtina, kaip kantriai Izraelio premjeras laukė liepos 6 dienos, kol vėl pradėjo įvesti naujus apribojimus žmonių susibūrimams, apribojo naktinių barų, klubų, kitų įstaigų veiklą. Infekcijos susirgimų skaičius kasdieną Izraelyje piko metu viršijo 200 atvejų per parą 1 milijonui gyventojų. Atrodo juokingi skaičiai, bet trečdalis iš tų 200 žmonių kasdieną atsiduria ligoninėse dėl didesnio ar mažesnio kvėpavimo nepakankamumo. Tokiam Izraeliui kasdieną paguldyti į stacionarus po kelis šimtus žmonių atrodo juokai, jeigu tai tęsiasi neilgai. Šiuo metu situacija yra šiek tiek pagerėjusi, tačiau nepaisant taikomų priemonių ji iki šiol taip ir negrįžo į buvusią.

Išvengti didžiulės krizės sveikatos apsaugos sistemoje galima tik dviem keliais: užtikrinant socialinę distanciją tarp žmonių ir intensyviai testuojant, atsekant didžiąją dalį kontaktų bei laiku taikant izoliaciją.

Ką žada ruduo?

Prieš keletą savaičių pasirodė dvi puikios būsimo rudens ir žiemos dviejose Šiaurės pusrutulio šalyse situaciją modeliuojančios studijos: viena Kanados mokslininkų, atspausdinta Kanados medicinos asociacijos žurnale, kita Jungtinės karalystės mokslininkų, paskelbta viename iš „The Lancet“ grupės žurnalų.

Šios studijos labai aiškiai akcentuoja, kad netaikant jokių priemonių rudens / žiemos Covid-19 banga bus didesnė už pavasario. Nesiveldamas į visiškai nereikalingą diskusiją apie respiratorius, medicinines kaukes ir jų naudą, tvirtai galiu pasakyti, kad išvengti didžiulės krizės sveikatos apsaugos sistemoje galima tik dviem keliais: užtikrinant socialinę distanciją tarp žmonių ir intensyviai testuojant, atsekant didžiąją dalį kontaktų bei laiku taikant izoliaciją. Geriausias efektas gaunamas tuomet, kai naudojami abu šie būdai.

Todėl, kai manęs klausia, ar vakarėlis, krepšinio rungtynės, spektaklis uždaroje patalpoje su kaukėmis yra saugiau, aš atsakau paprastai – geriau atsisakyti vakarėlio, spektaklio ar rungtynių. Ir kai man sako, kad NVSC turi geriau dirbti, tai pritariu, tik ar ten po kažkiek savaičių bus pakankamas kiekis žmonių, kurie kasdieniam infekcijos atvejų skaičiui perkopus 100 dar gebės atsekti po keliasdešimt vieno susirgusio kontaktų, pvz., 5 000 kontaktų kasdieną? O gal NVSC yra neribotų resursų įstaiga su super finansavimu? Jeigu taip, tuomet man ramu.

Ką mums daryti?

Aš suprantu, kad įvairaus lygmens mokyklų veiklos perkėlimas į online yra sudėtingas, gal net žalojantis mokinių psichiką bei žlugdantis jų galimus pasiekimus veiksnys, tačiau būkime nuoširdūs ir pažvelkime tiesai į akis: vėliausiai po trijų rugsėjo mėnesio savaičių mes turėsime nemažai sergančių mokytojų ir visą būrį mokytojų ar net mokyklų, kurie darniu žingsniu keliaus į saviizoliaciją. Negi jūs rimtai manote, kad realiai įmanoma mokykloje sukurti tokią tvarką, kurios dėka niekas nesirgs?

Nepaisant mano kritiško požiūrio į Izraelio premjerą, visgi Izraelis yra valstybė, kuri kūrė savo valstybingumą nuo 1948 metų, nebuvo okupuota ir šios šalies BVP gerokai pranoksta Lietuvos, bet jiems vistiek Covid-19 smogė antrą sykį. Su visa pagarba Lietuvos mokyklai, bet Izraelyje tvarkos ir atsakingumo švietimo sistemoje turbūt nėra mažiau. Ar ir mes turime savo likimą tampyti už ūsų?

Naktiniai klubai rūsiuose su bloga ištraukiamąja ventiliacija ir minimaliais higienos standartais, vairuotojus iš Užbekijos ar Ukrainos importuojančios bendrovės – racionaliai ir efektyviai valdomo verslo pavyzdžiai, kaip su minimaliomis investicijomis pasiekti maksimalų rezultatą, tačiau kaina irgi nemaža. Covid-19, skirtingai nuo visokių kontrolierių, neturi jokio gailesčio jausmo“, – perspėjo V. Kasiulevičius. 

Primename, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtintas 21 naujas koronaviruso atvejis, bendras skaičius siekia 2694, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 811 asmenų, 1785 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 85 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Yra tik

vienas kelias - gryžti prie normalaus gyvenimo.

Gintautas

Išvyti tą pliką žmogiena ir baigtųsi problemos,nes jis serga mozaikinė ,psichopatija, kaip kaimynas iš rytų nekenčiantis savos liaudies.

Burbulas

Iš kur tiek žino? Ar visada tiesa jo pusėj? Ar svarbu nuo ko numirti? Nei vienas neišskrenda su varnom. O jei jau numiršta šimtametis, tai tragedijų tragedija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS